Εργατικά νέα #43

Επαναφροσλήφθηκαν οι δύο διανομείς στα Goody’s στην Αθήνα, και συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τον απολυμένο στα Γιάννινα. Η εργοδοσία στα Goody’s, μετά την επιτυχημένη απεργία των ντελιβεράδων σε Αθήνα και Γιάννενα, προχώρησε σε τρεις απολύσεις συνδικαλιστών, δυο στην πρωτεύουσα κι έναν στα Γιάννινα. Το καλοκαίρι ήταν καυτό για αυτούς με συνεχείς παρεμβάσεις έξω από καταστήματα στις δυο πόλεις. Τελικά υποχώρησαν για τις περιπτώσεις της Αθήνας, παίρνοντας πίσω στη δουλειά τους εργαζόμενους. Στα Γιάννινα όμως, το αφεντικό που έχει μάλιστα και το κατάστημα με franchise, το έχει πάρει κάπως πατριωτικά κι επιμένει. Πίσω όμως από την γκλαμουράτη βιτρίνα του, είναι γνωστό πως πρόκειται για εργασιακό κάτεργο.

Στις 5/10 πραγματοποιήθηκε μια ακόμη παρέμβαση από το Σωματείο βάσης των ντελιβεράδων-διανομέων των Ιωαννίνων, με παρουσία της ΛΑΝΤΖΑ και της ΕΣΕ, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη και την καταβολή των δεδουλευμένων.

Δύο «γενικές» απεργίες κηρύχτηκαν στις 24/9 και 2/10 ύστερα από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ ενάντια στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που θα πάει για ψήφιση στην βουλή. Η ΓΣΕΕ έλαμψε δια της απουσίας της κατηγορώντας το ΠΑΜΕ ότι εξαιτίας των επεισοδίων που είχε κάνει στο συνέδριό της στη Ρόδο δεν κατάφερε να εκλέξει Διοικητικό Συμβούλιο στερώντας της το δικαίωμα στην κήρυξη απεργίας. Το ΠΑΜΕ από την άλλη κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ ότι δεν κάνει τίποτα αυτές τις κρίσιμες ώρες κάνοντας πλάτες σε κυβέρνηση και κεφάλαιο. Τουλάχιστον υπήρξαν εργαζόμενοι και σωματεία που κινήθηκαν μακριά από τις εν λόγω μικροπολιτικές και βγήκαν δυναμικά στον δρόμο. Κατά τα άλλα, πάρτο αυγό και κούρευτο…

Στην οργάνωση νέας διακλαδικής απεργίας από τα κάτω καλούν πρωτοβάθμια σωματεία χωρίς τη μεσολάβηση συνδικαλιστικών ηγεσιών και της ΓΣΕΕ, για της αρχές της άνοιξης του 2020, με αιχμές την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα, τον αγώνα ενάντια στην αδήλωτη εργασία και την εργοδοτική τρομοκρατία, «για να συνδέσουμε τις αντιστάσεις μας στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς μας και να ισχυροποιήσουμε τη θέση όλων μας απέναντι στους εργοδότες μας και τους κυβερνώντες (όποιοι και να είναι αυτοί κάθε περίοδο), απέναντι συνολικά στον κοινό ταξικό εχθρό μας».

Σε καλοκαιρινές κινητοποιήσεις βρέθηκε το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων στα Γιάννινα. Δύο εργαζόμενες και μέλη του σωματείου απολύθηκαν, η πρώτη από τον παιδότοπο ΤΡΑΝΖΙΣΤΟΡ, εξαιτίας διεκδίκησης των δεδουλευμένων της και η δεύτερη από το μεζεδοτεχνείο (τρομάρα τους) Ζαϊρέ επειδή αρνήθηκε να υπογράψει χρήματα τα οποία δεν είχε πάρει και θα καλούταν να επιστρέψει.