Εργατικά νέα #44

Απεργία ΟΤΕ

Στις 21 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν απεργιακό αγώνα οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ,μετά την απόλυση 6 φυλάκων και 3 εργαζομένων στον ΟΤΕ Academy ενώ είχαν προηγηθεί οι απολύσεις 69 φυλάκων με την εκβιαστική τακτική της “εθελούσιας” αποχώρησης. Παράλληλα με το αίτημα της επαναπρόσληψης των συναδέλφων τους οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ διεκδικούσαν υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, αυξήσεις μισθών, παύση ανάθεσης έργων σε εργολαβικές εταιρίες και αξιοπρεπείς-ασφαλής συνθήκες εργασίας. Η απεργία πήρε πανελλαδικά μεγάλες διαστάσεις με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις παρόλο που θάφτηκε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Η διοίκηση στα πλαίσια της δημοκρατικής κανονικότητας και ανάπτυξης που χαρακτηρίζει την εποχή προχώρησε σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, ενώ σε μια κινητοποιήση στη Θεσσαλονίκη κλιμάκωσε με συλλήψεις απεργών.

Εργατικά ατυχήματα στον ΟΤΕ

Στις 5 Δεκέμβρη στο Κολωνάκι (Σκουφά και Μασσαλίας) ο τεχνικός Α.Κ. βρέθηκε από περαστικό αναίσθητος μπροστά από καφάο του ΟΤΕ αφού την ώρα της εργασίας του υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Λίγες μέρες νωρίτερα, εργαζόμενος στο Κουτσελιό Ιωαννίνων έσπασε η κολώνα στην οποία δούλευε, τραυματίστηκε, και η διοίκηση του ΟΤΕ φρόντισε απλά να εξαφανίσει την σπασμένη κολώνα, για να μην βρεθεί από την επιθεώρηση εργασίας, και την αντικατέστησε με καινούργια.

Να σημειώσουμε πως και στα δύο παραπάνω εργατικά ατυχήματα συνέβησαν σε μονομελές συνεργείο. Αυτό είναι παράνομο αφού τα συνεργεία ΚΑΙ για λόγους -και όχι μόνο- ασφαλείας πρέπει να απαρτίζονται από δύο εργαζόμενους τουλάχιστον.

Εργατικό ατύχημα με τέσσερις σοβαρά τραυματίες στα διυλιστήρια της «Motor Oil» έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου όταν ξέσπασε πυρκαγιά μετά από έκρηξη στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στην Κόρινθο. Πρόκειται για ακόμα ένα περιστατικό που θα μπορούσε να στοιχίσει τις ζωές των εργαζομένων αφού τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων συνεχώς υποβαθμίζονται για την όλο και αυξανόμενη κερδοφορία των αφεντικών, στην προκειμένη του Βαρδινογιάννη.

Η Ευγενία Ρούσαλη, μαγείρισσα στο πρόγραμμα «ΜΕΤΟΙΚΟΣ» της ΜΚΟ «Άρσις», απολύθηκε μετά από πιέσεις της συντονίστριάς της, και ενώ δούλευε ήδη υπό αντίξοες συνθήκες, υποδομές κατώτερες των δέουσων για τη δουλειά, και κάποιες φορές με ελάχιστες πρώτες ύλες. Σε εχθρικό περιβάλλον για την εργαζόμενη, δεχόμενη υβριστικές συμπεριφορές, δέχτηκε βλαπτική μεταβολή της σύμβασής της. Πρόφαση για την απόλυσή της στάθηκε η άρνηση της να πετάει στα σκουπίδια το φαΐ που περίσσευε, και η φανερή παραχώρησή του σε καταλήψεις και κοινότητες προσφύγων και μεταναστών. Όπως λέει και η ίδια: «Σύμφωνα με τη συντονίστρια και τους υπόλοιπους επαγγελματίες της αλληλεγγύης [..] αυτό ήταν κλοπή που ισοδυναμούσε με την απόλυσή μου».

