Να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους

Δεν χρειάζονται πάντα πολλά λόγια. Τα έχουμε πει άλλωστε πολλές φορές. Παρακάτω τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Και είναι λίγα μόνο από τα πολλά, όπου καταδεικνύεται σε ποια πεδία και σε ποια κομμάτια της κοινωνίας εφαρμόζεται καθημερινά το πολυπόθητο δόγμα «νόμος και τάξη»… Εμείς έχουμε πάρει ήδη θέση.

Εξευτελισμός

Σε δήλωσή του, το σωματείο κοινωνικού και επιστημονικού έργου για τις συλλογικές δράσεις αλληλεγγύης του «18 άνω» κάνει λόγο για σκανδαλώδη και εγκληματική συμπεριφορά των αρμοδίων του κράτους για τήρηση του «νόμου και της τάξης». Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές Γενάρη, την ώρα που ομάδα θεραπευόμενων επέστρεφε από το γυμναστήριο στον χώρο θεραπείας μαζί με τους συνοδούς, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα, 8 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και 4 της ασφάλειας υπέβαλαν εντελώς αναίτια τους θεραπευόμενους σε σωματικό έλεγχο και εξακρίβωση στοιχείων. Χαρακτηριστικά το σωματείο αναφέρει τα εξής: «Στη διαμαρτυρία των συνοδών ότι δεν επιτρέπονται τέτοιες βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε θεραπευόμενους με αυξημένη ευαλωτότητα, και μάλιστα στη φάση της ψυχολογικής απεξάρτησης, απάντησαν ότι όχι μόνο θα κάνουν έλεγχο, αλλά επιπλέον, το πρόγραμμα θα πρέπει να παίρνει από αυτούς άδεια όταν πρόκειται να κυκλοφορήσουν οι θεραπευόμενοι για θεραπευτικές δραστηριότητες. Μια τέτοια συμπεριφορά αποτελεί χτύπημα στη θεραπεία απεξάρτησης, στέλνοντας το μήνυμα ότι τα εξαρτημένα άτομα παραμένουν στόχος των δυνάμεων καταστολής, ακόμα και στη διάρκεια της θεραπείας τους, και αποτρέποντας τα εξαρτημένα άτομα να απευθυνθούν σε πρόγραμμα, καταδικάζοντάς τα δηλαδή στην κόλαση των ναρκωτικών». Το γεγονός δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, και ο ζήλος των αρμόδιων οργάνων θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος αν δεν υπήρχαν οι συνοδοί. Καθημερινά ο εξευτελισμός και η βία είναι οι αγαπημένοι χειρισμοί τους απέναντι σε άτομα εξαρτημένα.

Σκουπίδια

Αστυνομικοί του Α.Τ. Ομόνοιας σέρνουν μία ανάπηρη γυναίκα στον δρόμο, και στη συνέχεια την καταβρέχουν με τη μάνικα που βρίσκεται στην είσοδο του τμήματος, γιατί μάλλον τους ενοχλούσε. Όπως φαίνεται οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν πτοήθηκαν όταν αυτόπτης μάρτυρας παρενέβη, αλλά αντιθέτως του πέρασαν χειροπέδες, παρότι τους επέδειξε τη δικηγορική του ταυτότητα. Κατόπιν δημοσίευσης βίντεο τραβηγμένου από την κάμερα του αστυνομικού τμήματος, η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε να απαντήσει με Δελτίο Τύπου, παραδεχόμενη πως έλαβαν χώρα ο βασανισμός και ο εξευτελισμός γυναίκας ΑμΕΑ από αστυνομικούς, και υποστηρίζοντας πως οι αστυνομικοί συνελήφθησαν και έχει διαταχθεί ΕΔΕ. «Άλλη φορά να προσέχετε τις κάμερες παιδιά», είμαστε σίγουροι πως ήταν η διαταγή από τους ανωτέρους.

Ή ΣΚΑΙ ή τίποτα

«Όμνια ε; Σας ξέρουμε έναν-έναν μουνόσκυλα, προσέξτε τι θα τραβήξετε». Αρμόδια όργανα του «νόμου και της τάξης» (ασφαλίτες κοινώς) προειδοποίησαν με τα παραπάνω λόγια, κατόπιν ελέγχου συντάκτριας του omniatv κάτω από το σπίτι της. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του το κανάλι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία επιχειρεί να εκφοβίσει άτομα που δραστηριοποιούνται στο omniatv. Έχουν υπάρξει κυνηγητά και απειλές κατά τη διάρκεια βιντεοσκοπήσεων, φωνές ΜΑΤ όταν περνούν κάτω από το στούντιό μας, δικαστήρια με στημένα κατηγορητήρια σε βάρος μας κ.α.». Όλα κι όλα. Πώς την έχουν δει μερικοί και γίνονται δημοσιογράφοι χωρίς την άδειά τους;

Μοιρολάτρες, ασυλλόγιστοι!

