[Γαλλία] Το κίνημα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης – Στο κατώφλι μιας εξέγερσης;

Στη Γαλλία, ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας έχει ξεσπάσει κατά της κυβέρνησης του Εμμανουέλ Μακρόν με αφορμή την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πρόκειται για την πιο ισχυρή αναταραχή στη Γαλλία μετά το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων. Ακολουθεί η εισαγωγή κειμένου που αναδημοσιεύεται από τον ιστότοπο Αυτολεξεί.

Οι μπάσταρδοι το γνωρίζουν καλά: αυτό που φοβήθηκαν στην οιονεί εξέγερση του 2018 δεν είναι τόσο ένα κοινωνικό υποκείμενο –ό,τι κι αν λέει η χειρότερη αριστερή κοινωνιολογία– ούτε καν ένα σύνολο πρακτικών. Ήταν η ακυβερνησία, αποφασιστική και διάχυτη. Ένα κύμα μίσους για το νεοφιλελεύθερο σύμπαν.

Μετά από δύο μήνες παραδοσιακών διαδηλώσεων και περιστασιακών απεργιών που σκηνοθετήθηκαν από την intersyndicale (τον συντονισμό των οκτώ μεγαλύτερων εθνικών συνδικάτων της Γαλλίας), το κίνημα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Μακρόν κορυφώθηκε όταν η Ελίζαμπεθ Μπορν (πρωθυπουργός του Μακρόν και επικεφαλής της κυβέρνησης) ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το άρθρο 49,3 του Συντάγματος για να εφαρμόσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο πρώτων μηνών, μεγάλος αριθμός ανθρώπων βγήκε στους δρόμους, αλλά παρά την υποστήριξη του κοινού, οι διαδηλώσεις και οι απεργίες δεν ήταν μαχητικές. Ωστόσο, οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης ήταν διχασμένοι – ήταν πιθανό η πλειοψηφία να αντιταχθεί στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, οπότε η Μπορν τους παρέκαμψε. Ο νόμος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τη Γερουσία, αλλά προς το παρόν, αυτό είναι εκτός επικαιρότηυας. Οι Γάλλοι βουλευτές που αντιτίθενται στον Μακρόν και τη Μπορν κατέθεσαν αίτηση για ψήφο μομφής, η οποία θα έθετε εκτός κυβέρνησης τη Μπορν. Τη νύχτα της Πέμπτης 16 Μαρτίου, άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα σε συμβολικές τοποθεσίες στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση του άρθρου 49,3. Καθώς περνούσε η νύχτα, αρνήθηκαν να φύγουν, παρά το γεγονός ότι η αστυνομία γινόταν όλο και πιο βίαιη. Στο τέλος, η αστυνομία συνέλαβε μεγάλο αριθμό ατόμων σε όλη τη Γαλλία –σχεδόν 300 μόνο στο Παρίσι– οι οποίοι σχεδόν όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες την επόμενη ημέρα.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ξέσπασαν αυθόρμητες διαδηλώσεις στους δρόμους (les “manifs sauvages”), που εκμεταλλεύτηκαν την απεργία αποκομιδής απορριμμάτων για να γεμίσουν τους δρόμους του Παρισιού με φλεγόμενους κάδους απορριμμάτων. Καθώς η αστυνομική βία εντείνεται, η «αυθόρμητη» πτυχή αυτών των διαδηλώσεων παίζει σημαντικό τεχνικό ρόλο. Οι περισσότερες μαζικές διαμαρτυρίες στη Γαλλία, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την Πέμπτη, είναι “déclarées” – οι ομάδες τις δηλώνουν εκ των προτέρων στην αστυνομία. Οι αυθόρμητες διαδηλώσεις είναι νόμιμες, αλλά το πλαίσιο καταστολής είναι λιγότερο σαφές από ό,τι για τις εγκεκριμένες διαδηλώσεις. Αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα: τα δικαστήρια πρέπει ακόμη να αποφανθούν σχετικά με το αν μπορεί να συλληφθεί κανείς απλώς και μόνο επειδή βρίσκεται κοντά σε μια αυθόρμητη διαμαρτυρία, ποιες πρέπει να είναι οι συνέπειες για την καθοδήγηση μιας αυθόρμητης διαμαρτυρίας, αν το συνταγματικό δικαίωμα της διαδήλωσης στη Γαλλία περιλαμβάνει τις αυθόρμητες διαμαρτυρίες και τι μπορεί να κάνει νόμιμα η αστυνομία για να στοχοποιήσει ανθρώπους σε αυτές τις διαμαρτυρίες.

