Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #45

Η.Π.Α.: Ο πρόεδρος Τραμπ λέει στην τηλεόραση ότι είναι σχεδόν σίγουρο πως η χλωροκίνη είναι η θεραπεία κατά του κορωνοϊού. Αργότερα, είπε, πάλι δημόσια, ότι ενέσεις με απολυμαντικό μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιό. Ως ένα ίσως ακραίο αποτέλεσμα τέτοιων ανακοινώσεων, είναι ένα ζευγάρι να πιει καθαρτικό ενιδρύων που περιέχει και χλωροκίνη. Ο άνδρας έπεσε νεκρός κι η γυναίκα νοσηλεύτηκε. Ο ρόλος των ΜΜΕ, συγκεκριμένα μέσα στην περίοδο της καραντίνας, είναι καθοριστικός του τρόπου που οι άνθρωποι ενημερώνονται και σχηματίζουν απόψεις. Η μονομερής ενημέρωση που προσέφεραν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, εξυπηρετούσε,ως επί τον πλείστον, στην κρατική προπαγάνδα και τρομοκρατία των πολιτών. Τόσο στις Η.Π.Α όσο και σε άλλες χώρες η συνεχής ενημέρωση των ΜΜΕ είχαν ως στόχο να κατευνάσουν οποιαδήποτε διαφορετική και αντιδραστική ως προς το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» φωνή. Στην προσπάθεια περιορισμού των μαζών από το δημόσιο πεδίο αναπαραγόταν διαρκώς μια οξυμένη κατάσταση της πραγματικότητας. Παράλληλα συγκαλύπτονταν άλλες ειδήσεις οι οποίες αφορούσαν ζητήματα τα οποία το κράτος δεν ήθελε να δημοσιευτούν όπως περιβαλλοντικά, γυναικοκτονίες, μεταναστευτικό, εργατικά και εκπαιδευτικά.

Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, από τα τέλη Μάρτη, ανέστειλε την λειτουργία του κοινοβουλίου χρίζοντας τον εαυτό του τον απόλυτο ρυθμιστή των πολιτικών πραγμάτων. Θα κυβερνά με διατάγματα και απειλεί με φυλάκιση όσους, κατ’ αυτόν, διαδίδει ψευδείς ειδήσεις. Ολοκληρωτικές και φασιστικές πολιτικές άρχισαν να εμφανίζονται σε όλες τις χώρες, κάτω από το πλαίσιο του κορωνοϊού και της εθνικής προστασίας.

Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες σε δυσμενέστερη θέση απ’ ότι συνήθως, εγκλωβισμένες στο σπίτι προσπαθούν να ξεφύγουν -με τα παιδιά τους ανά περιπτώσεις- από τους κακοποιητές συζύγους ή συντρόφους. Η πανδημία και κυρίως η κοινωνική απομόνωση και ο περιορισμός στο σπίτι έχουν τεράστια επίδραση στην βία κατά των γυναικών. Στις ΗΠΑ, 1 στις 4 γυναίκες δέχονται σωματική βία κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ κατά τη διάρκεια της καραντίνας αυξήθηκαν τόσο τα καταγεγραμμένα περιστατικά που φτάνουν πλέον στις μισές γυναίκες της χώρας. Στην Γερμανία και την Κύπρο καταγεγραμμένες κλήσεις σε γραμμές υποστήριξης γυναικών έχουν αυξηθεί κατά 30% από τότε που ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στις χώρες αυτές. Στην Αγγλία, επίσης τα ποσοστά ανέβηκαν έως και στο 65%. Όλα αυτά είναι παραδείγματα και αριθμοί που δίνουν μια εικόνα της αύξησης της σωματικής βίας προς τις γυναίκες από επίσημα, δηλαδή καταγεγραμμένα περιστατικά. Παράλληλα, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε το πλήθος των περιστατικών που δεν καταγγέλλονται αλλά κρύβονται πίσω από κλειστές πόρτες, αφού η πατριαρχία, δηλαδή, η αντίληψη ότι το τυπικό αρσενικό μπορεί να επιβληθεί στη γυναίκα, κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από τις πολιτισμικές συνήθειες της εκάστοτε κοινωνίας. Οι κυβερνήσεις, ερχόμενες αντιμέτωπες με τα επίσημα στοιχεία, αρκούνται στην καλύτερη περίπτωση σε συστάσεις, όπως ξέρουμε για την Ελλάδα αλλά και για πολλά άλλα κράτη, στην Ισπανία όμως προχώρησαν στην εξαίρεση από την επιβολή προστίμου για τις γυναίκες που παραβίαζαν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να καταγγείλουν περιστατικό βίας. Υπήρξαν βέβαια και παραδείγματα σαν της Μαλαισίας, όπου επίσημα η κυβέρνηση καλεί τις συζύγους να μην γκρινιάζουν στους συζύγους, κι έτσι να συμβάλλουν στην κοινή εθνική προσπάθεια καταπολέμησης του ιού.

