Συμμετέχοντας στη διαδήλωση

Ενημέρωση

Πρώτο μέλημα ενός/μίας συμμετέχοντος/συμμετέχουσας σε μία διαδήλωση είναι να ενημερωθεί γι’ αυτή. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε τα μάτια μας, τα αυτιά μας και τις διασυνδέσεις μας ανοιχτές. Πολλές πορείες ανακοινώνονται ιντερνετικά, καλούνται με αφίσες στους δρόμους, διακινούνται στα social media με σκοπό να τις πλαισιώσει όσο περισσότερος κόσμος. Δεν υπάρχει ειδική πρόσκληση, ούτε κάποια σκοτεινή οργάνωση που κάνει αυτά τα πράγματα, αντιθέτως τα κάνουν αγωνιστές/τριες που θέλουν να κατέβουν στον δρόμο.

Τοποθεσία

Σημαντικό κομμάτι της καθόδου σε μία διαδήλωση είναι το μέρος που καλείται ως σημείο εκκίνησης. Το μέρος αυτό είναι καλό να το γνωρίζουμε καλά. Να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητές του, το τι κόσμος συχνάζει εκεί, εάν έχει εύκολη πρόσβαση, εάν φτάνουν εκεί Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν έχει γύρω του μεγάλα, άρα και εύκολα ελεγχόμενα, τετράγωνα, ή είναι σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές του κέντρου με μεγάλες ροές, εάν έχει θέσεις πάρκινγκ, κοντινά Αστυνομικά Τμήματα, συσσώρευση φασιστικών στοιχείων, μαγαζατόρων, μπράβων κτλ.

Όλα αυτά δεν θα μας βοηθήσουν απλά να φτάσουμε σε μία προσυγκέντρωση. Θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ολόκληρο το πνεύμα της γειτονιάς που η διαδήλωση θα κινηθεί. Αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο για το όταν κινείται μία μάζα ατόμων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δομή στον δρόμο, αλλά είναι και πολύ σημαντικό στην περίπτωση που χρειαστεί να κινηθούμε σε κάποιο μέρος -σε πολλές περιπτώσεις πιθανά εχθρικό, σε μικρές ομάδες ή ακόμη και μόνοι/ες.

Εμφάνιση

Το ζήτημα της εμφάνισης είναι ένα ζήτημα σημαντικό στη συμμετοχή μας στις διαδηλώσεις. Η αστυνομία, οι χαφιέδες, άλλου ρουφιάνοι είναι άνθρωποι με συγκεκριμένα αισθητικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε από τη «συναναστροφή» μας μαζί τους. Έτσι, είναι πιο πιθανό να μην παρατηρήσουν εικόνες και ντυσίματα, μαλλιά και γένια, που να είναι κοντά σε κάποια συγκεκριμένα πρότυπα. Σε αυτό συνυπολογίζουμε πάντα τις περιοχές που θα κινηθούμε. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης προσέχουμε επίσης την εξωτερική μας εμφάνιση. Εάν γνωρίζουμε, ενδιαφερόμαστε ή θα συμμετέχουμε σε κάτι που θα γίνει και θα είναι ποινικά κολάσιμο, καλύπτουμε τα χαρακτηριστικά μας επιμελώς, αλλάζουμε όσο μπορούμε τα ρούχα μας από την προηγούμενη κίνησή μας μέχρι να φτάσουμε στην πορεία και μετά το τέλος, ανεξαρτήτως τι τροπή έχει πάρει, ξαναγυρίζουμε σε μία εικόνα πιο απαρατήρητη. Το θέμα δεν είναι να κρύψουμε τα προσωπικά μας στυλ, αντιθέτως και γι’ αυτά μαχόμαστε, αλλά είναι να περνάμε τις κρίσιμες στιγμές απαρατήρητοι/ες από τα ραντάρ των συντηρητικών εχθρών μας.

Στάση εντός του μπλοκ

Όταν πορευόμαστε σε ένα μπλοκ προσέχουμε επίσης ποιους/ες έχουμε γύρω μας. Αλλιώς είναι ένα μπλοκ αριστερής οργάνωσης, αλλιώς ενός φοιτητικού συλλόγου και αλλιώς ένα black block. Η διαδήλωση έχει δυναμική λόγω αριθμού. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να κινούμαστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μάζες μπορούμε. Αυτό είναι καλό να το κάνουμε και όταν μία διαδήλωση δεχθεί επίθεση με σκοπό να διαλυθεί ή να διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια. Έχει παρατηρηθεί ότι κόσμος που επιχειρεί να διαφύγει από κάθετα στενά για παράδειγμα έχει συχνά χειρότερη μοίρα από τον κόσμο που παραμένει και κρατά τον δρόμο, έστω και με μικρότερους αριθμούς.

