Εργατικά νέα #45

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ

«Οι βρικόλακες της εξουσίας που δρουν στο σκοτάδι, βρήκαν τη στιγμή να κόψουν το ρεύμα, στις 6:30 το πρωί. Είχαν έτοιμο τον γερανό στημένο και με υποστήριξη από 2 κλούβες ΜΑΤ –που αυτό σημαίνει πολιτική εντολή– λειτούργησαν σαν τις μετακατοχικές κυβερνήσεις που εκτελούσαν τους αγωνιστές στο σκοτάδι για να μην αντιδράσει ο κόσμος. Καταγγέλλουμε παράλληλα και τους “συναδέλφους” της ΔΕΗ που συνέργησαν σαν εκτελεστές στο ίδιο έργο.

Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ επανασύνδεση του ρεύματος.

Κι όλα αυτά, ενώ είμαστε σε διαδικασίες με το Υπουργείο Εργασίας για την πλήρη νομιμοποίηση της Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ. Κι ενώ γνωρίζουν ότι παράγουμε προϊόντα ατομικής και οικιακής υγιεινής, τα οποία είναι αγαθά πρώτης ανάγκης για την κοινωνία».

Εργαζόμενες/οι στη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ

ΣΕΠΕ Χανίων: Με τους εργαζόμενους ή με τους διευθυντάδες

Καμία εντύπωση δεν μας έκανε η δημοσιοποίηση περιστατικού, όπου διεύθυνση σχολείου πιέζει εκπαιδευτικό να εφαρμόσει την από απόσταση εκπαίδευση, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου. Μια διαδικασία προαιρετικού χαρακτήρα, κατά τις εγκυκλίους. Για την οποία διαδικασία βέβαια, δεν υπάρχει καν νομοθετικό πλαίσιο που να χρήζει διευκρίνισης από εγκυκλίους. Σίγουρα υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες αυθαιρεσίας.
Ένα μεγάλο Μπράβο στην ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ που βγήκε και τα είπε.
Για την προσπάθεια του υπουργείου να δημιουργήσει εντυπώσεις και success stories  μετατροπής –εν μία νυκτί– της φυσικής τάξης σε ψηφιακή, έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους τα παιδιά, οι κηδεμόνες και οι εκπαιδευτικοί, είτε συμμετείχαν είτε όχι στην διαδικασία.  Χωρίς υλικά δεν χτίζεις σπίτια. Καμία έκπληξη κι εδώ.

Αυτό που μας άφησε άφωνες/ους (για λίγο βέβαια γιατί όλα έχουν την εξήγησή τους) είναι ο εργοδοτικός λόγος που έβγαλε το σωματείο, στο οποίο καλά έκανε αρχικά και απευθύνθηκε η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ.

Όχι μόνο δεν την στήριξε και δεν απαίτησε να αποσύρει η διεύθυνση του σχολείου το έγγραφο με το οποίο καλεί την ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑ σε απολογία, ενώ παράλληλα την απειλεί με  συνέπειες για άρνηση εκτέλεσης καθήκοντος, αλλά της κουνά και το δάχτυλο γιατί δεν έβαλε πλάτη στην δύσκολη αυτή συγκυρία, όπως καθολικά, ισχυρίζονται στο έγγραφό τους, το έκαναν οι εκπαιδευτικοί της χώρας με φιλότιμο, ευθύνη, αγάπη προς τους μαθητές και άλλα τέτοια ηθικοπλαστικά. Μετά από τέτοιον κόλαφο από το σωματείο-γραφείο τύπου της διοίκησης- ποιος ανάξιος εκπαιδευτικός που δεν αγαπά τους μαθητές του και δεν ξενυχτά στις πλατφόρμες ή δεν υπακούει τον κάθε προϊστάμενο – αξιολογητή θα τολμήσει να απευθυνθεί στο σωματείο για στήριξη;

Ούτε λόγος δεν έγινε στο έγγραφο-απάντηση του σωματείου και για την παρέμβαση της συντονίστριας εκπαιδευτικού έργου.