Τουρκία: Στις 3 Απρίλη, σε ηλικία 28 ετών πέθανε η τραγουδίστρια Helin Bolek, μετά από απεργία πείνας 288 ημερών. Στις 7 Απρίλη, σε ηλικία 40 ετών, ο Ibrahim Gökçek, πέθανε, μετά από 323 μέρες απεργίας πείνας. Και οι δύο είναι μέλη του συγκροτήματος Grum Yorum, που ιδρύθηκε 1985 στην Κωνσταντινούπολη και έχουν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών εξ αιτίας του ελευθεριακού-επαναστατικού τους στίχου. Έχουν επίσης κατηγορηθεί ως συνεργάτες της οργάνωσης DHKP-C μπαίνοντας έτσι στην περίφημη “λίστα υποστηρικτών τρομοκρατίας” του Ερντογάν. Το συγκρότημα όμως επανειλημμένα έχει αρνηθεί τον συσχετισμό με την οργάνωση και τις κατηγορίες. Τα τελευταία δύο χρόνια, πάνω από 30 μέλη του Grup Yorum έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν απαγορευτεί οι συναυλίες τους. Οι Bolek και Gökçek ξεκίνησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συλλήψεις των μελών του συγκροτήματος καθώς και για την καταστροφή του πνευματικού τους κέντρου. Στις αρχές Μάρτη, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν εισβάλλει στο σπίτι τους στην Κωνσταντινούπολη και τους συνέλαβαν προκειμένου να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για να υποβληθούν σε αναγκαστική βίαιη σίτιση αλλά αρνήθηκαν με τη βοήθεια και των συντρόφων τους που κινητοποιήθηκαν. Η Helin Bolek κατέληξε εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης του Ερντογάν αλλά νιώθοντας δυνατή από την αλληλεγγύη των συντρόφων και των φίλων του συγκροτήματος. Ο Ibrahim Gökçek συνέχιζε την απεργία πείνας μέχρι τις 6 Απρίλη που ανακοίνωσε ότι σταματά καθώς κάποια από τα αιτήματα του Grup Yorum φάνηκε να γίνονται δεκτά από την κυβέρνηση, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Την επόμενη μέρα κατέληξε καθώς το σώμα του δεν άντεξε, όμως οι τουρκικές αρχές δεν σεβάστηκαν ούτε τον θάνατό του.

Την Παρασκευή 8 Απρίλη η αστυνομία εισέβαλε στην κηδεία του μουσικού, που ήταν προγραμματισμένη στο Gazi Cemevi, χώρο λατρείας των Αλεβιτών που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει, πέταξε χημικά και δακρυγόνα, έκλεψαν το φέρετρο με το πτώμα του μέλους του Grum Yorum, προσήγαγε πολλούς κατοίκους στη συνοικία Γκαζί της Κωνσταντινούπολης, όπου διαμένουν κυρίως Αλεβίτες μουσουλμάνοι και συνέλαβαν δικηγόρους και μέλη του συντρτήματος. Η σύζυγος του Ibrahim Gökçek, Sultan, είναι ακόμη φυλακισμένη.

Πολωνία: Πολλές δεκάδες γυναίκες, αλλά και άντρες, με αυτοκίνητα, ποδήλατα και πεζή, παραβίασαν 14 Απριλίου την απαγόρευση των συναθροίσεων λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και έκλεισαν τους δρόμους σε κεντρική συνοικία της Βαρσοβίας για να διαδηλώσουν κατά του νομοσχεδίου που περιορίζει την ήδη περιορισμένη στην Πολωνία πρόσβαση στην άμβλωση. Το νομοσχέδιο, με τίτλο “Stop avortement”, στοχεύει στην απαγόρευση μίας εκ των περιπτώσεων άμβλωσης που επιτρέπονται ακόμη από τον νόμο, εκείνη των σοβαρών δυσμορφιών του εμβρύου. Η διαδήλωση, οργανώθηκε από το κίνημα «Εθνική Απεργία των Γυναικών», το οποίο είχε καταφέρει, πριν από 4 χρόνια, πραγματοποιώντας μαζικές διαδηλώσεις, να μπλοκάρει έναν πολύ αυστηρό νόμο κατά των αμβλώσεων. Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι συζητήσεις στη Βουλή επί του θέματος.

