Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #35

Αθήνα

Στις 24 Αυγούστου η Κατάληψη Στέγης Προσφύγων και Μεταναστριών/-στών Νοταρά 26 δέχθηκε εμπρηστική επίθεση με μολότοφ και γκαζάκια από τη ναζιστική οργάνωση «Μοναχόλυκοι Ριζοσπαστικού Αυτόνομου Μαχητικού Εθνικοσοσιαλισμού». Οι ζημιές που προκλήθηκαν αποκαταστάθηκαν με την άμεση αντίδραση του συνόλου των διαμενόντων, των αλληλέγγυων και των γειτόνων της κατάληψης.

Η διοίκηση της ΟΣΥ (Αστικές συγκοινωνίες) προτείνει την πριμοδότηση των οδηγών λεωφορείων και τρόλεϊ, μέσω της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, με 6 ευρώ την ημέρα για να ελέγχουν τα εισιτήρια. Επιπλέον, προγραμματίζεται η πρόσληψη 160 ελεγκτών και άλλων 100 ειδικοτήτων που θα ασχολούνται με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2017.

Ειδικός φρουρός εκτός υπηρεσίας στην Καλλιθέα σκότωσε εν ψυχρώ τον γείτονα του, με καταγωγή από το Καζακστάν, λόγω της έντονης μουσικής που είχε βάλει στο σπίτι του.

Ένταση στο υπουργείο Εργασίας στις 27/9, έξω από το οποίο είχαν συγκεντρωθεί ξενοδοχοϋπάλληλοι για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση εισφορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι μπήκαν στη στοά και προσπάθησαν να σηκώσουν τα ρολά για να μπουν στο υπουργείο.

Σε ποινή 15 μηνών με αναστολή καταδίκασε το Θ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τον ψυχίατρο Κωνσταντίνο Παρασχάκη για τα ψευδή ιατρικά πιστοποιητικά που χορήγησε το 2012 σε στελέχη της Χρυσής Αυγής προκειμένου να αποκτήσουν άδεια οπλοφορίας. O Παρασχάκης ήταν τότε στέλεχος της X.A, υποψήφιος βουλευτικές εκλογές του 2012 στο Λασίθι, ενώ σήμερα έχει ακολουθήσει τον Χρήστο Ρήγα στη ναζιστική οργάνωση Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (ΛΕΠΕΝ), η οποία προέκυψε έπειτα από διάσπαση της Χρυσής Αυγής μετά την έναρξη της δίκης για την εγκληματική οργάνωση. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου έπαιξε και το γεγονός ότι ο ψυχίατρος είχε αρχικά αρνηθεί ότι χορήγησε πιστοποιητικά στους Μπούκουρα και Ζησιμόπουλο, για να υποχρεωθεί στη συνέχεια να ομολογήσει σε απολογητικό του υπόμνημα προς το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αλλά και στο δικαστήριο, ότι πράγματι έδωσε τις βεβαιώσεις στα πέντε στελέχη της Χρυσής Αυγής. Σε αυτό το πλαίσιο ο Παρασχάκης καταδικάστηκε χωρίς ελαφρυντικά.

Αρχές Οκτώβρη, η δυναμική πορεία που καλέστηκε από τις οργανώσεις συνταξιούχων των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΟΤΑ, ΠΟΣΕΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ και ΝΑΤ πνίγηκε στα χημικά, όταν οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε κλούβα των Ματ για να μπορέσουν να περάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, και ύστερα από υπόδειξη του πρωθυπουργού «δεσμεύτηκε» ότι θα απαγορευτεί η χρήση χημικών σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων. Η κυβέρνηση έχει άλλωστε και άλλους τρόπους για να τους εξοντώσει.

