Υπεγράφη η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TPP

Το σκιώδες υπερόπλο ΗΠΑ-Ε.Ε. που ισχυροποιεί τις πολυεθνικές

Λίγοι ξέρουν τι σημαίνει το αρκτικόλεξο TTIP και λογικό, μιας και η εν λόγω συμφωνία οριστικοποιείται με μυστικότητα και απόλυτη έλλειψη διαφάνειας .
Πρόκειται για μια διατλαντική συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP).
Μεταξύ άλλων, η TTIP ανοίγει τον δρόμο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αναλάβουν οποιονδήποτε τομέα δημοσίων υπηρεσιών επιθυμούν, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό κ.λπ. χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό. κύριος στόχος της TTIP είναι η απορρύθμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αποτελούν “εμπόδιο” στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων.στην πραγματικότητα,”εμπόδια” για την ΤΤΙP αποτελούν οι κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών (εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα, προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο κ.ά). Συγχρόνως, η συμφωνία τείνει να μεταβάλλει την ίδια τη θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ υπέρ των πολυεθνικών εταιριών και κεφαλαίων, καθώς αφορά λιγότερο στο εμπόριο -οι αντίστοιχοι δασμοί είναι ήδη σημαντικά χαμηλοί- και περισσότερο σε ρυθμίσεις και εμπορικά πρότυπα, εταιρικά δικαιώματα και επενδυτικές εγγυήσεις.
Επιπλέον, με την ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, το περίφημο ISDS (Investor-State Dispute Settlement), τα εταιρικά συμφέροντα αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.
Έτσι, μόνο οι εταιρείες δύνανται να προσφύγουν εναντίον κυβερνήσεων και όχι το αντίθετο. Η ρήτρα θα επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να μηνύουν ακόμη και χώρες σε διαιτητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν μέτρα που θεωρούν προστατευτικά και που θα επιτρέπουν στους γίγαντες του ιδιωτικού τομέα να αμφισβητούν τις αποφάσεις που έχει λάβει μια κυβέρνηση.  Πολυεθνικές υποστηριζόμενες από στρατούς δικηγόρων θα μπορούν να εκφοβίζουν ολόκληρα κράτη, Περιφέρειες, Κοινότητες, για να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα.
Η εφαρμογή της TTIP αποτελεί κίνδυνο για τους φυσικούς πόρους και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα κινδυνεύουν με κατάργηση οι κανόνες αειφορείας για τις ΑΠΕ, αφού αποτελούν εμπόδιο για την επέκταση των αγροκαυσίμων που προωθούν οι Αμερικανοί παραγωγοί.
Η TTIP προβλέπει πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Οι ιδιοκτήτες του πλανήτη.

Στις 5/10/15, Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και 10 ακόμα χώρες του Ειρηνικού υπέγραψαν τη συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ η ανακοίνωσή της στα Μ.Μ.Ε. Καθυστέρησε σχεδόν για μία ημέρα.
Η συμφωνία, καλύπτει το 40% της παγκόσμιας οικονομίας. Οι υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν την TPP, εκτός των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Μεξικό, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη, το Περού, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και το Βιετνάμ.
Στη συμφωνία θα ενταχθεί το ήμισυ του πλούτου που παράγεται σε παγκόσμιο επίπεδο, το 35% του διεθνούς εμπορίου και το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού. στην πράξη, κανένας από τους τομείς της ζωής δεν θα είναι δυνατόν να ξεφύγει από τον έλεγχο των πολυεθνικών εταιρειών. Εκτός από την κατάργηση των τελωνειακών δασμών που έχουν απομείνει, η ΤΡΡ επιθυμεί να θεσπίσει κοινές προδιαγραφές για όλα τα προϊόντα (τρόφιμα, φυτοφάρμακα, βιομηχανικά προϊόντα…), για όλες τις υπηρεσίες (τράπεζες, ταμιευτήρια, ασφαλιστικά ταμεία ) και για την πνευματική ιδιοκτησία.
Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την επίτευξη της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου, καθώς θεωρούν ότι οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθούν κατακόρυφα.
Οι μεγάλοι χαμένοι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, είναι οι ασθενείς και όσοι προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζουν την TPP ως τη χειρότερη εμπορική συμφωνία που αφορά την πρόσβαση στα φάρμακα για τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.
Για παράδειγμα, η ενίσχυση του μονοπωλίου στα βιολογικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς θα αναγκάσει τους ανθρώπους που κατοικούν στις αναπτυσσόμενες χώρες να πληρώνουν πολύ μεγάλα ποσά προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Κλείνοντας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκτιμούν ότι η TPP θα έχει τεράστια επίπτωση για πολλά χρόνια στη δημόσια υγεία και δε θα επηρεάσει μόνο τις 12 χώρες που συμμετέχουν σε αυτήν.
Στον τομέα της ιατρικής, αυτή η εξέλιξη θα σήμαινε το τέλος των γενόσημων φαρμάκων (σήμερα, η πλειονότητα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας έχει ισχύ 20 ετών). Μάλιστα, οι αγιατολάχ της αγοράς απαιτούν να επεκταθεί η κατοχύρωση με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και στον τομέα “των μεθόδων διάγνωσης θεραπείας και χειρουργικών επεμβάσεων”. Για παράδειγμα, για τις τεχνικές εγχείρησης καρδιάς ή για ορισμένα καινοτόμα πρωτόκολλα ανίχνευσης του καρκίνου ή θεραπείας του, θα μπορούσε να ζητηθεί από τους χρήστες η πληρωμή δικαιωμάτων.
επίσης να αναφέρουμε την κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γονιδίων ή ουσιών που περιέχονται σε φυτά που συναντάμε ελεύθερα στη φύση, την κατάργηση των μέτρων ελέγχου στις κινήσεις των κεφαλαίων, τον περιορισμό των πληροφοριών που αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων και κυρίως την ύπαρξη σε αυτά Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών… Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, όσο και απίστευτα ετερογενής, μπορεί να συναντήσει κανείς τις πλέον απίθανες περιπτώσεις.
Πρόκειται στην ουσία για ένα παγκόσμιο σχέδιο πτώχευσης όλου του πλανήτη υπέρ των λίγων κυρίαρχων, οι οποίοι μέσω από τη συγκεκριμένη συμφωνία θα τον ελέγχουν εξολοκλήρου όχι μόνο οικονομικά αλλά και φυσικά σε ότι αφορά τους πόρους του.
Η παγκόσμια ελίτ και οι συνεργάτες τους είναι αποφασισμένοι να φτωχύνουν την ανθρωπότητα, να εδραιώσουν τον πλούτο και τη δύναμη τους, να ανανεώσουν και να εκσυγχρονίσουν το φεουδαρχικό σύστημα του Μεσαίωνα.

Broken Keyboard