Ο Τίγρης και ο Δράκος

Ήταν Οκτώβρης του 2013 όταν ο Δ. Μελισσανίδης πρωτοπαρουσίασε τα σχέδια της Δικέφαλος Α.Ε. για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Οι ενθουσιασμένοι, και για χρόνια άστεγοι, οπαδοί της ΑΕΚ κατέκλυσαν την αίθουσα. Ένα μήνα αργότερα, στην παρουσίαση της προμελέτης, οι ίδιοι προπηλάκισαν τους δημοτικούς συμβούλους που τόλμησαν να εκφράσουν έστω κι ένα προβληματισμό (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ).

Τον Φλεβάρη του 2014, οι οπαδοί που είχαν πιστέψει στην επιχειρηματική δεινότητα του «Τίγρη» φαίνεται να δικαιώνονται. Η κυβέρνηση δημοσιοποιεί νομοσχέδιο που παραχωρεί 29,1 στρέμματα δημόσιας δασικής γης στην ερασιτεχνική ΑΕΚ (ο χώρος του παλαιού γηπέδου συν κάτι παραπάνω) για την ανέγερση «Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού». Ταυτόχρονα δίνεται το δικαίωμα στην ερασιτεχνική να εκχωρεί τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή την παραχώρηση σε τρίτους (Δικέφαλος Α.Ε.).

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής

Το Μάρτιο δημοσιοποιείται το νομοσχέδιο για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ). Μ’ αυτό, οι προσφυγικές συνοικίες Ν. Φιλαδέλφεια και Ν. Χαλκηδόνα αλλάζουν δραματικά χαρακτήρα. Παύουν να θεωρούνται περιοχές αμιγούς κατοικίας και δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθούν εμπορικές δραστηριότητες «επιτελικής διοίκησης, χρηματοπιστωτικές, γραφείων και εδρών επιχειρήσεων, εμπορίου, τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού».

Το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, από δασική και αναδασωτέα έκταση, μετατρέπεται σε «Μητροπολιτικό Πάρκο» και μεταβιβάζεται από τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας στον «Φορέα Ανάπλασης και ∆ιαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων Αττικής». Μέχρι 5% της έκτασης του Άλσους (τουλάχιστον 22 στρέµματα) μπορεί να παραχωρηθεί για ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο Νόμος Σαμαρά-Βενιζέλου-Μελισσανίδη

Στις 9 Μάη, κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ΡΣΑ, στο οποίο εντάσσεται τελικώς και η νομοθετική ρύθμιση για την ΑΕΚ ως άρθρο 81. Οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται με σχεδόν όλες τις δημοτικές παρατάξεις στην Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα να σφυρίζουν αδιάφορα για το νέο ΡΣΑ.

Μετά τις εκλογές, μια πρωτοβουλία κατοίκων της πόλης βλέποντας το αδιέξοδο που θα επιφέρουν στην πόλη τα σχέδια του κεφαλαίου παίρνει το ζήτημα στα χέρια της και καλεί σε ανοιχτή συζήτηση «για την υπεράσπιση της πόλης και του Άλσους», στις 29 Μαΐου που ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή. Μεταξύ τους βρίσκονται και αγωνιστές από τον κατειλημμένο αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Στρούγκα, που είναι ένας παραγωγικότατος χώρος, με έντονη πολιτική παρουσία στη γειτονιά. Εκεί συνυπάρχουν αναρχικοί, λενινιστές κομμουνιστές και ανένταχτοι αγωνιστές.

Γύρω στους 150 οπαδούς της ΑΕΚ γεμίζουν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της πόλης και δεν επιτρέπουν την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης. Η πρωτοβουλία κατοίκων εκδίδει το επόμενο πρωί δριμύτατη καταγγελία για τις ευθείες απειλές που δέχτηκε από τους οπαδούς της ΑΕΚ, για τους οποίους υποστηρίζει ότι υπερασπίστηκαν επί της ουσίας τα συμφέροντα του Μελισσανίδη. Δεν υποκύπτει όμως στην τρομοκρατία και καλεί σε δυο συσκέψεις για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Ο κόσμος πολλαπλασιάζεται. Συμμετέχουν και κάτοικοι γειτονικών Δήμων που αγκαλιάζουν το Άλσος, όπως της Ν. Ιωνίας. Έτσι δημιουργείται το Συντονιστικό Κατοίκων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και Γύρω Περιοχών και καλείται εκ νέου ανοιχτή συζήτηση για το ΡΣΑ στην κεντρική πλατεία της Ν. Φιλαδέλφειας το απόγευμα της 19ης Ιουνίου.

