Νέες Εκδόσεις

Γιάννης Μαλλούχος, Το τραγούδι των Ωκεανίδων. Ο Μιχαήλ Μπακούνιν και η μουσική, εκδόσεις Ελευθεριακή Κουλτούρα: Αρκετοί γνωρίζουν ότι ο Μπακούνιν βρέθηκε στα οδοφράγματα της Δρέσδης το Μάη του 1849 δίπλα στο Ρίχαρντ Βάγκνερ. Η σχέση του όμως με τη μουσική ήταν πιο πλούσια και πιο βαθιά. Η “μικροϊστορία” των ανθρώπων και των έργων της μουσικής που ήρθαν σε επαφή με το Μπακούνιν και το πάθος του ίδιου για τη μουσική είναι το θέμα αυτής της μελέτης.
Frans Masereel, Το πάθος ενός ανθρώπου, εκδόσεις Δαίμων του Τυπογραφείου: Η πρώτη “ιστορία δίχως λέξεις” του Μασερέλ, αποτελούμενη από 25 ξυλογραφίες (1918).
Αλεξάντερ Μπέρκμαν, Ο Μπολσεβίκικος μύθος, εκδόσεις Πανοπτικόν: Το συγκλονιστικό ημερολόγιο του Μπέρκμαν στα 2 χρόνια (1920-1921) που έζησε, εξόριστος από τις ΗΠΑ, στη Σοβιετική Ένωση. Μια μοναδική μαρτυρία για τα πρώτα χρόνια του μπολσεβίκικου καθεστώτος και της ρώσικης κοινωνίας.
Agustin Guillamon, Έτοιμοι για Επανάσταση. Οι Επιτροπές Άμυνας της CNT στην Βαρκελώνη 1933-38, εκδόσεις Ασύμμετρη Απειλή: Η CNT-FAI ήταν πάντα κάτι περισσότερο από μια εργατική οργάνωση. Βρισκόταν σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής τάξης. Όταν αναφέρουμε πως οι Επιτροπές Άμυνας ήταν οι “ένοπλες οργανώσεις της CNT”, εννοούμε πως ήταν οι Επιτροπές Άμυνας της κάθε περιοχής της εργατικής τάξης στην οποία ανήκαν […] και, όταν ήρθε η 19η Ιουλίου, μπορούσαν να ριχτούν στη δράση εναντίον του στρατού με τη βοήθεια των ανθρώπων της εργατικής τάξης.
Diego Abad de Santillan, Ένα ελευθεριακό πρόταγμα, ιστορία εξέλιξη και πράξη – το κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα, εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες: Για πρώτη φορά στα ελληνικά, κείμενα μιας πολύ σημαντικής προσωπικότητας του ισπανικού αναρχισμού, του Ντιέγο Αμπάδ ντε Σαντιγιάν. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει κείμενά του μέχρι το 1936, λίγο πριν την ελευθεριακή επανάσταση.
Abel Paz, Μέσα στην ομίχλη, εκδόσεις Ναυτίλος: Ο δρόμος της ελευθεριακής εξορίας τα σκληρά χρόνια μετά το τέλος του ισπανικού εμφύλιου πολέμου. Εκεί ξεκινάει η αφήγηση του Paz, τη χειρότερη στιγμή, καθώς χάνεται ανεπανόρθωτα ο ισπανικός πόλεμος, υπογράφεται το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο, τα ναζιστικά στρατεύματα παρελαύνουν στην Ευρώπη. Η ώρα των τεράτων.
Βο Ν. Γκιάπ, Λαϊκός Πόλεμος – Λαϊκός Στρατός, εκδόσεις Προμαχώνας: Κείμενα, ομιλίες και άρθρα του στρατηγού Γκιάπ την περίοδο του πρώτου βιετναμέζικου αντάρτικου απέναντι στην Γαλλική επικυριαρχία (1945-1954).
Resistencia Libertaria: Αναρχική αντίσταση στη δικτατορία Βιντέλα στην Αργεντινή, εκδόσεις Ασύμμετρη Απειλή.
Antonio Negri, Franco Berardi “BIFO”, Mario Tronti, Εργάτες και κεφάλαιο, Eκδόσεις Ελευθεριακή Κουλτούρα: Εμβληματικό κείμενο, αναδεικνύει τη σημασία των “από κάτω”, των προλετάριων, ως το κινητήριο μοχλό για τις εξελίξεις στο καπιταλισμό, ενώ αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία αρθρώθηκε το “άλλο” εργατικό κίνημα στην Ιταλία και το ρεύμα της εργατικής αυτονομίας.
Μάριο Μορέττι, Ερυθρές Ταξιαρχίες. Μια ιταλική υπόθεση, εκδόσεις Διάδοση: Βιβλίο-συνέντευξη που μάς βοηθά να κατανοήσουμε τι σημαίνει να αφιερώνεις τη ζωή σου στον ένοπλο αγώνα, να μάχεσαι και να βιώνεις την υποχώρηση, τη φυλακή και την απώλεια της συλλογικής ταυτότητας.
O “mad bomber” Σαμ Μέλβιλ. Από το αντάρτικο πόλης στη Ν. Υόρκη ως την εξέγερση της φυλακής Attica, εκδόσεις Δαίμων του Τυπογραφείου: Ο Σαμ Μέλβιλ ήταν ένας πολεμικός πρίγκιπας ανάμεσα σε φυλακισμένους μαχητές. Για τους μαύρους ήταν η απόδειξη ότι οι λευκοί επαναστάτες αξίζουν τον σεβασμό τους. Για τους λευκούς ήταν ασπίδα ενάντια στην ταϊσμένη με προνόμια δειλία τους.
