Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #46

12/09 – Ηράκλειο: Μαζική συμμετοχή στην πορεία αλληλεγγύης στις καταλήψεις

Πάνω από 600 άτομα πορεύτηκαν στο Ηράκλειο σε αλληλεγγύη με τη Rosa Nera.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Λιοντάρια και κατέληξε στο πάρκο Θεοτοκοπούλου ακολουθώντας την κλασική διαδρομή. Κατά τη διαδρομή υπήρχε έντονος παλμός, γράφονταν συνθήματα, ενώ κατέβηκαν κάποιες κάμερες και έγιναν μικροσπασίματα σε μαγαζί πολυεθνικής.

Την πορεία καλούσε η κατάληψη Ευαγγελισμού, η οποία είχε και το μεγαλύτερο μπλοκ κόσμου με το σύνθημα «Καμία εκκένωση δεν μένει αναπάντητη». Πανό και ξεχωριστό μπλοκ είχαν επίσης οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

18/09 – Ηράκλειο: Μαζική πορεία για τα εφτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Εφτά χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε.

Η συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης για τα εφτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε μαζική συμμετοχή. Στην Πλατεία λιονταριών καλούσε ο α/α χώρος και όλες οι οργανώσεις της αριστεράς. Πριν την έναρξη της πορείας υπήρξε αντιπαράθεση με το μπλοκ του σύριζα το οποίο προσπάθησε να διεκδικήσει χώρο και τελικά αποχώρησε μαζί με κομμάτια τη αριστεράς.

Ο α/α χώρος έμεινε περισσότερο στην πλατεία, όπου συγκροτήθηκε μπλοκ από Αναρχικούς/ες και Αντιφασιστικό Συντονισμό. Η πορεία ακολούθησε με παλμό την κλασική διαδρομή στο κέντρο της πόλης, με τους ματατζήδες να πιέζουν στο πίσω μέρος. Όσο το κράτος και οι εξουσίες, τα ΜΜΕ και η εκκλησία επιδιώκουν τη διατήρηση της βάρβαρης κανονικότητας πάση θυσία -σιγοντάροντας τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, την υποταγή και την οπισθοδρόμηση, η δολοφονία του Παύλου θα παραμένει επίκαιρη. Ακούστηκαν πολλά συνθήματα για τη συνθήκη του κοινωνικού εκφασισμού με αφορμή το φασιστικό πογκρόμ στο Τυμπάκι, καθώς και αλληλεγγύης στις καταλήψεις, τόσο στις εκκενωμένες, όσο και σε αυτές που βρίσκονται σε καθεστώς πίεσης.

27/10 – Ηράκλειο: Αντιφασιστική πορεία

Το βράδυ της Τρίτης 27/10/20 κατά τις 21:00, περίπου 70-80 αντιφασίστες και αντιφασίστριες πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου, ως μια πρώτη απάντηση στα παγκρήτια φασιστικά καλέσματα που υπήρξαν με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι φασίστες εκμεταλλευόμενοι τη συγκεκριμένη ημέρα προγραμμάτιζαν συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας ενάντια στην απαγόρευση των παρελάσεων, και τέλεση μνημόσυνης εκδήλωσης για τον φασίστα Κωνσταντίνο Κατσίφα, επιχειρώντας την ηρωοποίηση του συγκεκριμένου, και τη συσχέτιση του θανάτου του με τα θύματα των ναζί και του φασισμού, καθώς και με όσους/όσες σκοτώθηκαν πολεμώντας τους. Η απόπειρα δημόσιας παρουσίας τους δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη.