Όσο για την ισοτιμία μεταξύ εκπαιδευτικού και διευθυντή…αλήθεια  τώρα; Έρχεται σε εσάς ένας εκπαιδευτικός να καταγγείλει εργοδοτική αυθαιρεσία, γιατί τέτοια είναι όταν ο προϊστάμενος καταχράται την θέση του, και τηρείτε ίσες αποστάσεις; Μέλος ισότιμο του σωματείου είναι ένας τέτοιος αξιολογητής-διευθυντής-προϊστάμενος;

Το μεγάλο μας ζήτημα όμως είπαμε, δεν είναι η κακοδιοίκηση, και έχουν ευθύνη και οι σύλλογοι διδασκόντων/ουσών αν την επιτρέπουν και την δικαιολογούν, αλλά ότι ο ρόλος ενός σωματείου είναι να προασπίζει τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών, να στηρίζει απέναντι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης και όχι να κάνει τον καλοθελητή του υπουργείου και της διοίκησης. Πέρα από τα μικροκομματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τον συνδικαλιστικό μανδύα, σημασία έχει ότι χάνεται η εμπιστοσύνη στο σωματείο. Αλλά ίσως αυτό δεν είναι και τόσο κακό αν καταλάβουμε ότι άλλο είναι ένα σωματείο από και προς τον/ην εργαζόμενο/η και άλλο ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός. Και αυτό ισχύει σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

ΕΣΕ Εκπαιδευτικών και Εργαζομένων στην Εκπαίδευση Ρεθύμνου

Ανακοίνωση ΟΕΝΓΕ

Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων, σήμερα παγκόσμια ημέρα υγείας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και έδωσαν το «παρόν» στις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και στα Κ.Υ από άκρη σε άκρη της χώρας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού.

Χαιρετίζουμε τα εκατοντάδες σωματεία, φορείς και συλλογικότητες που έσπασαν το φράγμα της σιωπής και ένωσαν τη φωνή τους μαζί μας. Μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας, αυτή την ώρα που δοκιμάζεται ο λαός μας.

Κρατάμε ζωντανούς στη μνήμη μας τους συναδέλφους μας σε όλο τον κόσμο που έφυγαν από τη ζωή, δίνοντας μάχη για τη ζωή των ασθενών.

Θλιβερή παραφωνία ελάχιστοι δημοσιογράφοι, καλοπληρωμένα παπαγαλάκια του συστήματος, που παθαίνουν αλλεργικό σοκ σε οποιοδήποτε αγωνιστικό σκίρτημα. Που δεν χάνουν ευκαιρία να χύσουν το δηλητήριο τους, να συκοφαντήσουν και να ρίξουν λάσπη σε βάρος όσων ορθώνουν το ανάστημά τους.

Είναι οι ίδιοι που το προηγούμενο διάστημα λοιδορούσαν τους αγώνες μας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που το 2013 καλούσαν τον τότε Υπουργό Υγείας να μας απολύσει. Τους αφήνουμε στην κρίση του Ελληνικού λαού.

Καταγγέλλουμε την παρέμβαση της αστυνομίας στον Ευαγγελισμό και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Έστειλαν την αστυνομία για να κάνει μαθήματα για την τήρηση των κανόνων υγιεινής σε γιατρούς και νοσηλευτές. Μάλιστα φαίνεται οι δυνάμεις ΔΙΑΣ έχουν ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό και για αυτό δεν τηρούσαν καμία απόσταση μεταξύ τους ούτε άλλο μέτρο προφύλαξης. Αν δεν ήταν τόσο σοβαρά τα πράγματα, θα ήταν για γέλια. Κόπτονται για την υγεία μας αυτοί που μας αφήνουν χωρίς κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Αυτοί που μας αναγκάζουν να δουλεύουμε ακόμα και άρρωστοι.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες έστειλε αστυνομικές δυνάμεις για να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις μας.

Δεν τα κατάφεραν να μας φιμώσουν. Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Και σήμερα αυτή η φωνή ακούστηκε δυνατά.

ΟΕΝΓΕ

Είναι εμφανές πως βιώνουμε μια περίοδο κρίσης, κλείσιμο καταστημάτων, έκτακτα μέτρα, διοίκηση με Πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, υποχώρηση της αγοράς είναι μερικά από εκείνα που διαμορφώνουν το πολεμικό σκηνικό των ημερών. Άλλωστε και οι εξαγγελίες των νέων μας διοικητών για πόλεμο μιλούν. Υπάρχει όμως ένας πόλεμος που μένει ανοιχτός (όσο και αν προσπαθούν να τον καλύψουν) και αυτός είναι ο ταξικός. Είναι σαφές σε μας πως το πλαίσιο του ταξικού πολέμου είναι και εκείνο στο οποίο λαμβάνει χώρα η αυτή η κρίση. Με βάση αυτό η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία να εντατικοποιηθεί η υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και να οργιάσει η αυθαιρεσία των αφεντικών. Σίγουρα όποιος έχει την επίγευση της εκμετάλλευσης της εργασίας του στην γλώσσα του μπορεί να το επιβεβαιώσει. Ας εξετάσουμε όμως πως εκφράστηκε και μορφοποιήθηκε η εργασιακή ασυδοσία μέσα σε αυτή την κρίση, μέσω μιας γρήγορης ανασκόπησης σε χαρακτηριστικά γεγονότα της περιόδου της κρίσης που βιώνουμε.

Ο κλάδος των ταχυμεταφορών είναι ένας από τους κλάδους που παρέμειναν ανοιχτοί μέσα στην κρίση και παρά την «ηρωοποίηση» των εργαζομένων από τα μμε, στην αφάνεια του χώρου εργασίας είχαμε αρκετές δυσκολίες.   

28.03 Μέτρα προστασίας ζητούν οι εργαζόμενοι της ΕΛΤΑ Courier. Με απειλές για απόλυση απαντά η εργοδοσία, ενώ ανάλογες καταγγελίες υπήρξαν και για τη Γενική Ταχυδρομική.

31.03 Καταγγελία για τις συνθήκες εργασίας στην ACS, με εντατικοποίηση, μηδενικά μέτρα προστασίας (το κατάστημα στη Λάρισα αναγκάστηκε να κλείσει λόγω κρουσμάτων του Covid-19) και προφανώς καμία αύξηση στους μισθούς, σε μία συνθήκη που τα κέρδη της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Teleperformance

Η εταιρία Teleperformance, εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικής υποστήριξης που απασχολεί πάνω από 8.500 υπαλλήλους, μας απασχόλησε και εμάς αυτό τον καιρό με τις «καινοτόμες» ιδέες της και πρακτικές της εξαγμένες  από κάποιο οργουελικό όνειρο ( βέβαια τέτοια όνειρα δεν είδαν μόνο αυτοί αυτό τον καιρό).

Ενδεικτικά  στις 18.03 και παρά τις οδηγίες για ασφαλείς  αποστάσεις  εξακολουθεί να αναγκάζει τους εργαζομένους της να δουλεύουν στον χώρο εργασίας, όπου τα γραφεία απέχουν 30-40 εκατοστά μεταξύ τους, χωρίς παροχή μέσων ατομικής προστασίας. Μάλιστα σε ερώτημα των εργαζομένων τι θα κάνουν αν εμφανίσει κάποιος συμπτώματα, η εταιρεία απάντησε ότι θα χωρίσουν τους εργαζόμενους σε δύο κτήρια (οι υγιείς στο ένα και οι ασθενείς στο άλλο) για να συνεχίσουν να εργάζονται όλοι. Σημειώνεται ότι πολλοί εκ των εργαζομένων είναι αλλοδαποί και πέρα των οικονομικών επιπτώσεων φοβούνται ότι θα απολέσουν την άδεια παραμονής τους εάν χάσουν τη δουλειά τους.

Και σε συνέχεια του παραπάνω η εταιρία επέβαλε εργοδοτική επιτήρηση και στο σπίτι. Η εταιρεία, αφού αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία των γραφείων της, έστειλε στους υπαλλήλους τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς και κάμερες για να τους καταγράφουν κατά την εργασία τους.

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/241565_tilergasia-me-kathysterisi-mi-tirisi-karantinas-kai-webcam-sta-spitia

Καταληκτικά σε όλα αυτά και για να διαφυλάξει της υπόληψή της, η εν λόγω εταιρεία στηρίζει έμπρακτα το έργο του ΕΟΔΥ, προσφέροντας υπηρεσίες τηλεφωνικής υποστήριξης εθελοντικά. Βέβαια, κανείς δεν ρώτησε τους εργαζομένους, που τελικά εκείνοι είναι που θα επιβαρυνθούν με τον έξτρα εθελοντισμό. Όπως φαίνεται, η εταιρεία Φάρος είναι πραγματικά μια πρωτοποριακή εταιρία που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη και την ενίσχυση του νεοφιλελεύθερου εγχειρήματος στην χώρα μας, με όσα σημαίνουν όλα αυτά για την τάξη μας.

