Ανακοίνωση για τη συνεργασία του στρατού με τα πανεπιστήμια και το νέο ερευνητικό πρόγραμμα «Γρύπας»

Στις 12 Ιανουαρίου υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και τεσσάρων ελληνικών πανεπιστημίων –ΑΠΘ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου Πατρών– υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης, για τη βιομηχανική παραγωγή νέου πιο σύνθετου αεροχήματος τύπου drone, πολλαπλών τύπων και χρήσεων.

Το πρόγραμμα αυτό, ονομαζόμενο «Γρύπας», χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα «Αρχύτας» για την ανάπτυξη και την παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος πολλαπλών χρήσεων, που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2021, έχει Ως στόχο την ενίσχυση της Εθνικής Ασφάλειας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το ΑΠΘ, βρίσκεται σε εξέλιξη ερευνητικό έργο χρηματοδοτούμενο από την Intracom για την κατασκευή ενός drone τύπου stealth, το οποίο θα εκτελεί αποστολές επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών με σκοπό τη φύλαξη των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων της χώρας.

Η συνεργασία των πανεπιστημίων και του στρατού δεν είναι τυχαία. Είναι κομμάτι της διαρκούς στρατιωτικοποίησης κάθε πτυχής της καθημερινής ζωής, και αποσκοπεί αφενός στο να μπορεί ο στρατός να σκοτώνει καλύτερα στο εξωτερικό, και αφετέρου στο να εξαπολύει με καλύτερους όρους την καταστολή σε βάρος όσων αγωνίζονται στο εσωτερικό της χώρας. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα όπου drones περιπολούν τα σύνορα του Έβρου για να εντοπίσουν πρόσφυγες, ο εξοπλισμός του στρατού με φρεγάτες για την αντιμετώπιση της «εξωτερικής απειλής» και pushbacks μεταναστών, καθώς και οι επιθέσεις σε άλλες χώρες από Ελληνικές βάσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ.

Η εμπλοκή του Ελληνικού κράτους στον πόλεμο στην Ουκρανία με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, η δαπάνη δισεκατατομμυρίων σε εξοπλιστικά προγράμματα, η αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων σε όλη τη χώρα, η συνεργασία πανεπιστημίων και στρατού για την έρευνα και τη δημιουργία drone, η προπαγάνδα μέσω των ΜΜΕ για τον «γειτονικό εχθρό-Τουρκία» και η κλιμάκωση των διακρατικών ανταγωνισμών όπου το ελληνικό κράτος έχει προσδεθεί στο άρμα του ΝΑΤΟ, προϋποθέτουν την ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας στα πλαίσια της πολεμικής προπαρασκευής.

Άλλωστε, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και των νόμων Κεραμέως που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα τα προγράμματα σπουδών και η ερευνητική διαδικασία στα πανεπιστήμια θα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση των εταιριών και των επιχειρήσεων προσαρμόζοντας τα πανεπιστήμια στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς. Είναι σαφές πως αυτά τα ερευνητικά προγράμματα εξυπηρετούν τις ανάγκες των επενδυτών, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση την αναβάθμιση του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας, της «εθνικής ασφάλειας» και καμία σχέση δεν έχουν με τις κοινωνικές ανάγκες.

Τη στιγμή που η εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης βαθαίνει ακόμη περισσότερο, η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής θέτουν ταξικούς φραγμούς και καθιστούν τη διαβίωση των ανθρώπων της τάξης μας ένα υπαρκτό ζήτημα. Παράλληλα, ως φοιτητές η εφαρμογή διατάξεων όπως οι διαγραφές, η βάση εισαγωγής, τα πειθαρχικά, και η προσπάθεια εισόδου της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η διάλυση της φοιτητικής μέριμνας και των υποδομών του πανεπιστημίου, οι εξώσεις εστιακών φοιτητών από τα δωμάτια τους πρέπει να αντιληφθούμε ότι η δαπάνη υπέρογκων χρηματικών ποσών στην πολεμική βιομηχανία εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας και καμία σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των φοιτητών.

Εμείς από τη μεριά μας ως φοιτητές, οφείλουμε να υψώσουμε αναχώματα σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνεργασίας του πανεπιστημίου με την πολεμική βιομηχανία. Να μπλοκάρουμε τη συμμετοχή του ελληνικού κράτους στον πόλεμο, όσο και την έρευνα που γίνεται για στρατιωτικούς σκοπούς. Δεν θα γίνουμε συμμέτοχοι στα τυχοδιωκτικά σχέδια των κυρίαρχων που θα οδηγήσει –όπως και στο παρελθόν– σε ένα αιματοκύλισμα μεταξύ των καταπιεσμένων που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους.

ΚΑΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΙΜΑ

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών