Και μπήκαν χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι (Γενάρης-Φλεβάρης-Μάρτης-Απρίλης 1987)

Νέα Υόρκη, 7/12/1988: Υπό το βλέμμα τού αντιπροέδρου του, Τζωρτζ Μπους, ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέηγκαν δείχνει τον δρόμο στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Νίκος Αλέφαντος, νέος προπονητής της ΑΕΚ: «Σκουλαρίκια φοράνε οι αναρχικοί στα εξάρχεια και εγώ αυτούς τους πατάω στο λαιμό».

Νίτσος, αρχιφύλακας στις φυλακές Επταπυργίου/Γεντί Κουλέ: «Ούτε κράτος υπάρχει, ούτε δικαιοσύνη παρά μόνο εγώ και οι δικοί μου άντρες»

Αν και το 1987 φαίνεται ότι θα έχει πολλούς έλληνες αντράκλες, οι ιδιοκτήτες των καλοκαιρινών μπαρ ανά την επικράτεια θέλουν φορολογικές ελαφρύνσεις γιατί ο φόβος του AIDS έχει μειώσει την πελατεία των Greek Lovers. Κυριλέ μπαρ του Κολωνακίου βρίσκει τη λύση και ανακοινώνει ότι όλοι οι υπάλληλοι θα ελέγχονται σε μηνιαία βάση αν έχουν τον ιό. Ως και οι παραγωγοί του 5ου σίκουελ της «Εμμανουέλλας» αναγνωρίζουν το πρόβλημα και ανακοινώνουν ότι η πρωταγωνίστρια θα απορρίπτει πια τον ελεύθερο έρωτα και θα είναι πιστή στις αξίες της οικογένειας.

Αξίες που ενστερνίζεται ολοκληρωτικά και η ελληνική νεολαία που βγάζει για πρώτη φορά στις φοιτητικές εκλογές παντοδύναμη τη ΔΑΠ. Οι πιο ακριβοπληρωμένοι τραγουδιστές είναι η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Λε.Πα και υπάρχει μια κατακόρυφη πτώση του πολιτικού τραγουδιού. Το μόνο πρόβλημα είναι η γειτονιά των Εξαρχείων που μαζεύει ακόμη τη νεολαία χωρίς αρχές. Αφού οι αστυνομικές επιχειρήσεις αρετής δεν αποδίδουν το Υπ. ΠΕΧΩΔΕ κάνει μια ριζοσπαστική πρόταση για τον έλεγχο της περιοχής. Να αφήσουν τις επιχειρήσεις να κάνουν τη δουλειά τους… Αφού ήδη λειτουργούν μέσα σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα 45 μπαρ, 30 καφενεία, 22 σφαιριστήρια, 4 μπαρ με κονσομασιόν, 7 κινηματογράφοι και 26 ταβέρνες-ουζερί, να αναδειχτεί η εναλλακτικότητα της περιοχής και να γίνει το «καρτιέ λατέν» της Αθήνας για τους τουρίστες.

Σε μία άλλη γειτονιά του Παρισίου συλλαμβάνεται ο φερόμενος ως αρχηγός της Action Directe, Μαρκ Ρουαγιάν και τις ίδιες μέρες καταδικάζεται σε ισόβια ο Ζωρζ Ιμπραήμ Αμπνταλά. Αθωώνεται όμως ο Γαβράς, σκηνοθέτης της ταινίας «ο Αγνοούμενος» έπειτα από μήνυση υπαλλήλων της αμερικάνικης πρεσβείας στη Χιλή, επί Πινοτσέτ. Η δίκη του όμως περνάει στα ψιλά αφού όλοι ασχολούνται με τη δίκη 3 νονών της ιταλοαμερικάνικης μαφίας που σε μια αποστροφή του λόγου κατηγόρησαν τη κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι θα έπρεπε να τους ευχαριστεί αφού από τη δεκαετία του ’30 που ελέγχουν τα συνδικάτα δεν έχει γίνει ούτε μια απεργία στη Νέα Υόρκη.

Πολλές απεργίες όμως έχουν ξεσπάσει στην Ελλάδα παρόλο που έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ΕΟΚ (8,1%) και υπήρχε μείωση στις ώρες εργασίας από 48 ώρο το 1974 σε 40 ώρο το 1984. Η εφαρμογή του ΦΠΑ έχει φέρει φαινόμενα αισχροκέρδειας που σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς πετρελαίου έφερε αυξήσεις ως και 28% σε βασικά προϊόντα, εισιτήρια αστικού και ΚΤΕΛ. Ενοποίηση όλων των αστικών συγκοινωνιών ετοιμάζει το Υπ. Μεταφορών για να μειώσει τα έξοδα αλλά και να πάρει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα δάνεια θα υπολογίζονται από 1/1/87 σε μάρκο αφού είναι το πιο σταθερό νόμισμα από όλες τις εθνικές οικονομίες.

Σταθερά ανεβαίνει και το ποσοστό των Πράσινων στη Γερμανία που ενώ ιδρύθηκαν μόλις το 1983 έφτασαν στις εθνικές εκλογές του 1987 να είναι το τρίτο κόμμα. Ανησυχίες εκφράζει για το μέλλον των βάσεων στη Δυτική Γερμανία ο Ρήγκαν αλλά τον καθησυχάζει ο Μητσοτάκης ότι κάπου στους Πράσινους θα κρύβεται και κάποιος «Αντρέας» που αποδείχτηκε ο μεγαλύτερος φίλος των βάσεων. Οργισμένα απαντάει ο Παπανδρέου και υπόσχεται ότι ως το 1990 δεν θα έχει μείνει Αμερικάνος στην Ελλάδα. Μια παρόμοια υπόσχεση δίνει κι ο υπ. Υγείας στην επέτειο για το δεύτερο χρόνο από την ίδρυση του ΕΣΥ ότι ως το 1990 δεν θα υπάρχουν ράτζα στα νοσοκομεία.