Ως κομμάτι ενός μπλοκ, έχουμε στον νου μας πάντα τους/τις διπλανούς/ές μας. Σε στιγμές έντονου πανικού ή στρες μπορεί ο καθένας/καθεμία να τα χάσει. Παρόλα αυτά εάν κατεβαίνουμε στον δρόμο με ψυχολογία συλλογική, σίγουρα θα βοηθηθούμε, αλλά και θα βοηθήσουμε άλλους/άλλες που μπορεί να δυσκολεύονται περισσότερο και από εμάς. Το θέμα είναι να είμαστε εκεί ο ένας για την άλλη, όχι απλά να σωθούμε.

Επίθεση μπάτσων

Τα σενάρια για τις επιθέσεις των μπάτσων είναι πάρα πολλά. Είναι και αυτό μία σχέση αλληλεπίδρασης στον δρόμο που έχει άπειρα πιθανά αποτελέσματα. Η αστυνομία έχει δουλέψει τη στάση της στον δρόμο. Μαθαίνει, εξελίσσεται και αυτή, όπως και εμείς ή άλλοι/ες που μαθαίνουμε από αυτούς/ές (άλλες πιο πρόσφατες εξεγέρσεις για παράδειγμα).

Η λογική της αστυνομίας σε γενικές γραμμές, ειδικά σε μεγάλου όγκου διαδηλώσεις είναι η διάσπαση. Δεν είναι απαραίτητο ότι η επίθεση θα γίνει στο πιο εξεγερτικό μπλοκ. Το πιο πιθανό είναι να επιλεχθούν σημεία που βολεύουν, όπως στροφές, μεγάλες διασταυρώσεις, ή να επιτεθούν σε ένα ανοργάνωτο μπλοκ, καθώς εύκολα εκεί θα «σπάσουν» την πορεία στη μέση ή σε περισσότερα κομμάτια. Όταν σπαστεί η διαδήλωση, τότε θα είναι ακόμη πιο εύκολο να ελεγχθεί, πόσο μάλλον να χτυπηθεί το πιο επιθετικό κομμάτι της.

Χημικά

Τα χημικά είναι πολύ βασικό όπλο στα χέρια της αστυνομίας. Ευτυχώς για εμάς υπάρχουν τρόποι να τα αντιμετωπίσουμε. Σίγουρα να κουβαλάμε μαζί μας ένα half face, ένα μαντήλι, κάποιο προϊόν τύπου malox, γυαλιά εργατικά ή σκι. Φυσικά, η μάσκα είναι απαραίτητο εργαλείο για να παραμένουμε στον δρόμο. Είναι το πλέον αποτελεσματικό εργαλείο για να αντισταθούμε στον χημικό πόλεμο των μπάτσων. Είναι απαραίτητο εργαλείο για την κάθοδό μας στον δρόμο. Τέλος, βοηθητικό είναι να πετιούνται τα χημικά πίσω από εκεί που ήρθανε, να μπαίνουνε σε κουβάδες νερό που θα καλύπτονται με πετσέτες, να στήνουμε τις συγκρούσεις μας ακόμη και με τον άνεμο να μας βοηθά φυσώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Απεμπλοκή

Μετά το τέλος των διαδηλώσεων δεν σταματάμε αυτόματα να φέρουμε και την ταυτότητα του/της διαδηλωτή/διαδηλώτριας. Αυτό σημαίνει ότι αποχωρούμε με την ίδια προσοχή που προσεγγίσαμε. Γνωρίζουμε τις περιοχές, έστω και μέσω κάποιων χαρτών, προσέχουμε σημεία με συσσώρευση αστυνομίας κτλ, και εάν μπορούμε να αποχωρήσουμε μαζικά, το προτιμούμε. Προσέχουμε πιθανά στοιχεία που προδίδουν τη συμμετοχή μας στην πορεία: το malox για παράδειγμα αφήνει χαρακτηριστικά σημάδια στο δέρμα, αλλά και στα ρούχα, η σκόνη από πέτρες ή μάρμαρα, διάφορες μυρωδιές, όπως δακρυγόνο/βενζίνη κτλ.

καρόσι

ΥΓ: χρήσιμα παραδείγματα υπάρχουν σε πληθώρα δημοσιευμάτων για πρόσφατες εξεγέρσεις. Στο Χονγκ Κονγκ, η τεχνολογική καταστολή παίζει σημαντικό ρόλο. Έτσι, οι συμμετέχοντες/ουσες κάλυπταν όλες τις κάρτες που λειτουργούν με RFID (ταυτότητες με chip, κάρτες τραπέζης κτλ) ώστε να μην μπορούν να σκαναριστούν και εντοπιστούν ως μέλη της διαδήλωσης. Τα κινητά τηλέφωνα επίσης, χρησιμοποιούνται για απόσπαση πληροφοριών, παρά υπέρ μας. Τα οδοφράγματα επίσης αποτελούν σημαντικό όπλο υπέρ μας και είναι απαραίτητα για να εδαφικοποιούμε τη σύγκρουση με πιο σταθερά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν αναγράφονται σε αυτή τη σύντομη εισαγωγή. Πολλά πρέπει να τα ανακαλύψουμε διά ζώσης, στον φυσικό τους τόπο, τον δρόμο…