Εργατικά Ατυχήματα

Ιούλιος

Δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα έγιναν στις 12 και 31 Ιούλη στα μεταλλουργεία ΛΑΡΚΟ και ΓΙΟΥΛΑ, αντίστοιχα. Ο 36χρονος Άρης Δάρρας,  εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, που έχασε τη ζωή του στη γερανογέφυρα 90 τόνων της αίθουσας της χαλυβουργίας του εργοστασίου, και η Κ. εργαζόμενη στο εργοστάσιο Β.Α. Υαλουργία Ελλάδας (ΓΙΟΥΛΑ) στο Αιγάλεω, έρχονται να προστεθούν στην τεράστια λίστα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στον βωμό της κερδοφορίας.

Αύγουστος

18/8 Τραγικό θάνατο βρήκε εργάτης-χειριστής μηχανήματος Γκρέιντερ στο δρόμον Πλατιάνα – Νέδα – Φιγαλεία στην Πελοπόννησο. Το τροχοφόρο μηχάνημα που εκτελούσε εργασίες στην περιοχή εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε χαράδρα, με τον χειριστή του να βρίσκει ακαριαίο θάνατο.

19/8 Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σε χώρο οικοδομής στο Γάζι Ηρακλείου. Ένας εργάτης  τραυματίστηκε όταν επιχείρησε να ρίξει μπετόν και παρασύρθηκε από το όχημα τύπου μικρού φορτωτή.

30/8 Την τελευταία του πνοή άφησε ο 62χρονος οικοδόμος Δημήτρης Γεωργίου, ο οποίος έπεσε από ύψος δέκα μέτρων, ενώ εργαζόταν σε σκαλωσιά του τέταρτου ορόφου υπό ανέγερσης οικοδομής, στην περιοχή Λινόπετρας, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, γύρω στις 13.40 το μεσημέρι, ενώ ο 62χρονος εργαζόταν σε υπό ανέγερση οικοδομή, στην περιοχή Γερμασόγειας, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έπεσε από μεταλλική πλατφόρμα στην οποία βρισκόταν, σε ύψος 10 μέτρων από το έδαφος.

4/8 Ένας 25χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του στο Βιομηχανικό Πάρκο Προσοτσάνης στη Δράμα, όταν ένας μαρμάρινος όγκος τον καταπλάκωσε. Το περιστατικό έγινε σε εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου της εταιρείας «ΓΙΑΝΝΑΚΗ».

Σεπτέμβρης

Δύο νέα εργατικά ατυχήματα κατήγγειλε το Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης στην καθαριότητα στις αρχές του μήνα, τα οποία έγιναν κατά την ώρα αποκομιδής.  Η μία εργαζόμενη τραυματίστηκε στο χέρι και της έκαναν ράμματα, και άλλη μία έπαθε διάστρεμμα στο πόδι. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι τα «ατυχήματα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης προσωπικού», ενώ «παραβλέπονται οι αντίξοες συνθήκες εργασίας, και καταστρατηγούνται τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται».

12/9 Σοβαρός τραυματισμός διανομέα στη Λαμία. Ο εργαζόμενος συγκρούστηκε με αυτοκίνητο το οποίο προσπάθησε να κάνει αναστροφή, τραυματίζοντάς τον στα πόδια.

Και η λίστα σταματημό δεν έχει…