[Χανιά] Αντιφασιστικό, διεθνιστικό κάλεσμα, συγκρούσεις και βίαιες συλλήψεις

Πριν λίγες μέρες έγινε ένα ιντερνετικό κάλεσμα (μέσω facabook) στα Χανιά για εθνικιστική συγκέντρωση στην πλ.Αγοράς με θέμα το Mακεδονικό, στα πλαίσια πανελλαδικού ανάλογου καλέσματος. Εως τότε τα Χανιά δεν είχαν καμιά ουσιαστική συμμετοχή στα προηγούμενα τέτοια καλέσματα, ενώ σε ένα ανάλογο μέσω facebook για τις 21 Γενάρη(πρώτο κάλεσμα των πατριδόπληκτων στην Θεσσαλονίκη) δεν είχε πλησιάσει την πλατεία Αγοράς ούτε εκείνος που το είχε καλέσει.  Με γρήγορα αντανακλαστικά αντιφασίστες και αντιφασίστριες της πόλης πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση την ίδια ώρα και στο ίδιο μέρος.

Στη συγκέντρωση των πατριδόπληκτρων αυτή τη φορά ανταπορκίθηκαν χρυσαυγίτες φέροντας τα διακριτικά τους (μια τολμηρή κίνηση εκ μέρους καθότι μόλις στο πρόσφατο παρελθον είχαν κλείσει 2 φορές τα γραφεία τους μετά και από επιθέσεις που δέχθηκαν).Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης παπάδες κάθε λογής και βαθμίδας, εθνικόφρονες, πατριδοφαντασμένοι και μπράβοι. Εν ολίγης ο αχταρμάς των Χανίων δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα αυτόν άλλων πόλεων στις οποίες υπήρχε ανταπόκριση σε ανάλογα καλέσματα. Ώς προς τους μπράβους, αναγνωρίστηκαν κάποιοι που τον τελευταίο καιρό έχουν πληρωθεί από αφεντικά διαφόρων καταστημάτων του παλιού λιμανιού των Χανίων για να τραμπουκίζουν και να απωθούν μικροπωλητές και μετανάστες από την τουριστική αυτή περιοχή.
Οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες που συγκεντρώθηκαν ήταν λιγότεροι αριθμητικά αλλά παρόλα αυτά έκαναν αισθητή την παρουσία τους φωνάζοντας εντεθνικιστικά συνθήματα, με κεντρικό πανί “κανένα έθνος δε μας ενώνει κανένα όνομα δε μας χωρίζει”. Μετά αντεγκλήσεων -στη μεριά των πατριδοφαντασμένων δέσποζε γνωστό αφεντικό στριπτιζτάδικου της πόλης που εξ αρχής ήταν αρκετά επιθετικός- ξεκινά σύγκρουση και οπισθοχώρηση των αντιφασιστών. Τραυματίζονται 2 μπάτσοι (θλαστικό τραύμα ο ένας – του οποίου φότο με αίματα στο κεφάλι κυκλοφορορεί σε όλα τα ΜΜΕ και με κάκωση στο χέρι ο γνωστός ασφαλίτης Κιριτσάκης ) και τραυματίζονται και συλλαμβάνονται 3 αντιφασίστες. Να σημειωθεί ότι το μαινόμενο πλήθος μαζί με τους μπάτσους χτύπαγε τους αντιφασίστες που ήταν ακινητοποιημένοι στο έδαφος.

Στις 20.30 περίπου, όταν άρχισε να διαλύεται η εθνικιστική συγκέντρωση, μία ομάδα 50 ατόμων, μεταξύ των οποίων φασίστες με διακριτικά και μπράβοι, άρχισαν να κάνουν βόλτες στην παλιά πόλη βρίζοντας άτομα αλόγιστα στο δρόμο είτε γιατί φορούσαν μια μαύρη μπλούζα, είτε γιατί ήταν μετανάστες, είτε γιατί τους φαίνονταν απλά “περίεργοι”. Η περατζάδα τους ήταν στα πιο γνωστά μέρη όπου συχνάζει πιο πολιτικοποιημένος κόσμος και φοιτητές, όπως το στέκι μεταναστών Χανίων, τη  πλατεία Σπλάτζια , καθώς και *κάτω  από το τοίχος της κατάληψης Roza Nera.

Όσον αφορά τους 3 συλληφθέντες, ο ξυλοδαρμός τους συνεχίστηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων , αυτή τη φορά μόνο από τα “όργανα της τάξης” και μάλιστα αρκετά πιο βίαια.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι 2 εκ των 3 να φέρουν πολλές κακκώσεις και ο ένας να χρίζει νοσηλείας λόγω σοβαρών τραυμάτων κυρίως στο κεφάλι.
Και οι 3 ζήτησαν και πήραν 48ωρη προθεσμία για την απολογία τους.

 

via Papardela & A.Ρ.