Μπάτσοι είστε και φαίνεστε!

Ανακοινώθηκε η νέα ομάδα της ελας η οποία θα έχει βασικό πεδίο δράσης τους σταθμούς του μετρό, τουριστικά και πολυσύχναστα μέρη της πόλης. Μαυροντυμένοι και πάνοπλοι, έχουν ως στόχο την  παροχή αισθήματος ασφάλειας και την αποτροπή έκνομων ενεργειών. Ο λαμπρός εμπνευστής της, Μ. Χρυσοχοΐδης, με βαριά καριέρα καταστολής στην πλάτη του, ξεκινάει τον πόλεμο στους πορτοφολάδες. Αλλά η νέα αυτή επίλεκτη ομάδα κάνει διπλή δουλειά. Παράλληλα θα κοσμεί τουριστικά σημεία, παρέχοντας ένα αίσθημα ασφάλειας (όπως μας έχει συνηθίσει η ελας) και δίνοντας στους τουρίστες μια γνώριμη εικόνα από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Τώρα, οφείλονται κάποιες εξηγήσεις όσων αφορά το κακό αστείο της ονοματοδοσίας του νέου αυτού σώματος ασφαλείας. Οι νέοι αυτοί κομμάντο λοιπόν ονομάστηκαν μαύροι πάνθηρες, καθώς φοράνε μαύρα ρούχα (αν έχουν, καθώς στη Θεσσαλονίκη τους ντύνουν στα μπλε γιατί δεν πήγαν να ραφτούνε ακόμα). Καλό θα ‘ταν όμως, άλλη φορά να διπλοτσεκάρονται που παραπέμπουν τα ονόματα που επιλέγονται. Για παράδειγμα, το όνομα μιας ένοπλης οργάνωσης, όπου μέλη της έχουν φυλακιστεί για φόνους μπάτσων, επιθέσεις σε ΑΤ και τράπεζες, μάλλον δεν αρμόζει σε μια ομάδα καταστολής.

Ποιοι ήταν όμως οι μαύροι πάνθηρες;

Το κόμμα των μαύρων πανθήρων για την αυτοάμυνα, υπήρξε μια επαναστατική ένοπλη οργάνωση που έδρασε από το 1966 έως το 1982. Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Malcolm X, δημιουργήθηκε στο Oakland για να αποτρέψει την αστυνομική βία και τις ρατσιστικές δολοφονίες μαύρων. Αναγνωρίζοντας την καταπίεση που υφίστανται σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους, από την εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγαση, δημοσίευσαν ένα πρόγραμμα 10 σημείων με τις βασικές τους διεκδικήσεις. Προς αυτούς τους στόχους, δημιούργησαν τόσο κοινωνικά προγράμματα αλληλεγγύης* όσο και περιπολίες ενάντια στην αστυνομική βία.

Αναγνώριζαν την καταπίεση της μαύρης κοινότητας ως δομικό στοιχείο του καπιταλισμού. Σοσιαλιστές και αντιμπεριαλιστές οργανώθηκαν απέναντι στην ρατσιστική κυβέρνηση των ηπα, και οπλίστηκαν για να περιφρουρήσουν τα σώματά τους, όσο και των υπολοίπων καταπιεσμένων απέναντι στην αστυνομική βία. Καταπολεμήθηκαν έντονα με εξοντωτικές ποινές φυλάκισης και κρατικές δολοφονίες. Αργότερα, μετά από τις διαδοχικές επιθέσεις του COINTELPRO άρχισαν να αυτοδιαλύονται, ενώ παράλληλα λείαιναν τις θέσεις τους.

Στιγμές καθημερινού αγώνα

Κομμάτι του αγώνα τους ήταν όμως ακριβώς και η δική τους καθημερινότητα. Διεκδικούσαν την  χειραφέτησή τους τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε συμβολικό.

Πολλοί από αυτούς επέλεξαν να υιοθετήσουν άλλα ονόματα αφρικανικής προέλευσης, αποποιούμενοι τα ονόματα που τους είχαν «φορέσει» οι  ιδιοκτήτες των σκλάβων-πρόγονων τους.