https://athens.indymedia.org/post/1604672/

ΜΜΕ

Μετά από το «πλήγμα» που δεχτήκαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  της χώρας λόγω κορωνοϊού μέσω της ανάληψη της καμπάνιας «μένουμε σπίτι» ύψους 11 εκατομμυρίων οι τηλεοπτικοί σταθμοί δέχονται ένα ακόμα χτύπημα με την Π.Ν.Π στις 30.03, εκείνο την μετατόπιση των δόσεων για τις άδειες τους για το 2021.

https://ireporterworld.com/?p=1428
https://www.iefimerida.gr/politiki/syriza-aparadekti-apofasi-gia-doseis-adeion-kanalion

Παράλληλα το εργασιακό καθεστώς μέσα στα κανάλια δεν είναι και ιδανικό.  Ενδεικτικά στις 15.04 είχαμε νέα στάση εργασίας των τεχνικών στον Alpha, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να αντιμετωπίσει τον αγώνα με απειλές και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, όπως αναφέρει η ΕΤΙΤΑ. Η εργοδοσία απαγόρευσε την είσοδο στις εγκαταστάσεις του σταθμού σε όσους εργαζομένους συμμετείχαν στην στάση, εμποδίζοντας τους να συνεχίσουν την εργασία τους μετά το πέρας της, όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Ακόμα στις 18/04 η Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής καταγγέλλει πως μετά το εργοδοτικό όργιο αυθαιρεσίας και εκβιασμών στον ALPHA, την καταβολή του μισού δώρου σε ALPHA, STAR, ήρθε και η σειρά του Τ/Σ OPEN, όπου ανακοινώθηκε επίσης στους εργαζόμενους ότι θα λάβουν το μισό δώρο του Πάσχα, διότι η επιχείρηση έχει μπει στους ΚΑΔ.

Προφανώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναγνωρίζουν την βοήθεια του κράτους και του το ανταποδίδουν όμως υπάρχουν μερικοί εργαζόμεοι που δεν κάθονται στα αυγά τους . Η Παρέμβαση Εργαζομένων στην ΕΡΤ3καταγγέλλει για επιβολή ενός ιδιότυπου καθεστώτος λογοκρισίας, όπου τόσο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί όσο και η ΕΡΤ παρουσιάζουν μόνο ό,τι συμφωνεί με την ατζέντα της κυβέρνησης, και κάθε διαφορετική φωνή φιμώνεται ή περιθωριοποιείται.

https://pospertgr.blogspot.com/2020/04/3_21.html?m=0&fbclid=IwAR1MLVX1GtY7k4a5xtQScI0WSYbpndo2RAtmM_LNPNpZYNUutlPBu_HXZUw

Εντωμεταξύ οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν:

18.03 Η Ομοσπονδία Συνδικάτων και Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) κάνει λόγο για εκτεταμένη ασυδοσία στα ΚΤΕΛ, με απολύσεις εργαζομένων χωρίς αποζημίωση, τον καταναγκασμό τους να δηλώσουν οικειοθελώς την παραίτησή τους, άδειες άνευ αποδοχών, επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς και κάθε λογής αυθαιρεσίες.

23.03 Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ για «μαζικές “τηλε-απολύσεις” εργαζόμενων, απληρωσιές, επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και ανύπαρκτα μέτρα κατά του κορονοϊού στα εργοτάξια».

25.03 Στην απόλυση εκατοντάδων εργαζόμενων και μάλιστα με την αποστολή ενός τηλεφωνικού μηνύματος προχωράει η εταιρεία εξυπηρέτησης εδάφους “Swissport” στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», φορτώνοντας στους εργαζόμενους τη ζημιά από τη μείωση της επιβατικής κίνησης, εξαιτίας των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα στην Aegean, στον «αέρα» βρίσκονται 3.000 εργαζόμενοί της. Η εταιρεία τούς ανακοίνωσε ότι, αφού καταβληθεί ο μισθός του Μαρτίου, θα αναστείλει τις συμβάσεις εργασίας τους μέχρι το τέλος Απριλίου. Με βάση την ΠΝΠ, η Aegean (με κέρδη μετά τους φόρους 68.000.000€ για το 2018) δεν είναι υποχρεωμένη, μετά το πέρας ενός επιπλέον μήνα, να κρατήσει τους ίδιους εργαζόμενους με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις.