Απεργία στα Jumbo Πρέβεζας κήρυξαν οι εργαζόμενοι στις 2 Φεβρουαρίου αφού όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «η διοίκηση των καταστημάτων Jumbo με μία προκλητική, παράνομη και άκρως αντεργατική απόφαση, επιβάλλει εργασία κάθε Κυριακή πλέον σε τουλάχιστον δύο καταστήματά της, σε Πρέβεζα και Κατερίνη», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και για τα υπόλοιπα υποκαταστήματα της αλυσίδας να καταργήσουν την Κυριακάτικη αργία. Επίσης, καταγγέλλουν την 6ημερη εργασία, τους χαμηλούς μισθούς, την ημιαπασχόληση, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την εντατικοποίηση και τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας που επικρατούν εδώ και χρόνια.

Απαγχονισμένος βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη μετανάστης εργάτης γης στη Νέα Μανωλάδα, όπου ζούσε και εργαζόταν, στις 28 Ιανουαρίου από συναδέλφους του. Το περιστατικό αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται στα χωράφια οι μετανάστες εργάτες γης.

Ακόμα μια εργατική δολοφονία σημειώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου όταν κατά τη διάρκεια καθαρισμού ενός κάδου απορριμμάτων ένα τουριστικό λεωφορείο προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας υπάλληλος καθαριότητας του Δήμου Χαλκιδέων.

Στις 27 Ιανουαρίου εργοδότης στον Μαραθώνα πυροβολεί και τραυματίζει δύο μετανάστες εργάτες γης επειδή του ζήτησαν τα δεδουλευμένα που τους χρωστούσε. Οι τραυματίες νοσηλεύονταν φρουρούμενοι στον Ερυθρό Σταυρό, με μια ξεκάθαρη εικόνα αντιστροφής των ρόλων θύτη-θύματος, αφού ο ένας πρόκειται να συλληφθεί όταν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο επειδή δεν έχει να νόμιμα χαρτιά παραμονής στη χώρα.

Τέσσερις μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους σε κτηνοτροφική μονάδα στη Καλύβια Αττικής. Στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν ανάψαν αυτοσχέδιο μαγκάλι σε δώμα της κτηνοτροφικής μονάδας όπου διέμεναν χωρίς να έχει προβλεφθεί οποιαδήποτε προστασία απο το κρύο απο την πλευρά της εργοδοσίας.

Τη Δευτέρα 21/10/2019, το κατάστημα της Pizza Fan Ιωαννίνωνν ειδοποίησε τηλεφωνικά τους εργαζόμενούς του ότι αναστέλει τη λειτουργία του, απολύοντας ουσιαστικά 16 άτομα. Η ιστορία ξεκίκηνε με τη γραπτή κατάθεση αίτηματος από οκτώ διανομείς, που ζήτησαν όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία. Ο εργοδότης του καταστήματος, μετά από συνάντηση μαζί τους, και αφού είχε στερέψει από φθηνές δικαιολογίες, «προώθησε» το αίτημα προς τη μητρική εταιρία. Η μητρική, αφού πρώτα ενημέρωσε πως το κατάστημα από franchise θα έρθει πάλι στα χέρια της, συναντήθηκε με όλους μαζί τους διανομείς, τους ζήτησε να κάνουν υπομονή και να είναι τυπικοί ως προς την εργασία τους, υποσχόμενη πως θα καλύψει κάποια από τα αιτήματά τους. Παρόλα αυτά 4 μέρες μετά το κατάστημα κλείνει. Το «Πρωτοβάθμιο Σωματείο – Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων» σε τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας γνωστοποίησε στον δικηγόρο της εταιρίας πως «έτσι και ξανανοίξει η Pizza Fan στα Ιωάννινα, έχει την υποχρέωση να επαναπροσλάβει τους απολυμένους όπως ορίζει ο νόμος». Η μητρική εταιρία ήρθε νύχτα στην πόλη, μάζεψε το μαγαζί και εξαφανίστηκε…

