Οικονομική Ενίσχυση Αντιφασιστών στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας

Για μερικά χρόνια, το Γκέτεμποργκ αποτελούσε ένα από μητροπολιτικά πεδία νεοναζιστικής δραστηριότητας στην Σουηδία. Την τοποθέτηση βομβών σε ένα κοινωνικό κέντρο και δύο κέντρα φιλοξενίας μεταναστών το 2016, ακολούθησε μια περίοδος έντονης παρουσίας και εδραίωσης του ακροδεξιού Σκανδιναβικού Κινήματος Αντίστασης (Nordic Resistance Movement – NRM) στους δρόμους της πόλης μας. Το NRM είναι μια βίαιη φιλοχιτλερική σέχτα αποτελούμενη από ρατσιστές οι οποίοι απειλούν, επιτίθενται και σε μερικές περιπτώσεις δολοφονούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Οι προσπάθειές τους κλιμακώθηκαν με την απόπειρά τους να διοργανώσουν μια μεγάλη Σκανδιναβική συγκέντρωση στο Γκέτεμποργκ το Σεπτέμβρη του 2017. Όμως, υποτίμησαν τη μαζική οργή και αντίσταση των καθημερινών ανθρώπων. Σχεδόν 20.000 άνθρωποι κατέλαβαν τους δρόμους της πόλης, κατεδάφισαν τους φραγμούς των μπάτσων και εμπόδισαν με τα σώματά τους την οποιαδήποτε προσπάθεια των ναζί να συγκροτηθούν σε πορεία. Από τότε οι προσπάθειές τους περιορίζονται σε νυχτερινές επιθέσεις και επισκέψεις σε παρακείμενες πόλεις. Αναχαιτίσαμε τη δημιουργία ενός τοπικού ναζιστικού κινήματος, αλλά ο κίνδυνος παραμένει.

Το 2018, μια ομάδα ναζί, οι οποίοι ανήκαν στο NRM, προσπάθησε να επιτεθεί στην αναρχοσυνδικαλιστική συγκέντρωση για την εργατική πρωτομαγιά. Σύντροφοι και συντρόφισσες τούς σταμάτησαν με αποτελεσματικό τρόπο, αλλά ένας από εμάς κατηγορείται για σωματική βλάβη και αναμένει να οριστεί η δίκη του.

To 2019, το NRM διοργάνωσε μια πορεία την πρωτομαγιά στη διπλανή πόλη του Kungälv, ευελπιστώντας ότι οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες θα ήταν απασχολημένοι/ες. Παρόλα αυτά χιλιάδες αντιφασίστες/ριες, ντόπιοι αλλά και από άλλες όμορες περιοχές, μετέτρεψαν την ημέρα των ναζί σε φιάσκο. Από εκείνη την μέρα ανακοίνωσαν ότι δεν θα ξαναπατούσαν στο Kungälv. Όμως τουλάχιστον ένας σύντροφος από το Γκέτεμποργκ αναμένεται να δικαστεί με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής, αλλά είναι πιθανό να του προσάψουν και πρόσθετες κατηγορίες, καθώς συνελήφθη κατά τη διάρκεια επεισοδίων.

Δεδομένων των επερχόμενων δικών αλλά και του γεγονότος ότι οι παραπάνω συγκρούσεις δεν πρόκειται να είναι και οι τελευταίες, ζητούμε τη στήριξή σας. Μια σειρά πάρτι οικονομικής ενίσχυσης διεξάγονται ήδη στο Γκέτεμποργκ, εν γνώσει του ότι το σουηδικό κράτος στοχεύει να αντιμετωπίσει παραδειγματικά τους συντρόφους και ότι τα δικαστικά έξοδα θα είναι υψηλά.

Τα χρήματα θα διατεθούν καταρχήν για την αποπληρωμή των προστίμων που έχουν επιβληθεί στους συντρόφους και στη συνέχεια για την κάλυψη δικαστικών εξόδων ή την πιθανή φυλάκιση των συντρόφων. Αν περισσέψουν χρήματα, θα αποταμιευθούν για ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον. Βοηθήστε μας στην δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης. Στηρίξτε τον σκοπό στο firefund.net!

Αναρχικός Μαύρος Σταυρός Γκέτεμποργκ
www.anarchistblackcrossgbg.blackblogs.org
Framåt kamrater (Gothenburg)
www.framåtkamrater.se