Κατά τη διάρκεια της «στόμα με στόμα» πορείας γράφτηκαν και ακούστηκαν αντιφασιστικά συνθήματα, πετάχτηκαν τρικάκια και μοιράστηκαν κείμενα, ενώ έγινε ενημέρωση κατοίκων, οι οποίοι δεν γνώριζαν το επικείμενο φασιστικό μάζεμα. Η πορεία ξεκίνησε από τη γειτονιά της Ανάληψης όπου ήταν το αρχικό σημείο συνάντησής τους και θα γινόταν το μνημόσυνο, έπειτα κινήθηκε προς το σχολείο «Καπετανάκειο», με κατεύθυνση την Πλατεία Ελευθερίας, όπου γράφτηκαν αντιφασιστικά συνθήματα στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. Κατέληξε στο πάρκο Θεοτοκοπούλου αφού διέσχισε το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΣΙΦΑΔΩΝ ΕΜΕΙΣ ΧΟΡΕΥΟΥΜΕ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΑ

10/11 – Μήλος: Πού πήγαν οι πρόσφυγες που εντοπίστηκαν;

60 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν από το Λιμενικό σε τοποθεσία ανοιχτά της Μήλου. Σύμφωνα με την οργάνωση «Watch the Med», το Λιμενικό, παρά το γεγονός πως επιβεβαίωσε το περιστατικό και ρυμούλκησε το πλοίο με τους πρόσφυγες, λόγω της κακοκαιρίας στο Αιγαίο αρνήθηκε να απαντήσει στην οργάνωση σχετικά με το πού τους πηγαίνει. Ένα 24ωρο αργότερα, το Λιμενικό της περιοχής αρνείται πως υπήρξε οποιοδήποτε περιστατικό με πρόσφυγες τις τελευταίες μέρες και αυτό αποτελεί ένα από τα αρκετά που συμβαίνουν σε καθημερινή βάση. Παρ’ όλα αυτά, στο twitter της «Watch the Med», έχει αναρτηθεί βίντεο που δείχνει το σκάφος του Λιμενικού να τραβά το πλοίο των προσφύγων.

7/11 – Πάτρα: Αποκλεισμός συγκέντρωσης και επίθεση στον αυτοδιαχειρίζομενο χώρο «Επί τα Πρόσω»

Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στην Πάτρα στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Επί τα Πρόσω» και τον απέκλεισαν επί δύο ώρες, όπου υπήρχε ήδη προγραμματισμένη συλλογή ειδών. Εντός του χώρου εγκλωβίστηκε πλήθος συντρόφων και συντροφισσών που είχαν συγκεντρωθεί εκεί έπειτα από τον αποκλεισμό του σημείου της ανακοινωμένης συγκέντρωσης «ενάντια στην καταστολή, την απαγόρευση κυκλοφορίας και την κρατική διαχείριση της πανδημίας» από την «Ανοιχτή Συνέλευση για την Αλληλεγγύη ενάντια στον ολοκληρωτισμό». Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν παρά την επίθεση να κρατήσουν και τον χώρο, αλλά και να μην συνεχιστεί η επίθεση από τη μεριά των μπάτσων. Παράλληλα, σύντροφος που κινούνταν προς τη συγκέντρωση δέχτηκε την άγρια επίθεση των ΜΑΤ και μεταφέρθηκε τραυματισμένος στην ΓΑΔΑ, όπου και κρατήθηκε δίχως να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. 3 μέρες μετά πραγματοποιήθηκε πορεία ενάντια στην καταστόλη από τουλάχιστον 200 άτομα.

1/11 – Νέο Ηράκλειο, Αθήνα

Την 1η Νοέμβρη, την ημέρα εκτέλεσης των δυο φασιστών έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αναρχικές ομάδες, αντιφασιστικές συλλογικότητες, στέκια και αντιφασίστες/τριες καλέσαμε σε συγκέντρωση στον σταθμό ΗΣΑΠ Ηρακλείου. Η αστυνομία, ενώ η διαδήλωση ετοιμαζόταν να διαλυθεί, εξαπέλυσε δολοφονική επίθεση, χτυπώντας κόσμο, ρίχνοντας χημικά, φτάνοντας στο σημείο να αφήσει αιμόφυρτους συντρόφους και συντρόφισσες στον δρόμο. Οι μπάτσοι δεν σταμάτησαν εκεί, μπουκάροντας μέσα στα μαγαζιά χτυπώντας διαδηλωτές και απλούς πελάτες, με απολογισμό 13 συλλήψεις και 4 τραυματίες. Μέχρι και παιδιά ξυλοκοπήθηκαν από τα ένστολα καθίκια.