Θεσσαλονίκη

Στις 27 Ιουλίου πραγματοποιείται από τους μπάτσους εκκένωση τριών καταλήψεων στέγης προσφύγων/ μεταναστών στην Θεσσαλονίκη. Με κίνηση της εισαγγελικής αρχής γίνονται μηνύσεις από τη Μητρόπολη, την πρυτανεία του ΑΠΘ και ενός ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα 100 περίπου προσαγωγές, απομάκρυνση και μεταφορά μεταναστών-ριών σε «κέντρα φιλοξενίας» και απόδοση κατηγοριών για κατάληψη δημόσιας περιουσίας και διατάραξη οικιακής ειρήνης ανάλογα με την περίπτωση σε 74 αλληλέγγυους. Κοινός παρονομαστής της καταστολής, η κυβέρνηση, που έσπευσε να αποποιηθεί των ευθυνών της με σχετική ανακοίνωση. Πρόκειται για τις καταλήψεις Hurriyat στην Καρόλου Ντήλ, Νίκης και Ορφανοτροφείο, ιδιοκτησίας της εκκλησίας η οποία και γκρεμίζεται. Η δημιουργία τέτοιων κοινοτήτων, τα ιδανικά της ισότητας, της ελευθερίας, της αυτοδιαχείρισης και της αντίστασης, που διέπουν και τις τόσες άλλες καταλήψεις που υπάρχουν, είναι προφανώς αγκάθι για την εξουσία (βλ. δηλώσεις Καμίνη, Μπουτάρη). Έτσι και η διοργάνωση του noborder camp έδειξε ξεκάθαρα το πόσο ενοχλήθηκαν αλλά και φοβήθηκαν οι διάφορες αρχές καθώς έδωσε μία παραπάνω διάσταση στους κοινούς αγώνες των από τα κάτω σε διεθνές επίπεδο. Λασπολογία, απειλές, προσαγωγές και η καλοστημένη επιχείρηση εκκενώσεων και κατεδάφισης μίας από τις τρεις καταλήψεις λίγες μέρες μετά τη λήξη της διοργάνωσης, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Τα αντανακλαστικά του κινήματος ήταν άμεσα. Πορείες, συγκεντρώσεις έξω από τα δικαστήρια, καταλήψεις και επιθέσεις σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε εργολάβους, κείμενα και δράσεις αλληλεγγύης από όλο τον ελλαδικό χώρο και το εξωτερικό.

Πραγματοποιείται επίσης μια σειρά ενεργειών που στοχεύουν τον θεσμό της εκκλησίας. Μια απ’ αυτές ήταν η δυναμική παρέμβαση 25 συντροφισσών/ων στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας στις 31 Ιουλίου. Προσήχθησαν 26 άτομα. Οι προσαγωγές μετατράπηκαν στη συνέχεια σε συλλήψεις για διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης κατά συναυτουργία. Το δικαστήριο καταδίκασε 19 άτομα για την πράξη της απείθειας επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε εγκληματολογική σήμανση και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών και δύο ετών με τριετή αναστολή. Οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Ενδιαφέρον έχει πως λίγες εβδομάδες αργότερα ο εισαγγελέας ασκεί έφεση, οπότε και θα επαναληφθεί το δικαστήριο στις 13 Ιανουαρίου 2017.

Τέλη Σεπτέμβρη διακόσιοι διαδηλωτές , μέλη διαφόρων συλλογικοτήτων της Θεσσαλονίκης, πετυχαίνουν με την παρέμβαση τους στα δικαστήρια και ύστερα από σύγκρουση με τα Ματ την ακύρωση των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας, ανανεώνοντας το ραντεβού δράσεων για τον Οκτώβρη. Στις 5 Οκτώβρη, στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης τα Ματ για άλλη μια φορά, εμποδίζοντας την είσοδο στη δημόσια διαδικασία σύμφωνα με «εισαγγελική εντολή», χτύπησαν τους διαδηλωτές και συνέλαβαν έναν εξ αυτών με την κατηγορία της έμπρακτης εξύβρισης, αντίστασης κατά της αρχής και απόπειρας σωματικής βλάβης. Η διαδικασία ακυρώθηκε παρόλα αυτά!

Λάρισα

Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης μια καθαρίστρια στη Λάρισα επειδή είχε πλαστογραφήσει το απολυτήριο δημοτικού. Η δικαιολογία που κατέθεσε στο δικαστήριο ήταν η ανάγκη της να βρει δουλειά και χρήματα για την οικογένειά της. Ασκήθηκε έφεση από μεριάς της η οποία είχε αναστέλλουσα δύναμη.

