Το πάρκο στο Ρουφ θα μείνει, parking δε θα γίνει!

Τον Γενάρη του 2016, ο Δήμος Αθηναίων αποφασίζει,με πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, τη μετατροπή του πάρκου στο Ρουφ (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη) σε πάρκινγκ, μέσω επιδότησης του ΕΣΠΑ ύψους 17 εκ. ευρώ. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών,αντιστεκόμενοι στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, αποφασίζουν να συγκροτήσουν επιτροπή κατοίκων ώστε να αναλάβουν δράση ενάντια στο σχέδιο ανάπλασης του πάρκου. Διεκδικώντας τον δημόσιο χώρο που τους ανήκει, εναντιώνονται στην εμπορευματοποίησή του, αντιστέκονται από τα κάτω αυτοοργανωμένα και ακηδεμόνευτα, αγωνίζονται συλλογικά και απαιτούν ένα πάρκο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλες και όλους.

«Για κράτος και καπιταλισμό οι ανοιχτοί και προσβάσιμοι προς όλη την κοινωνία χώροι αποτελούν νεκρές ζώνες,αφού δεν τους αποφέρουν οικονομικό κέρδος αν δεν αποτελούν ελεγχόμενες ζώνες όπου οι άνθρωποι εισέρχονται για να καταναλώσουν. Η ποιότητα όμως της δικής μας ζωής δε μετριέται σε ευρώ, δεν ταυτίζεται με την επιθυμία των κυρίαρχων για κερδοφορία, δε χωρά μέσα σε λουσάτες βιτρίνες, τσιμεντένιους τοίχους, μεγαθήρια και πάρκινγκ». – απόσπασμα από ανακοίνωση του αναρχικού- αντιεξουσιαστικού στεκιού  Αντίπνοια (κάτω Πετράλωνα)

Μετά το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτέμβρη, τοποθετούνται συρματοπλέγματα στο τελευταίο κομμάτι του πάρκου και ξεκινούν ξανά οι εργασίες. Η επιτροπή κατοίκων καλεί την ίδια μέρα συνέλευση στο πάρκο με σκοπό να αποφασίσουν όλοι από κοινού τις επόμενες κινήσεις. Στον χώρο όμως φτάνουν και 11 απεσταλμένοι του Δήμου με τα σχέδια ανάπλασης ανά χείρας, ώστε να πείσουν τους κατοίκους για το αναπτυξιακό όραμα και το ανθρώπινο πρόσωπο της ανάπλασης. Όπως είναι φυσικό, οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι των περιοχών, γνωρίζοντας τα παραμύθια που προσπαθούν να τους πουλήσουν, τους απομονώνουν και συνεχίζουν τη συνέλευσή τους.

Όχι στο τσιμέντο και στα εμπορικά κέντρα

Θέλουμε πλατείες και πάρκα ανοιχτά

 

Το χρονικό του αγώνα για το πάρκο στο Ρουφ

23/1   Πρώτη  συγκέντρωση και ρίξιμο των λαμαρινών
6/2     Πορεία
17/2   Παρέμβαση στο διαμερισματικό συμβούλιο
25/2   Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο
6/3     Γλέντι
19/3   Πορεία
2/4     Πορεία – Παρέμβαση στο εργοτάξιο.
Μέσα Απριλίου       Συνεχίζονται οι συνελεύσεις, οι δράσεις περιορίζονται σε μαζέματα, πότισμα του πάρκου.
Αρχές Αυγούστου  Βγαίνει θετική απόφαση στο δικαστήριο για συνέχιση των εργασιών.
Τέλος Αυγούστου   Αρχίζουν εντατικά εργασίες από τον εργολάβο.
19/9  Μπαίνει πλέγμα στο τελευταίο κομμάτι του πάρκου και γίνονται εργασίες.

Το απόγευμα συγκεντρώνεται κόσμος , ρίχνει το πλέγμα και παρεμβαίνει στο εργοτάξιο.
24/9  Συγκέντρωση στο πάρκο

26/9 Οι μπουλντόζες έχουν μπει από το πρωί στο πάρκο και το καταστρέφουν, η απάντηση που δίνεται είναι δυναμική

Ο αγώνας για τον δημόσιο χώρο και το περιβάλλον συνεχίζεται στο Ρουφ, στις Σκουριές, στην Κρήτη…Θα μας βρείτε μπροστά σας!

selinflor