Τεστάκι: πόσο ρατσιστής και συντηρητικός είσαι έτοιμος να γίνεις;

ή πόσο λιγουρευόμαστε τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και τις ιδωτικοποιήσεις στην εκπαίδευση

Τα παρακάτω ερωτήματα περιλαμβάνονται στην εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που διεξάγει το Υπουργείο Παιδείας, τα οποία πρέπει να απαντηθούν και να βαθμολογηθούν με βάση υλικό επιμόρφωσης που πρόσφατα εκδόθηκε.

«Έχεις έναν μαθητή που δεν συμμορφώνεται στους κανόνες, εντάσσεται όμως στους ευάλωτους πληθυσμούς. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στη στάση του, πνεύμα αντιλογίας, έως και αναρχικός. Πώς θα αντιμετωπίσεις το συγκεκριμένο θέμα; Ανάπτυξε τη θεωρία πάνω στην οποία θα βασιστείς. Ποια μεθοδολογία και τεχνικές συμμόρφωσης θα αξιοποιήσεις;».

«Είστε διευθυντής/ντρια σε σχολείο όπου παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ντόπιων μαθητών προς γειτονικές σχολικές μονάδες. Σταδιακά, το σχολείο έχει μεταμορφωθεί σε σταυροδρόμι πολιτισμών και καταυλισμό στιγματισμένων. Πώς θα ανατρέπατε αυτήν την κατάσταση, έχοντας διορία έναν χρόνο για να επαναφέρετε την κανονικότητα στο σχολείο και την προηγούμενη καλή φήμη του;».

Ας αναφέρουμε εδώ πως και η ίδια η ΟΛΜΕ δήλωσε σχετικά ότι «το υλικό της επιμόρφωσης είναι παρωχημένο, αντιπαιδαγωγικό και σε κάποιες περιπτώσεις επικίνδυνο». Εκπαιδευτικοί επίσης αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «για εμάς τους εκπαιδευτικούς είναι πολύ βασανιστικό, να αναγκαζόμαστε να κάτσουμε να διαβάσουμε αυτό το περιεχόμενο, και μετά να πρέπει να συμπληρώνουμε αυτά τα σκοταδιστικά quiz. Είναι κυριολεκτικά ένα βασανιστήριο».

Έχουμε και εμείς όμως ερωτήσεις ως εκπαιδευτικοί, ως γονείς, ως σκεπτόμενοι τελοσπάντων άνθρωποι: Ποιοι είναι όλοι αυτοί οι εκατοντάδες άνθρωποι που δούλεψαν για αυτό το έργο, το οποίο βέβαια σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΙΕΠ, Γ. Αντωνίου, δοκιμάστηκε και διορθώθηκε; Γιατί πλασάρεται ως υποχρεωτική διαδικασία ενώ ουσιαστικά επηρεάζει τη βαθμολογική εξέλιξη για να γίνει κάποιος στέλεχος;

Ποια η ουσία αυτής της τραγικής διαδικασίας το περιεχόμενο της οποίας καμία σχέση δεν έχει με τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών; Πώς να έχουμε εμπιστοσύνη στα κίνητρα του Υπουργείου αφού καλά θυμόμαστε το κάλεσμα στα σχολεία σε συμμετοχή εκδήλωσης χριστιανικής αίρεσης; Αφού είδαμε ότι το ΙΕΠ είχε ως προτεινόμενα βιβλία για αξιοποίηση, όπου η ομοφυλοφιλία και ο τρανσεξουαλισμός περιγράφονται ως παρεκκλίσεις και ανωμαλίες;

Γιατί δίνεται εξτρά μοριοδότηση με επιμορφωτικά επί χρήμασι σεμινάρια, το αντικείμενο των περισσοτέρων έχει διδαχθεί στα πανεπιστήμια; Γιατί πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε τα σεμινάρια αυτά λες και είναι προϊόν για ξεπούλημα στο black friday; Γιατί βιάζονται τόσο πολύ και κουτσουρεύουν διαδικασίες;

Γιατί υπάρχουν λεφτά μόνο για αστυνομία και στρατό; Γιατί δεν στέλνουν αυτοί τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία;

Και ναι. Οι απαντήσεις μας είναι πολύ απλές. Χωρίς πολλά λόγια και αναλύσεις, γιατί έχουμε κουραστεί να δίνουμε εξηγήσεις στα αυτονόητα.

Επειδή η εξουσία μας θέλει αγράμματους και αμόρφωτους. Μας θέλει δίχως κριτική σκέψη και γνωστικά εφόδια. Μας θέλει πειθήνιους και υποταγμένους.

Εμείς όμως καμία υποχρέωση δεν έχουμε να αποκτηνωθούμε και να σπείρουμε το σκοτάδι που μας επιβάλλει στα σχολεία που εργαζόμαστε. Σε καμία απειλή για κυρώσεις δεν θα ενδώσουμε και σε καμία διαταγή δεν θα υπακούσουμε.

Θα κάνουμε καταγγελίες και αναφορές, απεργίες και καταλήψεις.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μόρφωση, την πρόσβαση, την ορατότητα, την ένταξη, τη συμπερίληψη. Θα συνεχίσουμε να διδάσκουμε την αλληλεγγύη, την ομαδικότητα, την ενσυναίσθηση. Και σίγουρα θα συνεχίσουμε να αγαπάμε τα παιδιά από όπου κι αν είναι, ό,τι χρώμα και αν έχουν, όσο αντιδραστικά και όσο φτωχά κι αν είναι.

manoroco