Ηράκλειο

Ξημερώματα της 10/8, πραγματοποιήθηκε επίθεση στα γραφεία του πολιτικού φορέα «Ε.ΣΥ. – Ελλήνων Συνέλευσις», πρόεδρος του οποίου είναι ο Αρτέμης Σώρρας. Ο συγκεκριμένος φορέας, όπως αναφέρεται στην ανάληψη ευθύνης «[…] στις 19/4/2016, στο Δήμο Μαλεβυζίου αιτήθηκε ανοικτή διαβούλευση δημοτικού συμβουλίου με ρατσιστικές προθέσεις και απαξιωτικά χαρακτηριστικά (αποκαλούν «λαθρέποικους» τους πρόσφυγες), ώστε να αποτρέψουν την εγκατάσταση και ενσωμάτωση προσφύγων στον νομό Ηρακλείου. Επίσης, στις 27/7 ο Σώρρας και οι ακόλουθοί του παρουσίασαν στο Ηράκλειο τον πολιτικό τους φορέα σε μια ομιλία που έζεχνε από πολιτικές ανακρίβειες, περνώντας από τον εθνικό παραλογισμό και καταλήγοντας σε φιλοβασιλικές αναφορές, φακέλωμα νέων μελών και παραδοχή της «εθνικής υπεροχής των Ελλήνων»… dnaϊκά αποδεδειγμένα! […]»

Με αφορμή τους σχεδιασμούς Μουζάλα και την επικείμενη μεταφορά 2.000 μεταναστών στην Κρήτη, στο Τυμπάκι Ηρακλείου, δείχνει για δεύτερη φορά μέσα σ`αυτό το καλοκαίρι το ρατσιστικό και ξενοφοβικό πρόσωπό του. Την πρώτη φορά, στα μέσα Ιούλη, κάποιοι τοποθετούν τρία σίδερα με καρφωμένες γουρουνοκεφαλές σε υπαίθριο χώρο που συχνάζουν και αθλούνται μετανάστες που διαμένουν στο Τυμπάκι. Ενάμιση μήνα μετά, στις αρχές του Σεπτέμβρη πραγματοποιείται συνάντηση στη Δημοτική Κοινότητα Τυμπακίου με την παρουσία φορέων και κατοίκων της περιοχής, προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, Τοπικών και Δημοτικών Συμβούλων, του Δημάρχου Φαιστού καθώς και τον περιφερειακό σύμβουλο της Χρυσής Αυγής, Γ. Σπυρόπουλο με θέμα το προσφυγικό – μεταναστευτικό, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων επικαλούμενοι τον ήδη «υπερκορεσμό από λαθρομετανάστες». Την επόμενη μέρα οι φορείς του Τυμπακίου δημοσιεύουν δήλωση με την οποία μεταξύ άλλων αρνούνται την εγκατάσταση μεταναστών στην περιοχή, ζητούν καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής καθώς οι «χιλιάδες μη καταγεγραμμένοι διαμένοντες απειλούν τη δημόσια υγεία και ασφάλεια». Καλούν επίσης σε λαϊκή συγκέντρωση η οποία πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά και καταλήγει σε ψήφισμα αντίστοιχο της παραπάνω δήλωσης των φορέων ενώ απαιτεί την άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου και την λήψη απόφασης, που να εκφράζει την ομόφωνη άποψη των κατοίκων και δημοτών κατά τα παραπάνω. Ανάλογο περιστατικό ήταν και αυτό της Γόρτυνας Ηρακλείου όπου τον Μάρτιο, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αρνηθεί τη φιλοξενία μεταναστών επικαλούμενο οικονομικά προβλήματα στο Δήμο παρά το γεγονός ότι, όπως και στην περίπτωση του Τυμπακίου, δεν έχει τεθεί θέμα φιλοξενίας στον συγκεκριμένο δήμο. Εντωμεταξύ, η ΠΕΔ Κρήτης έχει αποφασίσει ότι δεν θα προετοιμαστούν μεγάλα κέντρα κράτησης αλλά ότι θα ενοικιαστούν διαμερίσματα ή/και ξενοδοχεία που θα χρησιμοποιηθούν σαν κατοικίες και ότι θα γίνει πληθυσμιακή κατανομή στους δήμους του νησιού. Αυτό σημαίνει ότι αναλογούν 78 άτομα στο Δήμο Φαιστού, περιοχή του οποίου είναι το Τυμπάκι.