10ο Βαλκανικό αναρχικό φεστιβάλ βιβλίου

Το Βαλκανικό Αναρχικό Φεστιβάλ Βιβλίου (Balkan Anarchist Bookfair) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) το 2003. Έκτοτε πραγματοποιείται σχεδόν κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη των Βαλκανίων. Ακολούθησαν το 2005 το Ζάγκρεμπ (Κροατία), το 2008 η Σόφια (Βουλγαρία), το 2009 η Θεσσαλονίκη (Ελλάδα),το 2010 το Ζρένιανιν(Σερβία),το 2011 τα Σκόπια (Μακεδονία) , το 2013 η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), το 2014 το Μόσταρ (Βοσνία – Ερζεγοβίνη) και το 2015 το Ζάνταρ (Κροατία). Το 10ο κατά σειρά φεστιβάλ θα γίνει στα Ιωάννινα από 23 έως 25 Ιουνίου 2016.

Σκοπός του φεστιβάλ, πέρα από τη διάθεση και ανταλλαγή έντυπου υλικού, είναι να φέρει κοντά συλλογικότητες και άτομα του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού/αυτόνομου χώρου από διαφορετικές χώρες, να ανοίξουν συζητήσεις για θέματα που αφορούν τον κοινωνικό και ταξικό ανταγωνισμό, να γίνει ανταλλαγή ιδεών/πρακτικών/μεθόδων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Το τελευταίο διάστημα, τα κράτη της βαλκανικής χερσονήσου και της ανατολικής Ευρώπης στρατιωτικοποιούνται με πρόσχημα την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Παράλληλα, ο εθνικισμός βρίσκει εύφορο έδαφος ανάπτυξής. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ανάγκη για επικοινωνία και συντονισμό δομών που προωθούν τη διεθνιστική αλληλεγγύη είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Προς αυτή την κατεύθυνση επιθυμούμε να συμβάλει το φετινό ΒΑΒ.

Στα Ιωάννινα ο α/α/α χώρος έχει έντονη παρουσία για πάνω από μια δεκαετία, με συμμετοχή στους αντιφασιστικούς, αντιμιλιταριστικούς, εργατικούς, φοιτητικούς και κοινωνικούς αγώνες. Στο κέντρο της πόλης, αλλά  και στην πανεπιστημιούπολη, δραστηριοποιείται πληθώρα συλλογικοτήτων και λειτουργούν καταλήψεις, κοινωνικά κέντρα και καταλήψεις στέγης.

Η πόλη των Ιωαννίνων έχει μια τυπική βαλκανική ιστορία. Πολυεθνική και πολυθρησκευτική έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάνει το μουσουλμανικό της πληθυσμό κατά τις εξαναγκαστικές ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923 με τη συνθήκη της Λωζάνης. Το 1945 η εβραϊκή κοινότητα της πόλης εξολοθρεύεται σχεδόν ολοκληρωτικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πολιτική των καθαρά εθνικών κρατών άφησε στα Ιωάννινα, όπως δυστυχώς και σε άλλους τόπους της Βαλκανικής, το ανεξίτηλο καταστροφικό της σημάδι.

Ελάτε και υποστηρίξτε αυτό το φεστιβάλ με αλληλεγγύη και συμμετοχή!

Εάν δεν μπορείτε να έρθετε στο φεστιβάλ βιβλίου, θα μπορούσατε να στείλετε κάποιες δωρεάν εκδόσεις, αφίσες και άλλο υλικό. Επίσης θα μπορούσατε να στείλετε βιβλία και άλλες εκδόσεις προς πώληση. Εμείς θα οργανώσουμε ένα χώρο για όλους εσάς που δεν μπορείτε να έρθετε, αλλά παρόλα αυτά επιθυμείτε να παρουσιάσετε τη δουλειά σας στο φεστιβάλ. Επικοινωνήστε μαζί μας στο mail για λεπτομέρειες, διεύθυνση αποστολής υλικού κλπ.

Συμμετοχή:

Για να μας βοηθήσετε να οργανώσουμε το φεστιβάλ βιβλίου και να ολοκληρώσουμε εγκαίρως το πρόγραμμα, θα θέλαμε να επικυρώσετε το συμμετοχή σας το συντομότερο δυνατό. Το e-mail μας είναι: bab2016@espiv.net
Ελάτε σε επαφή και ενημερώστε μας για τον τρόπο που θα θέλατε να συμμετέχετε. Ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις, ενώ καλωσορίζουμε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία. Επίσης ενημερώστε μας εάν χρειάζεστε φιλοξενία. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές , αλλά χρειαζόμαστε όλες τις λεπτομέρειες το συντομότερο.

Κάποιες από τις λεπτομέρειες που χρειαζόμαστε από εσάς:

1. Ερωτήσεις για όλους τους καλεσμένους που έρχονται εκτός Ιωαννίνων:
-πως θέλετε να συμμετέχετε;
-θα θέλατε να κάνετε μια παρουσίαση, ένα workshop ή μια συζήτηση στο φεστιβάλ βιβλίου;
-χρειάζεστε βοήθεια για τη διαμονή σας;
-χρειάζεστε οικονομική στήριξη για τη μετακίνηση σας;
2. Εάν χρειάζεστε έναν πάγκο έκθεσης:
-πόσο μεγάλος θα πρέπει να είναι;
-θέλουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για εσάς: Τρόπος επικοινωνίας, τι βιβλία/εκδότες διακινείτε (όχι λίστα των εκδόσεων, απλά λίγες πληροφορίες…)

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ, το πρόγραμμα και λοιπό υλικό:
web: www.bab2016.gr
e-mail: bab2016@espiv.net

Εμπρός για Βαλκάνια απαλλαγμένα από έθνη, κράτη, θρησκείες, στρατούς, σύνορα, πατριαρχία, καπιταλισμό