Ολλανδία: Η κατάληψη Vrankrijk, στο Άμστερνταμ, ανακοίνωσε ότι από τις 12 Μάη θα μαγειρεύει και θα προσφέρει vegan φαγητό στο χώρο της, χωρίς αντίτιμο, ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης στις σεξεργάτριες που καθ’ όλη τη διάρκεια του κοινωνικού αποκλεισμού δεν μπορούν να εργαστούν αλλά ταυτόχρονα δεν χαίρουν και κάποιου οικονομικού βοηθήματος από το κράτος. Η δράση αυτή ανταποκρίνεται στην ανάγκη των σεξεργατριών για ορατότητα και αναγνώριση ως κανονικών εργαζομένων που πλήττονται άμεσα από την καραντίνα και χρήζουν έκτακτης οικονομικής βοήθειας από τις κρατικές δομές.

Φιλιππίνες: Ο πρόεδρος Rodrigo Duterte δηλώνει πως επιτρέπει στην αστυνομία και στον στρατό να κάνει χρήση πυρών σε όποιον δεν υπακούει τους νόμους του lockdown για τον ιό και έχουν ήδη ένα νεκρό. «Καταλαβαίνετε; Νεκροί. Από το να προκαλείτε προβλήματα, θα σας στείλω στον τάφο. Μην τα βάζετε με την κυβέρνηση. Θα χάσετε σίγουρα», δήλωσε.

Λίβανος: Η κρίση του κορωνοϊού βρήκε το Λίβανο στα μέσα μιας μεγάλης εξέγερσης με αιτήματα την απομάκρυνση της πολιτικής τάξης που κατηγορείται για διαφθορά και οικογενειοκρατία, την αναθεώρηση του συντάγματος, την φτώχεια κ.α. Παρ’ όλο που ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαάντ Χαρίρι, και τα μέλη του χριστιανικού κόμματος των Λιβανέζικων δυνάμεων παραιτήθηκαν, στα τέλη Απριλίου, με την χαλάρωση λίγο των μέτρων της πανδημίας, ο κόσμος βγήκε ξανά στους δρόμους να συνεχίσει τις διαδηλώσεις αφού επί της ουσίας και παρά τις παραιτήσεις δεν συνέβη κάποια πραγματική αλλαγή στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας. Απεναντίας μάλιστα, τα ποσοστά φτώχειας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Τη Δευτέρα 25/4/2020 οι δυνάμεις καταστολής δολοφονούν εν ψυχρώ έναν διαδηλωτή οπότε και αρχίζουν πάλι οι διαδηλώσεις να εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Στη Βηρυτό, την Τρίπολη και άλλες μεγάλες πόλεις κάηκαν τράπεζες, υψώθηκαν οδοφράγματα και πυρπολήθηκαν οχήματα της αστυνομίας.

Μινεάπολη, ΗΠΑ: Τέσσερις μπάτσοι ενεπλάκησαν στην ρατσιστική δολοφονία του αφροαμερικανού George Floyd με πρωταγωνιστή τον δολοφόνο-βασανιστή Ντέρεκ Τσόβιν, ο οποίος ακινητοποίησε τον άντρα πιέζοντας με το γόνατο τον λαιμό του ενώ ο ίδιος φώναζε πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός παρότι είχε 19 καταγγελίες στο φάκελό του και εμπλοκή σε πάνω από πέντε υποθέσεις με θύματα, είχε δεχθεί μόνο γραπτή επίπληξη. Την Πέμπτη 28/05, το 3ο αστυνομικό τμήμα της περιοχής εγκαταλείφθηκε από την αστυνομία και τυλίχθηκε στις φλόγες. Οργή ξέσπασε στην Μινεάπολη με διαμαρτυρίες και επιθέσεις να κλιμακώνονται σε όλη την επικράτεια, με συνεχόμενες συγκρούσεις και πυρπολισμούς δημόσιων και φυσικά αστυνομικών κτιρίων. Αναμενόμενα προκλητικά tweet ανέβασε ο Ντόναλτ Τραμπ λέγοντας πως ο κόσμος που διαδηλώνει ατιμά τη μνήμη του Floyd και προειδοποιώντας πως οι λεηλασίες των πολιτών προκαλούν τους πυροβολισμούς.