[Χανιά] Ρατσιστική επίθεση

Την Τρίτη 28/1 πραγματοποιείτε  ληστεία στο σπίτι του Γιάννη Τσοκάνη* ο οποίος αφού καλεί την αστυνομία να ερευνήσει για τον δράστη, αποφασίζει να οπλιστεί με ένα μαχαίρι και ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ  και μαζί με δύο φίλους του να βγει προς αναζήτηση του δράστη, τον οποίο θα «εντοπίσει» στα πρόσωπα 3 μεταναστών οι οποίοι είχαν αναχωρήσει λίγο νωρίτερα από το στέκι μεταναστών. Έτσι ξεκινάει μια καταδίωξη των τριών μεταναστών η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ρατσιστικό πογκρόμ, και η οποία θα κατάληξη στην πλατεία δημοτικής αγοράς με την αστυνομία να ακινητοποιεί το έναν μετανάστη, ο οποίος είχε χτυπηθεί από τον Γ.Τ. νωρίτερα ενώ τελικά μετά την κατακραυγή παρακείμενου αλληλέγγυου κόσμου θα συλλάβει και τον έλληνα τιμωρό. Ο οποίος μάλιστα σε ερώτηση των αστυνομικών αν αυτοί  οι μετανάστες   τον έχουν  κλέψει θα απάντηση αρνητικά λέγοντας «όχι, αλλά όλοι αυτοί κλέβουνε». Τελικά θα καταλήξουν στην ασφάλεια Χανίων οι δύο μετανάστες και ο Γ.Τ. ο οποίος θα κατηγορηθεί για οπλοφορία, ενώ κρατήθηκε επίσης και ό ένας μετανάστης λόγο ελλείψεις νομιμοποιητικών εγγράφων. Έτσι το επόμενο πρωί ο Γ.Κ. περνάει από την διαδικασία του αυτοφώρου και παρά την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως λόγο πρότερου εντίμου βίου θα καταδικαστεί σε 3 μήνες φυλάκιση, ενώ κάνοντας έφεση θα αφεθεί ελεύθερος με το θύμα της ρατσιστικής επιθέσεις να εξακολουθεί να κρατείτε στην ασφάλεια. Το ίδιο βράδυ θα πραγματοποιείται αυθόρμητη δυναμική παρέμβαση 60 περίπου αλληλέγγυων έξω από την αστυνομική διεύθυνση. Ενώ σήμερα το πρωί την Πέμπτη 30/1 μετά από παράσταση διαμαρτυρίας στην Α.Δ. θα αφεθεί ο μετανάστης τελικός ελεύθερος.

*Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι Γ.Κ. δεν ήταν οργανωμένος σε κάποια φασιστική γκρούπα άλλα και ότι διατηρεί ένα ιδιαίτερα κοινωνικό προφίλ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

σ.ο. χανίων

Ανακοίνωση της συνέλευσης αλληλεγγύης:

Το βράδυ της Τρίτης 28/1 τρείς άντρες εκ των οποίων ο ένας κρατούσε ρόπαλο και μαχαίρι, επιτίθενται σε τρείς μετανάστες στην πάνω πλευρά των ΚΤΕΛ. Το κυνηγητό για τους δυο μετανάστες συνεχίστηκε ως την πλατεία Αγοράς, όπου ύστερα από επέμβαση της αστυνομίας συνελήφθη ένας άντρας ελληνικής καταγωγής που κρατούσε το ρόπαλο και το μαχαίρι καθώς και ένας αλγερινός. Ο πρώτος αφού πέρασε αυτόφωρο, καταδικάστηκε την Τετάρτη 29/1 με ποινή τριών μηνών και κάνοντας έφεση αφέθηκε ελεύθερος, ενώ το θύμα της επίθεσης κρατείται ακόμα στην Ασφάλεια Χανιών επειδή δεν κατέχει νομιμοποιητικά έγραφα παραμονής. Ο διάχυτος ρατσισμός και η ξενοφοβία έχει οξυνθεί τους τελευταίους 5 μήνες κι αυτό το δολοφονικό χτύπημα αποτελεί το έκτο περιστατικό στην πόλη μας. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του θύματος της ρατσιστικής επίθεσης, καθώς ο μόνος λόγος που κρατείται είναι η απουσία κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων.

Αλληλέγγυοι/ες