Για την προφυλάκιση 24 εργατών στην Τουρκία

Στις τούρκικες φυλακές βρίσκονται 24 οικοδόμοι μετά τις κινητοποιήσεις της 15ης Σεπτεμβρίου ενάντια στις συνθήκες εργασίας που υφίστανται όσοι δουλεύουν στο εργοτάξιο ενός νέου αεροδρομίου που θα ανοίξει στην Ιστανμπούλ. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, την έλλειψη ασφάλειας στο χώρο εργασίας καθώς επίσης και για καθυστερήσεις ή παραλείψεις που αφορούν τους μισθούς τους και τις κοινωνικές παροχές. Τον Φεβρουάριο του 2018 ο τότε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε ότι 27 εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της κατασκευής, τον Μάιο του 2015, εξαιτίας προβλημάτων υγείας και τροχαίων ατυχημάτων γύρω από τον χώρο, έναν αριθμό που οι εργαζόμενοι θεωρούν πολύ μικρό σε σχέση με την πραγματικότητα. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις ήταν ένα ατύχημα με λεωφορείο στις εγκαταστάσεις που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 17 εργαζομένων. Η συγκέντρωση δέχθηκε άγρια καταστολή και ακολούθησαν συγκρούσεις με δακρυγόνα και κανόνια νερού, ενώ περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι συνελήφθησαν – η πλειοψηφία των οποίων μετά τα μεσάνυχτα στις 15 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στους κοιτώνες τους. Σαράντα τρεις από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μελών του συνδικάτου εργατών – οικοδομών (Insaat – Sen), μεταφέρθηκαν το απόγευμα της 18ης Σεπτεμβρίου στο Δικαστικό Μέγαρο της Gaziosmanpasa στην Ιστανμπούλ όπου η εισαγγελία ζήτησε από το δικαστήριο να προβεί σε προφυλάκιση 28 ατόμων και να απελευθερώσει υπό όρους 15 εργαζομένους, ενώ δήλωσε ότι η έρευνα εναντίον τους συνεχίζεται. Εν τέλει προφυλακίστηκαν 24 άτομα με την κατηγορία ότι είχαν σχηματίσει ”ομάδα άμυνας” εναντίον της αστυνομικής εισβολής.

Τις επόμενες ημέρες οργανώθηκαν αρκετές διαδηλώσεις αλληλεγγύης, το βράδυ κυρίως στην Ιστανμπούλ και την Άγκυρα. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών.

Οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο καταγγέλλουν ότι πλέον δουλεύουν υπό αστυνομική παρακολούθηση. Οργανώσεις που ασχολούνται με τα εργασιακά ή τα ανθρώπινα δικαιώματα παρομοιάζουν το εργοτάξιο και τις συνθήκες εργασίας, διατροφής και στέγασης στη δομή αυτή με στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι συνολικά οι εργαζόμενοι στον τομέα των κατασκευών έχουν να αντιμετωπίσουν ισχυρούς, πολιτικά συνδεδεμένους με το καθεστώς, αναπτυξιακούς γίγαντες και υπεργολάβους.

Πάνω από 36.000 άνθρωποι εργάζονται εδώ και τέσσερα χρόνια στο συγκεκριμένο εργοτάξιο. Η πρώτη φάση του νέου αεροδρομίου της Ιστανμπούλ, που δεν έχει ακόμη ονομαστεί, θα ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου, την 95η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Το κόστος του ανέρχεται σε πάνω από 30 δισ. δολάρια (23 δισ. ευρώ). Χαρακτηρίζεται ήδη ως το μεγαλύτερο αεροδρόμιο του κόσμου και παρουσιάζεται σαν προσωπικό σχέδιο του Ερντογάν.

Πηγές: αστικά μέσα