R.A.F / Β.R-P.C.C: Μια Μετωπική Πολιτική, μπροσούρα της Προλεταριακής Πρωτοβουλίας.
Lachlan Whalen, Γραφή και αντίσταση. Βόρεια Ιρλανδία: Απελευθερωτικός αγώνας και τα γραπτά της φυλακής, επανέκδοση από τις εκδόσεις Δαίμων του Τυπογραφείου: Στο βιβλίο αναλύονται γραπτά πολιτικών κρατουμένων από τη Βόρεια Ιρλανδία.
Δημήτρης Κουφοντίνας, 13 Απαντήσεις. Μια συζήτηση με τον Τάσο Παπά, εκδόσεις Μονοπάτι.
Paco-Ignacio Τaibo II, Οι αναμνήσεις του Bizco και άλλες ποδοσφαιρικές ιστορίες, εκδόσεις Δαίμων του Τυπογραφείου.
Νάνι Μπαλεστρίνι, Σαντοκάν, μια ιστορία της Καμμόρα, εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος. Μια ρεαλιστική εικόνα της ζοφερής ζωής του ιταλικού νότου, καταγραφή των βιωμάτων του νεαρού αφηγητή. Βιώματα μιας διαρκούς περιδίνησης στην περιφέρεια του φαύλου κύκλου της βίας, της διαφθοράς και της ομερτά.
Wayne Price, Οι δύο κύριες τάσεις του αναρχισμού, εκδόσεις Σοφίτα: Ποιες είναι οι δύο κύριες τάσεις του Αναρχισμού; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Αναρχικών και Μαρξιστών; Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο χωρίς να πάρουμε την εξουσία; Ποιο είναι το πρόγραμμα της αναρχικής επανάστασης; Ποιο είναι το όραμα του επαναστατικού Αναρχισμού;
Τόμας Ιμπάνιεθ, Ο αναρχισμός σε κίνηση. Αναρχισμός, νεοαναρχισμός και μετα-αναρχισμός, εκδόσεις Ευτοπία: Το να επικροτούμε την αναβίωση του αναρχισμού, αλλά ταυτόχρονα να λυπούμαστε επειδή απομακρύνεται από τα παραδοσιακά του σχήματα συνιστά αντίφαση που εμφανίζεται ξεκάθαρα αν αντιληφθούμε το δεσμό που ενώνει αυτές τις δυο όψεις. Διότι ο αναρχισμός δεν θα είχε αναβιώσει ποτέ αν είχε ποτέ αν είχε παραμείνει ο ίδιος. Αν δεν ήταν από τη φύση του σε συνεχή αλλαγή, θα έσπαγε τον δεσμό που ο ίδιος συντηρεί ανάμεσα στην ιδέα και τη δράση. Δεν προϋπάρχει των πρακτικών που τον θεσπίζουν, ούτε όμως μπορεί να επιβιώσει και χωρίς αυτές που τον παράγουν καθημερινά. Αλλιώς θα ήταν ένα ιστορικό αξιοθέατο.
Σταύρος Καραγεωργάκης (επιμ.), Περιβαλλοντική φιλοσοφία και περιβαλλοντική εκπαίδευση, συλλογή κειμένων, εκδόσεις Ευτοπία.
Νίκος Καραγεώργος, Καθρέφτες. Δοκίμια φαινομενολογίας, εκδόσεις Ευτοπία: Ποια είναι η σχέση του Πλατωνικού “Μύθου του Σπηλαίου” με την Εγελιανή “Πονηρία του Λόγου”, την “Camera Obscura” του Μαρξ, την “Πατρίδα των χρωματοδοχείων” του Νίτσε και το “κοινωνικό φαντασιακό” του Καστοριάδη;
Todd May, Θάνατος. Αντιμέτωποι με τη θνητότητά μας, εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες: Κατά κύριο λόγο, αγνοούμε τον θάνατο. Σχεδιάζουμε το μέλλον σαν να μην πρόκειται να συμβεί. Με μια έννοια, γνωρίζουμε πως θα πεθάνουμε, ότι ο θάνατός μας θα είναι το τέλος μας, ότι ο θάνατος δεν είναι ένα επίτευγμα ή ένας σκοπός, και ότι με κάποιο τρόπο είναι ταυτόχρονα αναπόφευκτος και αβέβαιος. Παρ’ όλα αυτά, τρέχουμε μακριά από αυτή τη γνώση σαν να μην έχει καμιά σχέση με μας.
Oskar Negt και Alexander Kluge, Η προλεταριακή δημόσια σφαίρα, εκδόσεις Αντίθεση: Η έκδοση εστιάζει στο ζήτημα της οργάνωσης του ταξικού ανταγωνιστικού κινήματος από τη σκοπιά της δημιουργίας της αναγκαίας μορφής μεσολάβησης ώστε οι κατακερματισμένες και αλυσιτελείς εμπειρίες αντίθεσης και αγώνα να συνδυαστούν σε μια θεωρητικά μεσολαβημένη συνείδηση, μέσα από την οποία θα μπορέσουμε να καταργήσουμε και να μετασχηματίσουμε τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες, να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της κατάργησης του κεφαλαίου και όλων των αλλοτριωτικών του μεσολαβήσεων (χρήμα, μισθωτή εργασία, κράτος, ιδιότητα του πολίτη, θέαμα κ.ο.κ.).
ΜΟΛΟΤ, τεύχος 3: Σχετικά με την πώληση των “κόκκινων” δανείων και τη σημασία τους. Η ειδική μνημονιακή έκφραση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα και τα σύγχρονα επαναστατικά καθήκοντα κ.ά.
Κυκλοφορούν ατζέντες και ημερολόγια για το 2017 από το Ταμείο αλληλεγγύης φυλακισμένων και διωκόμενων αγωνιστών, την Ευτοπία και την Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση.