Μαφιόζικο χτύπημα σε εργαζόμενο

Σάββατο 16 Ιούνη, μπεργκεράδικο Hot Hot, Νέα Φιλαδέλφεια. Ένας διανομέας παίρνει ως συνήθως την παραγγελία του και φεύγει για να την παραδώσει. Προσεγγίζοντας τη διεύθυνση δυσκολεύεται να βρει τον ακριβή αριθμό, μιας και αυτός δεν υπάρχει. Δύο τύποι τον πλησιάζουν και τον ρωτούν αν ψάχνει τη συγκεκριμένη διεύθυνση για την οποία είχε γίνει η παραγγελία. Όταν αυτός απαντά καταφατικά οι τύποι αρχίζουν να τον χτυπούν και σταματούν μόνο μετά από επέμβαση γειτόνισσας. Δεν τον λήστεψαν. Ήθελαν μόνο όπως φαίνεται να περάσουν ένα μήνυμα.

Η επίθεση αυτή ήταν οργανωμένη και δεν έγινε στα τυφλά. Ο εργαζόμενος στον οποίο στήθηκε η ενέδρα δεν ήταν τυχαίος. Ένα χρόνο πριν από το παραπάνω περιστατικό, μαζί με άλλο υπάλληλο του συγκεκριμένου μπεργκεράδικου -οργανωμένοι και οι δύο στη Σ.Β.Ε.Ο.Δ. (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου)- είχαν αρνηθεί να δουλέψουν αν δεν πληρωνόντουσαν πρώτα τα δεδουλευμένα και τα δώρα τους. Με αυτή τους τη στάση άνοιξαν ένα κύκλο αγώνα που ανέδειξε τη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στο συγκεκριμένο επάγγελμα αλλά και στη συγκεκριμένη αλυσίδα ειδικά: ανασφάλιστη εργασία, ανύπαρκτη συντήρηση μηχανών, ανύπαρκτα μέσα ατομικής προστασίας, εργοδοτικοί τραμπουκισμοί και απειλές.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ο αγώνας αυτός στάθηκε εμβληματικά νικηφόρος. Μετά από συλλογικές παρεμβάσεις της Σ.Β.Ε.Ο.Δ και του Σ.Σ.Μ (Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων), πάρθηκαν πίσω απολύσεις, κατακτήθηκαν ασφαλιστικές καλύψεις, σέρβις των μηχανών με έξοδα της επιχείρησης, αυστηρότερα ωράρια («κάτσε μέχρι να σπάσει η δουλειά»), το δικαίωμα στην απεργία και εν γένει μαζεύτηκαν οι απειλές ακόμη και κατά της ζωής του συγκεκριμένου εργαζόμενου από τα αφεντικά του.

Ένα χρόνο μετά, η επίθεση αυτή ξαναέφερε τα παραπάνω στην επικαιρότητα. Ο εργαζόμενος που δέχτηκε την επίθεση κινήθηκε με νομικά μέσα κατ’ αγνώστων και η Σ.Β.Ε.Ο.Δ. έκανε συγκέντρωση στη Ν. Φιλαδέλφεια στην πλ. Πατριάρχου με πάνω από 200 άτομα καλώντας με μια αφίσα που διαμήνυε:

«Στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης, στους ρουφιάνους και στους καλοθελητές, στα αφεντικά και στις μαφίες τους απαντάμε:

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΑΣ»

Ενβίκτις Οναύτις

Ενημερωθείτε αναλυτικότερα στα site των σωματείων:
Σ.Β.Ε.Ο.Δ | sveod.gr
Σ.Σ.Μ | somateioserbitoronmageiron.blogspot.com/