Στις 17 Ιουνίου, η Original καλεί σε ΕΙΡΗΝΙΚΗ (sic) αντισυγκέντρωση, μια ώρα νωρίτερα στην ίδια πλατεία, «υπέρ φυσικά του γηπέδου που θα χτιστεί στα χώματά» τους. Παράλληλα ξεκαθαρίζει την αρνητική θέση του συνδέσμου για το ΡΣΑ εκτός από το άρθρο 81, και αφήνει αιχμές για τα μέλη του Συντονιστικού που τους έχει καταγγείλει ως τραμπούκους και ιδιωτικό στρατό.

Το Συντονιστικό, με μια αιχμηρή καταγγελία, απαντά στο κάλεσμα για αντισυγκέντρωση κατηγορώντας το σύνδεσμο της Original για παρακρατικές πρακτικές, και αναβάλλει τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Αεκτζίδικα sites και ο τοπικός τύπος με τακτική παραπληροφόρηση δυναμιτίζουν το κλίμα εμφανίζοντας τους αγωνιζόμενους κατοίκους ως «αντιφρονούντες στο γήπεδο της ΑΕΚ». Οι οργανωμένοι οπαδοί ανανεώνουν κι αυτοί το ραντεβού.

Αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία

Είναι 20 Ιουνίου και το Συντονιστικό δηλώνει ότι δεν θα κάνει πίσω και ότι «η ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι έχουν κατακτηθεί με ποτάμια αίματος από το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του». Η φράση αυτή δυστυχώς ήταν προφητική. Οι πρώτοι σύντροφοι που στάθηκαν στην προσυγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο της πόλης δέχτηκαν επίθεση από δεκάδες οπαδούς με διακριτικά της ΑΕΚ. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα πογκρόμ στα στενά της Ν. Φιλαδέλφειας, με κατοίκους να κυνηγιούνται και να κρύβονται στα γειτονικά σπίτια. Όταν ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος Στρούγκα έμεινε αφύλαχτος ανάμεσα σε οπαδούς και μπάτσους, οι οπαδοί έσπασαν τα ρολά της κατάληψης και τη βανδάλισαν. Αργότερα κι αφού είχε μαζευτεί κόσμος της γειτονιάς για αλληλεγγύη, ομάδα 20-30 τραμπούκων με διακριτικά της ΑΕΚ, επιτέθηκε καταδρομικά στο απροετοίμαστο πλήθος και λίγοι μόνο σύντροφοι κατάφεραν να οχυρωθούν στην κατάληψη και να αποτρέψουν δεύτερη εισβολή. Οι τραμπούκοι φεύγοντας προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βάλουν φωτιά στην οχύρωση. Συνολικός απολογισμός της ημέρας: 8 «αντιφρονούντες-γαύροι-συριζαίοι-υπάλληλοι του Μαρινάκη» στο νοσοκομείο.

Ήδη από εκείνο το βράδυ της 20ης Ιούνη, έξω από τη Στρούγκα, αλληλέγγυος κόσμος του αγώνα, σύντροφοι από συλλογικότητες της Νέας Φιλαδέλφειας, από τα Βόρεια, από τα Πατήσια αλλά κι απ’ όλη την Αθήνα, δεν άφησαν περιθώρια για παρανοήσεις… Με υποδειγματικές περιφρουρήσεις, απομάκρυναν οποιαδήποτε ιδέα υπήρχε στα κεφάλια του όποιου επίδοξου τάγματος εφόδου, ενώ παράλληλα ανάγκασαν τους μπάτσους να κάνουν αισθητή την μέχρι τότε ύποπτα διακριτική παρουσία τους.

Δεν ήταν αρκετά όμως όλ’ αυτά. Η επίθεση σε έναν κατειλημμένο αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο, έκανε σαφές ότι έπρεπε να δοθεί μια συλλογική-συντροφική απάντηση. Έπρεπε να ακουστεί σε κάθε βαρήκοο, ότι αυτοί που αγωνίζονται να σώσουν τις ζωές τους ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα, δεν είναι μόνοι τους. Είτε είναι οι κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας και της Ν. Χαλκηδόνας είτε της Κερατέας, είτε της Χαλκιδικής, η αλληλεγγύη είναι τ’ όπλο τους!

