Ο Δήμαρχος, ο λογιστής και η δημοτική βιβλιοθήκη

μια ιστορία αποτυχίας της διαμεσολάβησης της τοπικής εξουσίας με την κοινωνία

Τα ξημερώματα του Σαββάτου αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην κατάληψη Rosa Nera συλλαμβάνοντας δεκαέξι συντρόφους και συντρόφισσες, ακολουθεί αυθόρμητη πορεία που οδηγεί σε συνέλευση και αργότερα σε κάλεσμα συγκέντρωσης. Η συγκέντρωση μετατρέπεται σε μεγάλη πορεία με την συμμετοχή 600 ανθρώπων, ενώ η πορεία το βράδυ ξεπερνάει τους 1500. Μια απίστευτη δυναμική κόσμου  οποίος διαδήλωσε φωνάζοντας συνθήματα για την υπεράσπιση των καταλήψεων και την αλληλεγγύη στην Rosa Nera. Παρ’ όλη την εκ των ύστερον προσπάθεια να στραφεί η συζήτηση στο δημόσιο χώρο και την τουριστικοποίηση. Η υπεράσπιση των καταλήψεων παραμένει δυνατή στην συνείδηση του κόσμου που κινητοποιείται.

Όπως διαβάζουμε στο άρθρο του zarpanews με τίτλο: Πήρε θέση ο Παναγιώτης Σημανδηράκης για την κατασκευή ξενοδοχείου στο «Μπαλκόνι των Χανίων» ο δήμαρχος τάχθηκε: 

-Κατά της κατασκευής ξενοδοχείου στο Λόφο Καστέλι και της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης του πρώην κτιρίου της 5ης Μεραρχίας, τάχθηκε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, σημειώνοντας παράλληλα πως ο Δήμος από την πλευρά του, θα κάνει χρήση του νομοθετικού πλαισίου προς αυτή την κατεύθυνση (στο οποίο δύναται να συμπεριληφθεί και το να μην γίνει καμία αλλαγή στο ΓΠΣ, δηλαδή να μην υπάρξει καμία αλλαγή χρήσης).

Έτσι ο δήμαρχος με αυτές του τις δηλώσεις καταφέρνει να διαφημίσει τον εαυτό του σαν υποστηρικτή των δημοσιών χώρων και να φανεί στο πλευρό εκείνων που εναντιώνονται στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι. Η πραγματικότητα βέβαια απέχει πολύ από αυτήν την αφήγησή  αφού  ο δήμαρχος μπορεί εκ του ασφαλούς να πάρει τη θέση αυτή, καθώς δεν δύναται να μην γνωρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εκδώσει κατά παραγγελία της εταιρίας εκ νέου νομοθετική ρύθμιση για τον λόφο Καστέλι, παρακάμπτοντας το γενικό πολεοδομικό σχέδιο των Χανίων που την εμποδίζει να ανεγείρει ξενοδοχείο.

Όπως διαβάζουμε και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΧΝ, ότι «Τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών ετοιμάζουν νομοθετική ρύθμιση ώστε να “ξεπαγώσει” η μετατροπή των ιστορικών κτηρίων στον λόφο Καστέλι, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.»

Βεβαία η υποκρισία του Δήμου και συγκεκριμένα της παράταξης του δημάρχου σε σχέση με την πραγματική τους θέση δεν σταματάει μόνο σε ανέξοδες δηλώσεις για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, καθώς ο Παντελής Πετσετάκης, λογιστής της εταιρίας που έχει νοικιάσει τον λόφο Καστέλι, με στόχο την μετατροπή του σε ξενοδοχείο, είναι μέλος της παράταξης του δημάρχου και μάλιστα αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ. όπως διαπιστώνουμε από το παρακάτω φωτογραφικό υλικό. 

Το θέατρο του παραλόγου έχει όμως συνέχεια, καθώς το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο Π. Σημανδηράκης δίνει μια μάχη για τους δημόσιους χώρους πρότεινε την μετεγκατάσταση της δημοτική βιβλιοθήκης στο κτήριο της κατάληψης Rosa Nera, μια πρόταση που δεν έχει καμία υλική βάση. Καθώς ο Δήμος έχει αγοράσει κτήριο στην οδό Τζανακάκη και Ερωτόκριτου, έχοντας προκηρύξει και διαγωνισμό για την μελέτη και αποκατάσταση του διατηρητέου με σκοπό να στεγαστεί βιβλιοθήκη. Ενώ από την άλλη το κτήριο της Rosa Nera εκμεταλλεύεται από την εταιρία διαχείρισης και αξιοποίησης ακινήτων Πολυτεχνείου Κρήτης, στη οποία συμμετέχει στο ΔΣ και ένα μέλος από τον Δήμο Χανίων.

Τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία καθώς μιλάμε για μία προσχηματική πρόταση που όλοι, ακόμα και ο Δήμαρχος γνωρίζουν πως δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Εμείς από τη μεριά μας οφείλουμε να μην συμμετέχουμε σε αυτό το θέατρο του παραλόγου που στόχο έχει να θολώσει τα νερά και να παραπλανήσει από το πραγματικό επίδικο, την υπεράσπιση των καταλήψεων και των χώρων ελευθερίας και αγώνα.

εφημερίδα δρόμου Άπατρις Σ.Ο. Χανίων