Ήμασταν και εμείς εκεί (Επί του πιεστηρίου #43)

Η Άπατρις αποτελεί μια πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα έκφρασης του πολυπρισματικού αντεξουσιαστικού, αναρχικού και ελευθεριακού λόγου και διαλόγου. Μοιράζεται στον δρόμο, πόρτα-πόρτα σε αρκετές πόλεις και μπορεί κάθε άτομο να τη βρει σε στέκια και καταλήψεις καθώς και άλλα σημεία φιλικά προς την ανοιχτή σκέψη.

Η διανομή της εφημερίδας Άπατρις αλλά και των εκδοτικών της εγχειρημάτων, ξεκινούσε από το απελευθερωμένο έδαφος της κατάληψης Βανκούβερ Απαρτμάν. Η συντακτική ομάδα Αθήνας φιλοξενείται τα τελευταία χρόνια στην κατάληψη, όπου και είχε από κοινού διαμορφωθεί χώρος για την αποθήκευση του έντυπου υλικού. Αξιακά τα μέλη της εφημερίδας στηρίζουν τις καταλήψεις που προασπίζονται την ισότητα, την αλληλεγγύη, την αφτιασίδωτη έκφραση, τη δημιουργία.

Οι πολιτικές και στεγαστικές καταλήψεις που υπήρξαν, υπάρχουν και θα δημιουργηθούν είναι τα στέρεα συλλογικά κέντρα σχεδιασμού και παρουσίασης ενός περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μπορούν να αναπνεύσουν σχέσεις απελευθερωμένες από εξουσιαστικά κατάλοιπα. Είναι οι χώροι στους οποίους οργανώνονται, παίρνουν σάρκα και οστά οι αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση. «Η κατάληψη Βανκούβερ Απαρτμάν μετράει 15 χρόνια ζωής χωρίς ιδιοκτήτες και αποτελεί ένα από τα σπίτια του αναρχικού αντιεξουσιαστικού χώρου. Μια κατάληψη που έχει δώσει στέγη σε εκείνους που τη ζήτησαν και αλληλεγγύη σε όσους τη χρειάστηκαν. Θα συνεχίσει να υπάρχει με κινητήρια δύναμη τον κόσμο που τη στηρίζει».

Δεν έχουμε την αφέλεια να αποδώσουμε τον κεντρικό σχεδιασμό καταστολής, στα μισαλλόδοξα συναισθήματα των κρατούντων, παρόλο που αυτά έκδηλα υπάρχουν. Η καταστολή (φυσική, οικονομική, ηθική) όσων προασπίζονται την αντιιεραρχία, την αυτοοργάνωση, την αλληλεγγύη είναι ζωτική για την επιβίωση του παρόντος συστήματος που βυθίζει το άτομο στην ασφυξία, και πνίγει τις συλλογικές κινήσεις. Είχε γραφεί από άλλους πριν από εμάς και θα το ματαπούμε: Βρισκόμαστε εδώ για να επιβεβαιώνουμε ότι δύο κόσμοι είναι σε σύγκρουση, ο κόσμος της εξουσίας και ο κόσμος της ελευθερίας.

Αλληλεγγύη σε αυτές και αυτούς που αγωνίζονται για ένα κόσμο ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας

Στο εδώ και το τώρα χτίζουμε εστίες «ανομίας» και αυτές προασπιζόμαστε

Αλληλεγγύη στους 4 συλληφθέντες της κατάληψης Βανκούβερ Απαρτμάν

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Εφημερίδα δρόμου Άπατρις,
Νοέμβριος 2019