Τις επόμενες μέρες, με αλληλέγγυες συνελεύσεις και τη στήριξη του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου, οργανώθηκε η πολυπληθέστερη ίσως πολιτική κινητοποίηση στην ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας. Στις 3 Ιούλη, μια πορεία 2.000 ανθρώπων από το ευρύτερο φάσμα του αγώνα, φώναξε ότι οι μαφίες, όπως και οι φασίστες πρέπει να τσακίζονται σε κάθε γειτονιά. Ο αναρχικός χώρος είχε πολύ ισχυρή παρουσία και με τις εντυπωσιακές περιφρουρήσεις των συντρόφων, η όποια ιδέα για αντισυγκέντρωση ή για σύγκρουση με μια πορεία του κινήματος εξανεμίστηκε. Οι μεμονωμένες ομάδες φασιστών που είχαν κρυφτεί πίσω από γηπεδικά χαρακτηριστικά και μιλούσαν για «θολοκουλτουριάριδες» «άπλυτους» και «πρεζοφωλιές», λούφαξαν. Την ημέρα εκείνη, ο τρόμος σπάστηκε στο δρόμο. Στην απελευθερωμένη πλατεία της Ν. Φιλαδέλφειας ακούστηκε επιτέλους η φωνή των κατοίκων. Ακούστηκε η φωνή του αγώνα ενάντια στην επέλαση του κεφαλαίου και των εμπροσθοφυλακών του.

Και ο Αγώνας Συνεχίζεται…

Σεπτέμβρης πλέον και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας Αττικής έχει γίνει νόμος του κράτους, ανοίγοντας το δρόμο για το πλιάτσικο των επιχειρηματικών συμφερόντων. Μεγάλα clubs και ξενοδοχειακές μονάδες, γραφεία «χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», βενζινάδικα και βιομηχανικές μονάδες μπορούν να ξεπηδήσουν ανά πάσα στιγμή, υποβαθμίζοντας τις ζωές των ανθρώπων που μέχρι πρότινος ζούσαν σε περιοχές αμιγούς κατοικίας. Βέβαια, οι επιχειρηματικοί κύκλοι της περιοχής και ο παρατρεχάμενος τοπικός τύπος, προσπαθούν να πείσουν για τις «δουλειές που θα ανοίξουν» και για «τον κόσμο που θα φάει ψωμάκι», μπαίνοντας σε μια λογική που θυμίζει τα δουλοπρεπή μεροκάματα των 18 ευρώ «μόνο για Έλληνες».

Παράλληλα, και παρόλο που τα τζιμάνια του κράτους ψήφησαν το δασικό νομοσχέδιο που αντιφάσκει με το ΡΣΑ στο ζήτημα των δασών, ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος του Μελισσανίδη, συνεχίζει να προβάλει την εικόνα της προόδου των σχεδίων του, σε αγαστή συνεργασία πάντα με υπουργεία, αντιπολίτευση και τον αριστερό δήμαρχο. Των σχεδίων ενός φαραωνικού κτίσματος δημιουργημένου από το μεγάλο κεφάλαιο για τις ανάγκες του, χωρίς καμία πρόνοια για τις επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, αφού της τελευταίας της έχει απαγορευτεί με κάθε τρόπο να αρθρώσει λόγο και άποψη, έχοντας υποχρεωθεί επί της ουσίας να εμπιστευτεί τις καλές διαθέσεις του Τίγρη ή και τις κόκκινες γραμμές μιας μελλοντικής «κυβέρνησης της Αριστεράς»…

Ας μη γελιούνται. Όσο κι αν προσπαθούνε χρόνια τώρα να το εντάξουν στη διατροφή τους, στην ιστορική Φιλαδέλφεια των αγώνων, υπάρχει πολύς κόσμος που δεν τρώει κουτόχορτο. Σε μια κοινωνία που συνθλίβεται καθημερινά υπό το βάρος της ευημερίας των από πάνω, ο δίκαιος αγώνας στη Φιλαδέλφεια είναι ένα παράδειγμα αγώνα για τη ζωή, τη γη και την ελευθερία.

Ενβίκτις Οναύτις