Η 17 Νοέμβρη συνεισφέρει στον σχετικό διάλογο με την ανατίναξη ενός λεωφορείου με αμερικάνους στρατιώτες αλλά και τη «γαμποποίηση» του μεγαλογιατρού Καψαλάκη που μέσω στημένων διαγωνισμών έφαγε πολλά εκατομμύρια από το ΙΚΑ. Προτεραιότητα για την αστυνομία είναι όμως η σύλληψη του ποινικού Πρέκα που πιστεύουν ότι έχει πολιτικοποιηθεί και τους ξέφυγε έπειτα από ένοπλη συμπλοκή στο Γαλάτσι. Στην ίδια περιοχή συλλαμβάνεται και η Βογιατζή με το ανήλικο παιδί της.

Η τρομοκρατία κρύβεται, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Λογοθέτη, και μία απόρρητη έκθεσή του που διαρρέει στον τύπο, στις φυλακές Επταπυργίου. Οι φύλακες, με τη σιωπηλή συγκατάθεση του διευθυντή, βιάζουν, βασανίζουν, κλέβουν, διακινούν ναρκωτικά αλλά οι φυλακισμένοι φοβούνται να καταθέσουν επώνυμα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι φυλακές Επταπυργίου και Κέρκυρας είναι οι χειρότερες στη Δυτική Ευρώπη. Υπογράφουν κείμενο 38 γνωστοί καλλιτέχνες για να σταματήσουν τα βασανιστήρια στις φυλακές. Μέσα στο τρίμηνο έχουμε 2 εξεγέρσεις κρατουμένων στην Κέρκυρα και μία στο Γεντί Κουλέ. Τελικά ο νέος υπ. Δικαιοσύνης Βαλυράκης παραδέχεται ότι το πρόβλημα είναι άλυτο στο Επταπύργιο και ανακοινώνει ότι ήδη αγοράστηκε έκταση στο Λαγκαδά που θα αντικαταστήσει το Επταπύργιο. Αντικαθιστά το διευθυντή Κόλια στην Κέρκυρα και μεταθέτει 10 φύλακες.

Στα διπλανά Γεντί Κουλέ, στην Τουρκία, η δικτατορία του Εβρέν δέχεται να ερευνήσει 159 περίεργους θανάτους κρατουμένων στα 6 χρόνια της χούντας. Οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι οι θάνατοι από βασανιστήρια είναι τουλάχιστον 2.000 αλλά παρουσιάζονται ως ατυχήματα, αυτοκτονίες ή αποτυχημένες αποδράσεις. Τον Εβρέν υποδέχεται ο Ρήγκαν ως ένα πολύτιμο μαχητή της ελευθερίας ενάντια στον κομμουνισμό.

Ο υπαρκτός όμως παραπαίει στην ΕΣΣΔ και ο Γκορμπατσώφ ανακοινώνει στροφή στη δημοκρατία και την ελεύθερη αγορά και απελευθερώνει όλους τους αντιφρονούντες από φυλακές και ψυχιατρεία. Ταξίδι αστραπή του γ. γραμματέα Φλωράκη στη Μόσχα για να πάρει γραμμή τι συμβαίνει.  Στην ολομέλεια του ΚΚΕ εκλέγεται ο Μ. Ανδρουλάκης που στηρίζει ολόψυχα τους ανέμους της αλλαγής.

Στη γειτονική Αλβανία στις εκλογές για την ανάδειξη των προτεινόμενων από το κόμμα υποψηφίων σε σύνολο 1.830.665 ψηφοφόρων αναζητείται ο ένας που έριξε άκυρο. Ο υπ. Εξωτερικών Παπούλιας ανακοινώνει τη μονομερή άρση του εμπολέμου με την Αλβανία και αντιδρούν έντονα εκκλησιαστικοί κύκλοι της Ηπείρου. Η σύνοδος των μητροπολιτών έχει πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθεί και απορρίπτει μετά βδελυγμίας τη πρόταση Τρίτση για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ανάμεσα στη τετραμελή επιτροπή διαπραγμάτευσης διαπρέπουν οι δύο επόμενοι αρχιεπίσκοποι (Δημητριάδος, Χριστόδουλος και Θηβών, Ιερώνυμος).

Ιερή μανία περιμένουν όλοι και στη δημόσια χρήση χασίς που οργανώνει ο γιατρός Οικονομόπουλος για να καταδείξει το αδιέξοδο της κατασταλτικής πολιτικής. Αυτός που τρελαίνεται όμως είναι ο υπ. Δημοσίας Τάξης όταν ακούει στη βουλή τη διακομματική επιτροπή για τα ναρκωτικά να κατηγορεί τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα ανά την επικράτεια να κρύβονται πίσω από τη διακίνηση ηρωίνης σε όλες τις πόλεις.

Το χρήμα κινείται, και 1η Μαρτίου οι τράπεζες ανακοινώνουν την πιλοτική εγκατάσταση 20 ΑΤΜ στο κέντρο της Αθήνας. Το ίδιο βράδυ ένα καίγεται από ομάδα αναρχικών. Η άνοιξη θα νικήσει. Η πόλη θα ανθίσει.

Χρόνοι Δίσεκτοι