Μάλιστα. Ευχαριστούμε θερμά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, που θα μας σώσει από την πρωινή αργοπορία, την ώρα που τόσο πολύ θέλουμε να πάμε στις δουλειές μας για ένα ξεροκόμματο, και μας εμποδίζουν άλλοι εργαζόμενοι με τις απροειδοποίητες διαδηλώσεις τους. Ο υπουργός, μιλώντας στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί στη βουλή για περιορισμό των διαδηλώσεων (εννοώντας τη θωράκιση του κεφαλαίου), μας κάνει ξεκάθαρο: «Οι δρόμοι θα πάψουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά… έχουμε πολλή δουλειά, δεν πρόκειται να σταματήσουμε έως ότου καθαρίσουμε τις πόλεις από την εγκληματικότητα». Και πάλι ευχαριστούμε κύριε «Νόμε και Τάξη» που μας βάλατε στον ίσιο δρόμο επιτέλους, γιατί τόσο καιρό πιστεύαμε πως οι απεργίες και οι κοινωνικοί αγώνες μάς πρόσφεραν τα όποια εργασιακά δικαιώματα απολαμβάνουμε όσοι δεν έχουμε κατέβει ποτέ σε πορεία, και ότι εσείς είστε που θα μας σώσετε από αυτούς τους εγκληματίες που τολμάν να υψώσουν φωνή εναντίων σας. Ευχαριστούμε.

Τι Ελβετία, τι Αλβανία; Ένα και το αυτό

Κατόπιν αίτησης από δασκάλα για επίσκεψη των μαθητών της στην Ακρόπολη, εκπρόσωπος των αρχαιοφυλάκων της Ακρόπολης ζήτησε διευκρίνιση για το πόσοι από τους μαθητές της προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε., καθώς αυτοί θα έπρεπε να πληρώσουν μειωμένο εισιτήριο (50% του κανονικού εισιτηρίου), σε αντίθεση με όσους συμμαθητές τους προέρχονται από την Ελλάδα ή χώρα της Ε.Ε., για τους οποίους προβλέπεται δωρεάν είσοδος. Όταν η δασκάλα επεσήμανε ότι χιλιάδες παιδιά αλβανικής καταγωγής, που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα αλλά διατηρούν την αλβανική υπηκοότητα, είναι μαθητές σε ελληνικά σχολεία, και ότι μια τέτοια διαφοροποίηση μεταξύ μαθητών με βάση την υπηκοότητά τους θα μπορούσε να θεωρηθεί «ρατσιστική», ο αξιωματούχος  της Ακρόπολης, επιχειρηματολόγησε: «Όχι, καθώς ο νόμος θα μπορούσε να συμπεριλάβει εξίσου και ένα παιδί από την Ελβετία και την Αυστραλία, όπως και ένα παιδί από την Αλβανία»

Απαγορεύονται οι μαύροι

Τη δημιουργία ξεχωριστού δρομολογίου του ΟΑΣΘ μόνο για τους πρόσφυγες που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά διεκδίκησε ο Δήμος Δέλτα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμαρχου, Γιάννη Ιωαννίδη, στο δημοτικό συμβούλιο, έχει εγκριθεί η πρόταση, αλλά απομένει η κύρωση της απόφασης από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, για να λειτουργήσει η νέα γραμμή αστικών συγκοινωνιών 55Χ, που θα ακολουθήσει τη διαδρομή Σταυρούπολη-δομή φιλοξενίας Αναγνωστοπούλου- Ν.Σ. Σταθμός. Σχετικό αίτημα έχει διατυπώσει κατά το παρελθόν και η συνδικαλιστική παράταξη της Χρυσής Αυγής στον ΟΑΣΘ.

Προτείνουμε τεστ εγκυμοσύνης

«Είσαι τυχερός που γλίτωσες… κάνε ένα τεστ όμως γιατί μπορεί να έχεις μείνει έγκυος και να σηκώνεις το μπασταρδάκι ενός “μπάτσου”». Αυτή είναι η δήλωση του Κώστα Κεφαλογιάννη, στελέχους της ΝΔ και ξάδερφου του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, για την υπόθεση του Λάμπρου Γούλα. Κατά την αναίτια σύλληψή του το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου στα Εξάρχεια, επειδή απλώς βρισκόταν στην περιοχή, ο Λάμπρος Γούλας δέχτηκε άγριο ξυλοδαρμό, βασανίστηκε και παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από αστυνομικούς. Στην καταγγελία του αναφέρει: «Μου κατέβασαν το εσώρουχο και ένας κόλλησε από πίσω μου και άρχισε να φωνάζει: “Έτσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Όποιος δεν δέχεται φάπα και πούτσα δεν θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο”». Η Διεθνής Αμνηστία σημείωσε χαρακτηριστικά στη δίκη ότι «Οι πρακτικές αυτές, όπως αναδεικνύεται και από τις εκθέσεις μας, δεν αποτελούν “μεμονωμένα περιστατικά”, αλλά συνιστούν συστημικό φαινόμενο».

ManoRoco