[Ηράκλειο Κρήτης] Μερικά σχόλια με αφορμή τα γεγονότα της εθνικιστικής συγκέντρωσης στις 4/5/2020

Τα γεγονότα εν συντομία

Λίγες μέρες πριν τη λήξη της καραντίνας κυκλοφόρησε διαδικτυακό κάλεσμα για συγκέντρωση ενάντια «ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καλώντας αρχικά στο λιμάνι της Σούδας, στη συνέχεια και στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο. Αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή του υπήρξε κάλεσμα για αντισυγκέντρωση από κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και από την Κοινότητα Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

Το μεσημέρι της 4ης Μαΐου 2020, λίγες ώρες πριν το κάλεσμα των εθνικιστών, πραγματοποιήθηκε κατάληψη και περιφρούρηση της πλατείας Ελευθερίας από τις παραπάνω οργανώσεις και από άτομα του Α/Α χώρου. Η κινητοποίηση της ΕΛΑΣ ήταν άμεση και μετά από λίγο κάποιες διμοιρίες, ασφαλίτες και ομάδες ΔΙΑΣ είχαν περικυκλώσει την πλατεία. Όταν έφτασε η προγραμματισμένη ώρα της εθνικιστικής συγκέντρωσης ξεκίνησαν να καταφτάνουν οι διοργανωτές της με ελληνικές σημαίες και μικροφωνική. Λίγοι αρχικά,άρχισαν να μαζεύονται έξω από το αρχαιολογικό μουσείο και σιγά σιγά να προσεγγίζουν την πλατεία, όπου-υπό τη συνεχή επιτήρηση της ΕΛΑΣ- η περιφρούρηση τους απαγόρευσε τη διέλευση δίχως να ασκηθεί σωματική βία.

Περίπου 30 λεπτά αργότερα, και ενώ πλέον είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος που ερχόταν για τη συγκέντρωση, μια οργανωμένη ομάδα (30 με 50) προσέγγισε την περιφρούρηση -ανενόχλητα και με εμφανώς επιθετικές διαθέσεις- από την πλευρά του πάρκου Γεωργιάδη και πίσω από τους μπάτσους και επιτέθηκε. Το ίδιο έγινε και από μικρότερη ομάδα από την πλευρά των δικαστηρίων, εκεί με τη συνδρομή διμοιρίας και ρίψης χημικών. Υπό όλη αυτή την πίεση και εν μέσω μάχης σώμα με σώμα όπου ο αντίπαλος (περίπου 100/150 άτομα) επιτιθόταν με πέτρες, βεγγαλικά, αλυσοπρίονο και καδρόνια, κόσμος άρχισε να υποχωρεί προς την οδό Δικαιοσύνης, όπου ανοίχτηκαν τα δικαστήρια για την προμήθεια πυροσβεστήρων. Στήθηκαν κάποια υποτυπώδη οδοφράγματα και σπάστηκε μια τράπεζα. Στη συνέχεια υπήρξε οργανωμένη αποχώρηση και περιφρούρηση της Κατάληψης Ευαγγελισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα ή δυο πούλμαν ήρθαν από τα Χανιά φτάνοντας ανενόχλητα έως το κέντρο του Ηρακλείου. Η συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας κράτησε αρκετή ώρα με χορούς, τραγούδια και πολύ εθνικιστικό παροξυσμό. Την περιφρούρηση της συγκέντρωσης την έφερε εις πέρας η ΕΛΑΣ. Από μεριάς των αντιφασιστ(ρι)ών υπάρχουν απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες και παρατηρήσεις για τον απόλυτο συντονισμό της εξαρχής με όλες τις πλευρές των διοργανωτών, μάχιμες και μη.

Το υπόβαθρο του εσμού που μαζεύτηκε

Ως προς τους διοργανωτές:

Στη μετά Χ.Α εποχή, δεδομένου του κενού που άφησε αλλά και του νεοναζιστικού της προσωπείου, άρχισαν να εμφανίζονται μορφώματα που αποσκοπούν τόσο στην αναδιοργάνωση του ακροδεξιού χώρου, όσο και στην από τα δεξιά αντιπολίτευση στη Ν.Δ. Στην Κρήτη με αυτή τη δουλειά σχετίζεται μια σκιώδης οργάνωση με το όνομα «Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης & Αλληλοβοήθειας», η οποία έκανε το ντεμπούτο της αρχικά καλώντας για το μακεδονικό, το μνημόσυνο του Κατσίφα κ.α. Υπήρξαν ανάλογα καλέσματα και από άλλες σελίδες στο FB.

Τέτοιου είδους οργανώσεις θα πρέπει στο εξής να βρεθούν στο στόχαστρο του αντιφασιστικού κινήματος, καθώς εμφανίζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα απότη ΧΑ, υπό την έννοια πως είναι σε θέση να συσπειρώσουν πιο πλατιά κοινωνικά κομμάτια.

Ως προς τη σύνθεση:

Όλα τα είχε ο μπαξές, Χρυσαυγίτες (σε οργανωτικό ρόλο), χούλιγκανς του ΟΦΗ, ψεκασμένους του Σώρρα, πιο ανένταχτους εθνικιστές, γυμναστηριακούς, κόσμο από την επαρχία, ακόμη και κάποιους Ρομά. Η λέξη φασίστες δεν είναι σίγουρα η κατάλληλη και η αντιμετώπιση όλων αυτών ως τέτοιους (όπως πχ των Χρυσαύγουλων) θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Αντιδραστικός εσμός, που θα στραφεί εναντίον της ευρύτερης αριστεράς και φυσικά εναντίον των πιο αδύναμων (μετανάστες και πρόσφυγες) σίγουρα.

Ως προς την υποκίνηση:

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη θολά. Σίγουρα υπάρχουν κέντρα εντός της ΝΔ που καθοδηγούν όλη αυτή τη δυναμική, όπως το έκαναν πάντα οι δεξιοί μεγαλοαστοί. Η ΝΔ έχει μεγάλη ιστορία σε αυτό, αλλά αυτό δεν είναι της ώρας. Σίγουρα μπαίνοντας σε μια νέα φάση φτωχοποίησης και εξαθλίωσης, άρα και έντονων κοινωνικών ανταγωνισμών, ο εσμός αυτός θα είναι χρήσιμος στην εξουσία.

Carpediem