Δεν θα πληρώσουμε την κρίση του κορωνοϊού!

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις καθημερινές εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορονοϊού, τα μέτρα που λαμβάνονται στα πλαίσιά της και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις που αυτή έχει στον κόσμο της εργασίας. Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις μας σχετικά με την κατάσταση μπορούν να συνοψιστούν στις εξής:

1) Ο κλάδος του επισιτισμού είναι ένας κλάδος που πλήττεται έντονα στην παρούσα συγκυρία. Ως γνωστόν, από 14/3/2020 έκλεισε ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και οι υπόλοιπες λειτουργούν χωρίς κάποιες ειδικότητες (π.χ. σερβιτόρους) στο προσωπικό τους, ενώ η πτώση του τζίρου είναι πολύ μεγάλη, ακόμα και πριν την κυβερνητική εντολή για το κλείσιμο των καταστημάτων.

2) Οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες: Η μία είναι κλεισμένη στο σπίτι της και απαγορεύεται να εργάζεται(π.χ. σερβιτόροι, βοηθοί κτλ.) και την άλλη (π.χ. ντελίβερι και γενικά εργαζόμενους σε καταστήματα takeaway) την έχουν βάλει να δουλεύει υπερεντατικά και με αυξημένες τις πιθανότητες να έρθουν σε επαφή με τον ιό, άρα και να τον μεταδώσουν.

3) Η κυβέρνηση, από τις πρώτες ακόμα μέρες της αναταραχής λόγω κορονοϊού, έσπευσε να λάβει μέτρα διευκόλυνσης των εργοδοτών μας (τους διευκόλυνε να μας κάνουν λάστιχο, με αδήλωτες υπερωρίες και αλλαγές στα προγράμματα, ενώ μετέθεσε και την καταβολή του δώρου Πάσχα για το καλοκαίρι.) Τα αφεντικά αποθρασύνθηκαν και άρχισαν να καταπατούν σωρηδόν τα εργατικά δικαιώματα. Υπήρξε πλήθος καταγγελιών για απολύσεις, εξαναγκασμό σε υπογραφή παραιτήσεων, άδειες άνευ αποδοχών, μείωση αποδοχών. Και όλα αυτά συνέβαιναν και πριν την κυβερνητική εντολή για το λουκέτο στις 14/3, όταν τα αφεντικά έβλεπαν την κίνηση να πέφτει (και μαζί και τον τζίρο τους.) Και φυσικά οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ ήταν ανύπαρκτοι και πριν τον κορονοϊό, πόσο μάλλον τώρα.

4) Τα μέτρα που τελικά πήρε η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους αφήνουν στον αέρα ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων στον κλάδο μας, καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη ότι χρονικά η πανδημία συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων του κλάδου είναι άνεργο (με ταμείο ανεργίας ή και χωρίς), με τις οικονομίες του χειμώνα να εξανεμίζονται και με καμία προοπτική να εργαστούν άμεσα, ώστε να βιοποριστούν.

5) Η χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος των 800 ευρώ στον εργαζόμενο εξαρτάται άμεσα από τη δήλωση που θα καταθέσει το αφεντικό του. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενοι που δούλευαν «μαύροι» χωρίς κανένα ένσημο δεν θα λάβουν κανένα επίδομα. Και αυτό σε έναν κλάδο που η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία είναι κυρίαρχη συνθήκη.

6) Δεν έχουμε ακόμη σαφείς πληροφορίες για το τι θα γίνει με τα ένσημα αυτής της περιόδου, καθώς και με τα ένσημα που θα χάσουν όσοι θα έπιαναν δουλειά με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, οι οποίοι του χρόνου δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό για να βγουν στο ταμείο ανεργίας.

7) Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, τα νοίκια εξακολουθούν να τρέχουν (έστω και μειωμένα για κάποιους), οι λογαριασμοί ΔΕΗ, νερού, τηλεφώνου έρχονται κανονικά σαν να μην τρέχει τίποτα.

Η εκτίμηση του σωματείου είναι ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν να βάλουν πλάτη σε μία ακόμα κρίση της οικονομίας. Σε αυτή τη συγκυρία, θεωρούμε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στις συλλογικές απαντήσεις και η οργάνωση και επαφή με τα σωματεία μας είναι μεγάλης σημασίας για να δώσουμε αυτές τις απαντήσεις. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του κλάδου να επικοινωνούν με το σωματείο στο e-mail ssm.info@gmail.com και να μας γνωστοποιούν εργοδοτικές αυθαιρεσίες, δυσμενείς συνθήκες στο χώρο δουλειάς τους και ζητήματα που έχουν προκύψει στις εργασιακές τους σχέσεις με την νέα κατάσταση, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού.

Ως σωματείο ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

-Δέσμευση για την επαναπρόσληψη, μετά την επιστροφή στην «κανονικότητα», των εργαζομένων που απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση τουλάχιστον από 1/3/2020, καθώς και όσων η σύμβαση τέθηκε σε αναστολή.

-Μέριμνα για όλους τους μη επιδοτούμενους άνεργους του κλάδου του επισιτισμού, ακόμα και για όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, που αντικειμενικά αδυνατούν να εργαστούν και άρα να βιοποριστούν, ενόψει και της χαμένης τουριστικής σεζόν.

-Κανένα μεροκάματο και κανένα ένσημο χαμένο.

– Δεν μοιραζόμαστε τα κέρδη των αφεντικών μας, δεν θα μοιραστούμε και την χασούρα.

– Αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, οργάνωση στα σωματεία μας για να απαντήσουμε συλλογικά στην επίθεση που μας ετοιμάζουν με αφορμή τον κορωνοϊό.

-Αλληλεγγύη σε όσες και όσους εργάζονται υπερεντατικά – ντελιβεράδες και κούριερ, εργαζόμενοι σε takeaway, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ& των φαρμακείων

Σωματείο σερβιτόρων, μαγείρων
και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού

e-mail επικοινωνίας: ss.info@gmail.com