Επιπλέον, όλες οι εγκεκριμένες διαμαρτυρίες έχουν καθορισμένη τοποθεσία ή διαδρομή, ενώ οι σημερινές αυθόρμητες διαμαρτυρίες είναι απρόβλεπτες. Δεν συγκλίνουν σε ένα στρατηγικό σημείο, ούτε έχουν συγκεκριμένο στόχο πέρα από την παρενόχληση των αστυνομικών. Ομάδες που κυμαίνονται από 100 έως 1.000 άτομα κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις γύρω από μια δεδομένη περιοχή, οχυρώνοντας τους δρόμους, ζωγραφίζοντας και βάζοντας φωτιά σε πράγματα. Όπως ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αστυνομία δεν μπορεί να περιορίσει και να ελέγξει πολλές ομάδες ταυτόχρονα.
Όσο περισσότερο κουράζονται, τόσο πιο βίαιοι γίνονται οι μπάτσοι. Οι άνθρωποι είναι πολύ γενναίοι, αλλά επίσης υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς. Αυτές οι αυθόρμητες διαμαρτυρίες στους δρόμους γίνονται τη νύχτα, ενώ νωρίς το πρωί και κατά τη διάρκεια της ημέρας, η απεργία εντείνεται, με τους ανθρώπους να οργανώνουν όλο και περισσότερα μπλόκα. Η απεργία ξεκίνησε πριν από την εφαρμογή του άρθρου 49.3 την περασμένη Πέμπτη – οι κύριοι τομείς που συμμετέχουν αφορούν την επεξεργασία σκουπιδιών (συλλογή και αποτέφρωση), τη διανομή καυσίμων (διυλιστήρια και μεταφορά) και τις δημόσιες μεταφορές (αστικά μέσα μεταφοράς, τρένα και αεροδρόμια). Τα συνδικάτα κάλεσαν σε πανεθνική απεργία την Πέμπτη, 23 Μαρτίου. Όταν η ηγεσία το ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, φάνηκε ως μια προσπάθεια ειρήνευσης, για να απομακρυνθεί ο κόσμος από τους δρόμους- αλλά επειδή ο κόσμος δεν έπαψε να βγαίνει στους δρόμους, αντίθετα, αποτελεί τώρα μια ευκαιρία για κλιμάκωση. Περιμένουμε να μπλοκαριστεί η χώρα και τα συνδικάτα να υπερφαλαγγιστούν από αυθόρμητες άμεσες δράσεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες θα συμμετέχουν τόσο αυτόνομες ομάδες όσο και τοπικά συνδικαλιστικά παραρτήματα. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει – στο Fos-sur-Mer ή στη Ρεν, για παράδειγμα.

Στο Παρίσι, οι άνθρωποι που ηγούνται της απεργίας είναι οι σκουπιδιάρηδες, οι οποίοι εργάζονται από τρεις διαφορετικές τοποθεσίες. Απεργούν από τις 7 Μαρτίου και έκτοτε διατηρούν περιφρουρητικές γραμμές. Μόνο μία απεργιακή γραμμή έχει παραβιαστεί από την αστυνομία, και έχει ανασυγκροτηθεί έκτοτε. Χρειάζονται χρήματα για να συνεχίσουν την απεργία. Έχουν γίνει κατά κάποιο τρόπο οι αστέρες του κινήματος, επειδή τα σκουπίδια που συσσωρεύονται στους δρόμους του Παρισιού παρέχουν το ιδανικό υλικό για να βάλουν φωτιά τα νυχτερινά πλήθη – μια ατελείωτα ανανεούμενη πηγή για όσο διάστημα τα απορριμματοφόρα παραμένουν εκτός λειτουργίας. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι στις γραμμές περιφρούρησης είναι εργάτες και αριστεροί διαφόρων αποχρώσεων, ενώ εκείνοι που τρέχουν στους δρόμους τη νύχτα είναι νεότεροι και πιο θορυβώδεις. Οι ομάδες αυτές δεν είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους, κάτι που δεν συνέβαινε πάντα στο γαλλικό πολιτικό τοπίο. Οι άνθρωποι φαίνεται να απολαμβάνουν να συναντιούνται μεταξύ τους όταν και όπου μπορούν – δεν υπάρχουν γενικές συνελεύσεις που να φέρνουν όλες τις γενιές μαζί, αλλά ούτε τα συνδικάτα ούτε οι παλαιότεροι αριστεροί καταδικάζουν τις νυχτερινές ταραχές. Τους προηγούμενους μήνες είχε αναπτυχθεί μια συζήτηση σχετικά με το πώς η COVID-19 προκάλεσε μια ρήξη στη μετάδοση τεχνικών, ιστοριών και κουλτούρας του αγώνα στους γαλλικούς ακτιβιστικούς κύκλους και πώς αυτό οδήγησε στη διάδοση της συγκεντρωτικής (και ειλικρινά, βαρετής) πολιτικής σε πολλά πανεπιστήμια.