Μια περίοδο που ρατσιστικές επιθέσεις, δολοφονίες μαύρων, ξυλοδαρμοί από μπάτσους ήταν καθημερινό φαινόμενο, εκμεταλλεύτηκαν  το νόμο περί όπλων στις ηπα, όπου σε πολλές πολιτείες επιτρεπόταν η οπλοφορία εφόσον είναι σε εμφανές σημείο, και οργάνωναν ένοπλες περιπολίες στους δρόμους ακολουθώντας περιπολικά. Εάν οι μπάτσοι πραγματοποιούσαν κάποιο έλεγχο, τότε θα κατέβαιναν από το αυτοκίνητο με τα όπλα τους σε κοινή θέα, θα διατηρούσαν τη νόμιμη απόσταση ώστε να μην μπορούν να ισχυριστούν παρεμπόδιση, και θα επιτηρούσαν ώστε να μην χρησιμοποιηθεί βία.

Το όνομα μαύροι πάνθηρες επιλέχθηκε διότι όπως αναφέρουν «ο μαύρος πάνθηρας είναι ένα ζώο το οποίο όταν απειληθεί κινείται προς τα πίσω, και όταν στριμωχτεί, τότε θα επιτεθεί μαχόμενο για τη ζωή του. Νιώσαμε ότι μας στριμώχνουν πολύ καιρό, ήταν ώρα για τους μαύρους να αντεπιτεθούν».

Επιθέσεις και αντεπιθέσεις

Το COINTELPRO ήταν πρόγραμμα του FBI το οποίο στόχευε πολιτικές οργανώσεις. Στόχοι του ήταν η παρακολούθηση, η δυσφήμιση και τελικά η διάλυση τέτοιων οργανώσεων.  Ανά καιρούς χρησιμοποίησε μαύρους κατηγορούμενους ως πληροφοριοδότες με αντάλλαγμα την απαλλαγή τους από τις κατηγορίες. Μεταξύ άλλων, οργάνωσε με την τοπική αστυνομία τη δολοφονία του Fred Hampton την ώρα που κοιμόταν, ενώ στην επιχείρηση αυτή δολοφονήθηκε και άλλος ένας μαύρος πάνθηρας, ο Mark Clark. Οι πληροφορίες είχαν προκύψει από το σωματοφύλακα του Fred Hampton και πληροφοριοδότη του FBI. Αργότερα και ενώ ήταν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων αυτοκτόνησε.

Το 1970 δημιουργήθηκε ο black liberation army. Αποτελούταν αποκλειστικά από μέλη των μαύρων πανθήρων και έδρασε έως το 1981. Κομμάτι του παράνομου μηχανισμού για την απελευθέρωση των μαύρων, πραγματοποίησε επιθέσεις σε ΑΤ, δολοφονίες μπάτσων, απαλλοτριώσεις και αποδράσεις. Μέλη του τελούν ακόμα υπό κράτηση σε φυλακές στις ηπα ακόμα και μετά από 45 έτη εγκλεισμού.

Εν κατακλείδι, δεν είναι η πρώτη φορά που το κράτος ή τα παραπαίδια του προσπαθούν να οικειοποιηθούν και να ξαναγράψουν την ιστορία από την ανάποδη. Ξανά και ξανά, επιβάλλεται εκ των άνω η λήθη και η αντιστροφή των ιστορικών πεπραγμένων. Αυτό που μένει να θυμόμαστε είναι πως το όνομα της νέας ομάδας καταστολής της ελας, είτε προσδιορίστηκε από την ίδια είτε από τους δημοσιογράφους, είτε έγινε για λόγους τακτικής είτε όχι, είναι πως μαύροι πάνθηρες και σώματα ασφαλείας ιστορικά βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.

λαρουε

*Το πιο γνωστό ήταν το δωρεάν πρωινό για παιδιά. Πρόγραμμα που σύντομα διαδόθηκε και λειτουργούσε σε κάθε πόλη που είχε παράρτημα των μαύρων πανθήρων. Ακόμα είχαν δημιουργηθεί δωρεάν ιατρικές κλινικές, προγράμματα παροχής τροφίμων κλπ.

**Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το κόμμα των μαύρων πανθήρων δεν  πρέπει να συγχέεται με το νέο κόμμα των μαύρων πανθήρων καθώς είναι ριζικά διαφορετικά.