Και έκτακτοι και λάστιχο: Ο υπουργός εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε «Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Το 2020 η ελληνική οικονομία θα μπει σε ύφεση.[…] Η ανεργία σίγουρα θα ανέβει.» Και τα σπασμένα θα μετακυλήσουν στις πλάτες των εργαζομένων. Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μηδενίζονται κάθε μέρα διεκδικήσεις χρόνων, μεταξύ αυτών και το δικαίωμα στην απεργία, επιστρατεύοντας το σύνολο των εργαζόμενων. Με πρόσχημα τον κορωνοϊό, το κράτος δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν πληγεί (sic) να μεταθέσουν το δώρο του Πάσχα, να απασχολούν τους εργαζόμενους με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, με μεγάλη «ευελιξία» στο ωράριο εργασίας, καθώς και να προχωρήσουν σε μείωση κατά 50% των μισθών και μάλιστα για διάστημα έξι μηνών. Επίσης το πάγωμα των απολύσεων ισχύει μόνο για το μήνα που διανύουμε. Έτσι με το πρόσχημα να ζήσουν οι επιχειρήσεις προχωράνε σε μία έμμεση μείωση του κατώτατου μισθού.

Με πρόσχημα την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πελατών της, η Teleperformance ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει κάμερες στα σπίτια των εργαζομένων για να εποπτεύει την τηλεργασία. Σε συνέχεια των καταγγελιών και των αντιδράσεων από τους εργαζομένους για πλήρη απουσία μέτρων προστασίας στις εγκαταστάσεις της, η επιχείρηση προχωρά σε αυτό το μέτρο, μεταφέροντας την επιτήρηση ακόμα και μέσα στα σπίτια των εργαζομένων.

Απόσπασμα από την ανακοίνωση της «επιτροπής αγώνα εργαζομένων στα ΑΒ Βασιλόπουλος»: «Όλοι οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία ελαστικοί και κακοπληρωμένοι, είμαστε εδώ, στην πρώτη γραμμή χωρίς μέσα προστασίας, σε απόλυτη έκθεση στον ιό. Δε μας λείπει η ψυχολογική βοήθεια αλλά η πρακτική, ουσιαστική στήριξη με μέτρα ατομικής προστασίας, η ξεκούραση, η πραγματική στήριξη με μετατροπή των ελαστικών θέσεων σε πλήρη εργασία. Μας λείπει το γεγονός πως σε αυτές τις συνθήκες δεν αναγνωρίζεται η εργασία μας σαν ανθυγιεινή. Μας λείπουν τα βασικά, στοιχειώδη μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί. Σήμερα, πέρασε η μισή Ελλάδα μέσα στα καταστήματα, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες.
»Τα αντισηπτικά είναι άγνωστη λέξη στα ταμεία. Δεν υπάρχουν, ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για τους πελάτες. Τα ταμεία, τα ράφια, τα καλάθια, οι διάδρομοι που συνωστίζονται εκατοντάδες πελάτες κάθε πότε καθαρίζονται; Υπάρχει κρατική μέριμνα για να απολυμαίνονται τα καταστήματα ή αυτό γίνεται μόνο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων; Επαρκεί αυτό σαν μέτρο προφύλαξης, τόσο για εμάς όσο και για τους πελάτες-καταναλωτές;

»Απαιτούμε να είμαστε ενήμεροι σε κάθε κατάστημα για κάθε κρούσμα που παρουσιάζεται είτε εργαζόμενου είτε στενής επαφής του. Είναι ζητήματα που πρέπει να έχουμε σε κάθε κατάστημα επίσημη ενημέρωση και όχι διασπορά φήμης».

ολόκληρο το κείμενο της επιτροπής αγώνα εργαζομένων στα ΑΒ Βασιλόπουλος