30.03 Ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν περισσότερες από 70 απολύσεις στον χώρο της ακτοπλοΐας, μειώσεις μισθών, καθώς και την απουσία μέτρων για την υγεία στην επισκευαστική ζώνη Περάματος.

07.04 Σε 15 απολύσεις προχωράει η Beat εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο CEO της «Google της Ελλάδας», Νίκος Δρανδάκης, ανακοίνωσε σήμερα σε προγραμματισμένο meeting με όλο το προσωπικό, την απόλυση 15 εργαζομένων στην Ελλάδα και μερικών ακόμα στην Λατινική Αμερική, την εκ περιτροπής εργασία για “non-critical” ρόλους, καθώς και «εθελοντικές» μειώσεις αποδοχών για όλους.

13.04 Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής καταγγέλλει κύμα απολύσεων σε Ελλάδα ,αλλά και εξωτερικό από τον όμιλο Viva.

15.04 Νέα στάση εργασίας -δίωρη αυτή την φορά- από τους εργαζόμενους του λιμανιού Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν την ανάκληση της αναστολής συμβάσεων για 50 συναδέλφους τους.

Άλλα νέα είδη εργασίας ή αλλιώς: μείωση του χρόνου απασχόλησης, διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία και υποχρεωτικές άδειες.

Μέσω ΠΝΠ στις 25.03 δίνεται πλέον η δυνατότητα μείωσης του χρόνου απασχόλησης και του μισθού κατά 50% με μόνο ένα μήνα προστασίας από την απόλυση. Φυσικά, η κίνηση αυτή ωφελεί τους εργοδότες και γονατίζει τους εργαζομένους που θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με μισό μισθό (ο οποίος ήδη ήταν συρρικνωμένος αδυνατώντας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες ζωής).

Από ό,τι φαίνεται ούτε τις άδειες μας δεν δικαιούμαστε να πάρουμε όποτε θέλουμε ή αλλιώς: η υποχρεωτική άδεια ως μόνιμο καθεστώς. Στις 14.03 το σωματείο εργαζομένων στα Public καταγγέλλει την υποχρεωτική αφαίρεση μίας ημέρας άδειας από το σύνολό των νόμιμων αδειών των εργαζομένων στα καταστήματα Public που στεγάζονται εντός εμπορικών κέντρων, όταν βγήκε οδηγία να κλείσουν λόγω κορωνοϊού.

https://bookworker.wordpress.com/2020/03/14/katw-ta-xeria-apo-tin-etisia-adeia-mas-swmateio-public/

16.03 Ακόμα, σε ανακοίνωση της η εταιρεία Leroy Merlin δηλώνει ότι τα καταστήματά της -πλην των κεντρικών γραφείων και ορισμένων λειτουργιών για το ηλεκτρονικό κατάστημα- αναστέλλουν τη λειτουργία τους και οι εργαζόμενοι σε αυτά υποχρεούνται επί του παρόντος να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας, ενώ σε όσους εργάζονται στα κεντρικά δίνεται η δυνατότητα για τηλεργασία.

14.04 Η «Χαλυβουργία Ελλάδος» στον Βόλο αναστέλλει τη λειτουργία της, λόγω έλλειψης πρώτων υλών και μείωσης των παραγγελιών, με τους εργαζομένους να τίθενται σε διαθεσιμότητα για τουλάχιστον έναν μήνα.

15.04 Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Ν. Αττικής καταγγέλλει την εργοδοσία της Singular Logic για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας και αναβολή του δώρου του Πάσχα.

Για να μην «κάθονται» αλλάζουν τις συμβάσεις τους

23.03 Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης καλεί εν μέσω πανδημίας 250 καθαριστές/τριες σε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων, για να τροποποιήσουν τις συμβάσεις τους ώστε να παρέχουν την εργασία τους σε άλλα δημοτικά κτήρια, καθώς πολλοί από αυτούς ήταν σχολικοί καθαριστές.

