[Κέρκυρα] Ενημέρωση σχετικά με τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στη Λευκίμμη.

Τον τελευταίο καιρό έχει αναδυθεί και πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, καθώς ο Χυτά στο Τεμπλόνι έχει προ πολλού κορεστεί. Τα σκουπίδια έμεναν για πάρα πολλές μέρες στο δρόμο.  Παρόλα αυτά ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης είναι ακατάλληλος για να λειτουργήσει ως τέτοιος. Μεταξύ άλλων δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές στον ΧΥΤΑ, και βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από κατοικίες (με την πιο κοντινή να βρίσκεται στα πεντακόσια μέτρα). Ως εκ τούτου, και με την εμπειρία των αγώνων που είχαν δοθεί το 2008, τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί εκ νέου διαδικασίες και κινηματικές διαδικασίες, όπως για παράδειγμα η λαϊκή συνέλευση, που αντιτίθενται στη δημιουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Την Τρίτη 26/6 έκαναν συγκροτημένη εμφάνιση οι ναζί της χρυσής αυγής, με τον βουλευτή τους Αιβατίδη να βγάζει λόγο στο συγκεντρωμένο κόσμο, που βρισκόταν απέναντι από τις διμοιρίες των ΜΑΤ, τα οποία είχαν φράξει το δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ. Να αναφέρουμε ειρήσθω εν παρωδώ ότι αυτή τη στιγμή στη Λευκίμμη βρίσκονται δεκατρείς  διμοιρίες, δεκάδες ασφαλίτες, ελικόπτερο της αστυνομίας και θερμικές κάμερες στον ΧΥΤΑ, με την πόλη να είναι στρατοκρατούμενη.
Το πρωί της Τρίτης έγιναν επεισόδια μεταξύ κατοίκων της Λευκίμμης και μπάτσων με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο μπάτσων. Στη συνέχεια συνελήφθησαν δύο άτομα. Μετά από αυτό, και με αφορμή την εμφάνιση των ναζί, καλέστηκε από το ΠΑ.ΜΕ απογευματινή πορεία στη Λευκίμμη.  Απόφαση για συμμετοχή στην πορεία πάρθηκε και από την Πρωτοβουλία ενάντια στον ΧΥΤΑ, η οποία πορεύτηκε με ένα άτυπο μπλόκ και σε άλλοτε κοντινή, άλλοτε πιο μακρινή απόσταση πίσω από το μπλόκ του ΠΑ.ΜΕ . Πορεύτηκε μέσα στο χωριό με συνθήματα και μοίρασμα κειμένων. Η πορεία κατέληξε στη διασταύρωση που οδηγεί στον ΧΥΤΑ και φυλάσσεται  από τα ΜΑΤ. Ο κόσμος έμεινε εκεί για ώρα.Όταν  υπήρξε πληροφορία ότι έρχονται στη Λευκίμμη φορτηγά με σκουπίδια, τα οποία κατευθύνονται προς τον ΧΥΤΑ, αυθόρμητα πάρθηκε απόφαση από το συγκεντρωμένο πλήθος να κατευθυνθεί στον κεντρικό δρόμο με σκοπό να εμποδίσει την έλευση των φορτηγών. Με γρήγορα αντανακλαστικά στήθηκαν πύρινα οδοφράγματα, τα οποία έκοψαν την κυκλοφορία, και έγινε κάλεσμα στους οδηγούς να κατέβουν από τα οχήματα και να συμμετάσχουν στο οδόφραγμα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν διμοιρίες και από τις δυο μεριές του οδοφράγματος, οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες και οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Υστέρα από λίγη ώρα οι διμοιρίες κατάφεραν να πάρουν το οδόφραγμα. Οι συγκεντρωμένοι είχαν φτάσει μέσα από χωράφια σε άλλα σημεία. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν από ομάδες κόσμου στο κέντρο της Λευκίμμης και σε άλλα σημεία του χωριού. Επίθεση με πέτρες σε αυτοκίνητα της ασφάλειας και συγκρούσεις με τους ένστολους δολοφόνους. Μετά από τις νυχτερινές συγκρούσεις υπήρξαν τέσσερις ακόμα συλλήψεις . Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν μετά από ώρα στην ασφάλεια Κέρκυρας, όπου αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες βρίσκονταν ήδη εκεί. Μετά από ώρα και δίχως να έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες, οι μπάτσοι ενημέρωσαν τον δικηγόρο, ότι οι συλληφθέντες θα κρατηθούν στην ασφάλεια και ότι θα περάσουν ανακριτή την Τετάρτη 27/6.

Κάλεσμα αλληλεγγύης υπήρξε για τις 27/6, τους συλληφθέντες τους έφεραν το μεσημέρι. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι είναι χτυπημένοι. Πέρασαν από ανακριτή και εισαγγελέα και αποφασίστηκε η κράτησή τους στην ασφάλεια μέχρι την Παρασκευή, που έγιναν οι απολογίες. Στους πρωινούς συλληφθέντες ασκήθηκαν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα. Στους υπόλοιπους συλληφθέντες αποδόθηκαν κατηγορίες τόσο πλημμεληματικού χαρακτήρα όσο και κακουργηματικού. Οι κατηγορίες είναι αντίσταση κατά της αρχής, στάση, κατοχή εκρηκτικών και έκρηξη. Οι βραδινοί συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή 29/6 με περιοριστικούς όρους. Για όλους ισχύει απαγόρευση εξόδου από την χώρα και για τους τέσσερεις από αυτούς, μηνιαία παρουσία στο Α.Τ. Η δίκη των πρωινών συλληφθέντων πήρε αναβολή για 13/12/18.

Αλληλεγγύη στους αγωνιστές συλληφθέντες

Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Αλληλεγγύη στους μαχόμενους κατοίκους της Λευκίμμης

Αντίσταση-αλληλεγγύη-μαχητικοί αγώνες

Κέρκυρα καθαρή από σκουπίδια και ναζί . Έξω τα Ματ από την Λευκίμμη και από όλο το νησί.

ΆΠΑΤΡΙΣ (Συντακτική  Ομάδα Κέρκυρας)