Σε αυτό το κίνημα, βλέπουμε να αναδύονται νέοι πολιτικοί σχηματισμοί μαζί με αποκεντρωμένα και αυτόνομα πειράματα άμεσης δράσης και αντίστασης, αποκαλύπτοντας τα όρια των παραδοσιακών μέσων ελέγχου και καταστολής. Τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν ότι μπορούμε να ξεχάσουμε τους όποιους φόβους για την παθητικότητα της νέας γενιάς: Την περασμένη Δευτέρα, η Εθνοσυνέλευση δεν καταψήφισε την κυβέρνηση, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τον κόσμο. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μακρόν και Μπορν παραμένει στην εξουσία θα διατηρήσει σταθερές, προς το παρόν, τις επισφαλείς ισορροπίες μεταξύ εθνικιστικών και αριστερών ατζεντών. Αλλά για πόσο καιρό;

Όπως και στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων του 2018, ο εθνικισμός αποτελεί επίσης κινητήρια δύναμη σε αυτές τις διαμαρτυρίες. Κανείς δεν έχει πραγματικά βγάλει ακόμα τις γαλλικές σημαίες, αλλά θα μπορούσαν να κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους. Καλώς ή κακώς, μετά τα Κίτρινα Γιλέκα, η κυρίαρχη γαλλική πολιτική φαντασία έχει επικεντρωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Γαλλική Επανάσταση. Οι άνθρωποι ζητούν να αποκεφαλιστεί ο Μακρόν, για να προστατευτεί η ιερή τιμή της γαλλικής δημοκρατίας, και ούτω καθεξής. Όλα αυτά συνοδεύονται από έναν ευρύ και -μέχρι στιγμής- διάχυτο εθνικισμό. Το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National της Marine Le Pen περιμένει στα παρασκήνια για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.

Για να συνεχίσει να αναπτύσσεται, το κίνημα θα πρέπει να ξεπεράσει τα σημερινά του όρια. Μέχρι στιγμής, οι εξεγέρσεις και τα μπλόκα ήταν στην πλειοψηφία τους λευκά – οι περισσότεροι μαύροι εργαζόμενοι δεν θα επωφεληθούν από το σημερινό συνταξιοδοτικό σύστημα ούτως ή άλλως. Αν δεν καταστεί σαφές τι μπορεί να έχουν να κερδίσουν από αυτό το κίνημα, πιθανότατα δεν θα βγουν στους δρόμους, και αυτό θα περιορίσει τη δυνατότητα μιας εξέγερσης. Ομοίως, ενώ έχουν πράγματι κυκλοφορήσει δραματικές εικόνες από το Παρίσι και άλλες πόλεις, σε αντίθεση με τα Κίτρινα Γιλέκα, αυτό το κίνημα ξεκίνησε από τις μεγάλες πόλεις και παραμένει ασαφές το πόσο θα εξαπλωθεί στις πιο αγροτικές περιοχές της χώρας. Ομοίως, μένει να δούμε πώς ένας νέος γύρος αναταραχών στη Γαλλία θα επηρεάσει τα κινήματα αλλού στον κόσμο. Ο ρυθμός των αναταραχών στη Γαλλία είναι γενικά εκτός συγχρονισμού με τα πολιτικά γεγονότα αλλού. Το κίνημα Occupy και τα ισοδύναμά του έλαβαν χώρα στην Ισπανία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και στη Γερμανία το 2011, αλλά το αντίστοιχο γαλλικό κίνημα, το Nuit Debout, έλαβε χώρα πέντε ολόκληρα χρόνια αργότερα – το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων ξεκίνησε έναν χρόνο πριν από τις περισσότερες από τις παγκόσμιες εξεγέρσεις του 2019.

Αλλά με τα κινήματα να παίρνουν και πάλι φόρα στην Ελλάδα και αλλού, τα γεγονότα στη Γαλλία θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της κοινωνικής φαντασίας σε όλο τον κόσμο. Καμία από τις εντάσεις που πυροδότησαν καταλυτικά τις παγκόσμιες εξεγέρσεις του 2019 και την εξέγερση του Τζορτζ Φλόιντ το 2020 δεν έχει επιλυθεί. Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία μέχρι τη Ρωσία και το Ιράν, οι κυβερνήσεις έχουν απλώς προσπαθήσει να καταστείλουν τη διαφωνία με ωμή βία, καθώς οι άνθρωποι γίνονται αργά, σταθερά πιο απελπισμένοι και θυμωμένοι. Bραχυπρόθεσμα, οι σύντροφοι στη Γαλλία ελπίζουν να χτίσουν δύναμη για να αντισταθούν στους επερχόμενους κατασταλτικούς νόμους με στόχο τους μετανάστες, τους ανθρώπους χωρίς χαρτιά, τους άστεγους και τους καταληψίες που βρίσκονται στα σκαριά της κυβέρνησης Μακρόν και Μπορν.

Στο Παρίσι και στις γειτονικές περιοχές συγκεκριμένα, ο αγώνας ενάντια στην προετοιμασία της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι του 2024 απασχολεί επίσης πολλούς ανθρώπους. Η διεκδίκηση των δρόμων είναι επείγουσα όταν οι εξώσεις, η καταστροφή πάρκων και δημόσιων χώρων και η κατασκευή μαζικών και περιττών υποδομών στα βόρεια προάστια του Παρισιού χρησιμοποιούνται ως όπλα για τον έλεγχο και την εκκαθάριση των παραδοσιακά εργατικών γειτονιών. Το κίνημα Nuit Debout του 2016, μέρος της αντίστασης στον εργατικό νόμο που εισήχθη εκείνη τη χρονιά με τη χρήση του άρθρου 49.3, αποτελεί ένα από τα προηγούμενα για το κίνημα που αναδύεται σήμερα.