«Ατυχήματα»

Δυστυχώς πέρα από τον πολυδιαφημισμένο κίνδυνο της ζωής μας από τον κορωνοϊό, κανείς δεν μιλά για τους κινδύνους στον χώρο εργασίας· μερικοί από μας πεθαίνουν στη δουλειά:

30.03 Εργατικό «ατύχημα» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε εργοτάξιο στο οποίο γινόντουσαν κανονικά εργασίες. Βάση σκαλωσιάς έπεσε πάνω σε εργαζόμενο άνδρα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

30.03 Νέο εργατικό «ατύχημα» σε Δήμο. Τη Δευτέρα 30 Μάρτη στη Νέα Ιωνία, εργάτης καθαριότητας χτύπησε σοβαρά στον αγκώνα (όπου χειρουργήθηκε) και στα πλευρά, μετά από πτώση του από το στο σκαλί του απορριμματοφόρου στο οδόστρωμα. Θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για να επανέλθει στην εργασία του.

31.03 Μετανάστης οικοδόμος έπεσε στο κενό από τον 4ο όροφο εν ώρα εργασίας, σε έργο που είχε αναλάβει η εταιρεία «ΤΟΜΗ» του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» στην περιοχή του πανεπιστημίου Πατρών και το οποίο συνεχιζόταν κανονικά, παρά την καμπάνια «Μένουμε σπίτι». Μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο, ενώ το Σωματείο Οικοδόμων Πάτρας κατήγγειλε την παντελή απουσία μέτρων ασφαλείας στο σημείο του ατυχήματος.

02.04 Στις 2/4 εργάτης έχασε τη μάχη με την ζωή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης έχοντας κολλήσει κορωνοϊό από το εργασιακό του περιβάλλον, σε εργοστάσιο που παρέμενε ανοιχτό στη Σίνδο.

Δεν τους κόβεται η όρεξη με τίποτα   

Και ένα καλό για το κλείσιμο: Οι εργαζόμενοι μετά από απόλυση τους, όπως υποδεικνύουν οι συμπεριφορές των αφεντικών, δεν έχουν δικαίωμα ούτε στην κρατική επιδότηση, στην οποία από ό,τι φαίνεται, τα αφεντικά θέλουν να βάλουν και εκεί χέρι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες, επιχειρηματίες στην Πάτρα ζήτησαν από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να τους δώσουν 100€ για να τους δηλώσουν στο ΕΡΓΑΝΗ και να μπορέσουν έτσι να πάρουν το επίδομα των 800€.

Ακόμα, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού-Δέρματος Ελλάδος καταγγέλλει ότι εργοδότες επιχειρούν να αποσπάσουν μέρος ή και ολόκληρο το ποσό των 800€ που έχει δοθεί σε πληττόμενους εργαζόμενους του κλάδου. Γίνεται αναφορά και σε εργοδότη που ζητούσε ακόμα και τις κάρτες με το PIN των εργαζόμενων, προκειμένου να τους δώσει τον απαραίτητο κωδικό για είσπραξη της ενίσχυσης. Πραγματικά αριστοτεχνικό.

Οι αντιδράσεις πιάνουν τόπο!

Την 01.04 γίνεται ονομαστική καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας για τα ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια που προχώρησαν σε παράνομη αναστολή συμβάσεων εκπαιδευτικών, παρότι συνεχίζουν να εισπράττουν κανονικά δίδακτρα. Ορισμένα σχολεία αναιρούν αυτή τους την απόφαση.

Στις 13.04 έγινε παρέμβαση στο Κέντρο Διανομής Αθηνών των ΕΛΤΑ Courier από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (Σ.Β.Ε.Ο.Δ), ενάντια στην εκδικητική απόλυση ταχυμεταφορέα.

https://sveod.gr/?p=2078

Στις 21.04, μετά τις πολυάριθμες αντιδράσεις σωματείων, υπογράφεται Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία διευρύνεται η στήριξη σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των συνεπειών της πανδημίας.

Ακόμα, την ίδια μέρα λαμβάνει χώρα 48ωρη απεργία στο σύνολο των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ, όπου ανακοινώθηκε στους εργαζομένους ότι, στα πλαίσια των συνολικότερων περικοπών, θα καταργηθούν τα δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων και τα επιδόματα, θα γίνει ποσοστιαία μείωση μισθών και οι αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης θα ενταχθούν στη λίστα πιστωτών.