Στις 9 Σεπτεμβρίου πυρκαγιά έπληξε τον δήμο Λαυρεωτικής. Στο σημείο που αρχικά εκδηλώθηκε, το έδαφος είχε χαμηλή βλάστηση, όπου ο ρυθμός με τον οποίο εξαπλώνεται η φωτιά είναι μικρός, και θα μπορούσε να είχε σβήσει άμεσα. Παρόλα αυτά σύμφωνα με μαρτυρίες, μεσολάβησε αρκετή ώρα έως ότου κινητοποιηθούν οι τοπικές αρχές και η Πυροσβεστική. Το αποτέλεσμα ήταν η φωτιά να εξαπλωθεί προς το δάσος καθώς και οικισμούς , καλύπτοντας τεράστια έκταση, αφήνοντας πίσω μεγάλες ζημιές και καταστροφές. Ενδεικτικά, κάηκαν 60 κτίσματα (οικίες και μαντριά), κτήματα με καλλιέργειας, ζώα, και φυσικά ένα μεγάλο κομμάτι του πευκοδάσους (που αποτελεί έναν από τις πιο όμορφους και μεγάλους πράσινους πνεύμονες της Αττικής), ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και το οικοτροφείο «Αργώ» και αρκετοί οικισμοί.
Είναι άξιο προσοχής πως όσο το πύρινο μέτωπο εξαπλωνόταν, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη διάσωση δύο ιδιωτικών περιουσιών του εφοπλιστικού και εκκλησιαστικού κατεστημένου: Πρόκειται για μία από τις οικίες του εφοπλιστή Μαρτίνου, και την οικία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαου Χατζηνικολάου. Η επιλεκτική επέμβαση και παροχή βοήθειας ήταν που άφησε εκτεθειμένο στο πέρασμα της πυρκαγιάς το σύνολο σχεδόν των κατοίκων των γειτονικών περιοχών, και οδήγησε στις καταστροφές που περιγράψαμε παραπάνω. Λαμβάνοντας υπόψη πως εκείνη την ημέρα φυσούσαν έντονοι άνεμοι, η κρατική διαχείριση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από προκλητική έως και δολοφονική.
Να σημειώσουμε πως η ευρύτερη περιοχή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά αποτελεί κομμάτι επενδυτικών βλέψεων, τόσο με σχεδιασμό εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο ορεινό τμήμα, όσο και με τα πλάνα για το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού, την «αθηναϊκή Ριβιέρα»…
ΥΓ. Ο Οκτώβρης πέρασε και οι αποζημιώσεις που έταξαν οι τοπικοί άρχοντες και η πολιτική ηγεσία ακόμα να φανούν
δαιμόνιοι ρεπόρτερς