Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #36

Ηράκλειο:Και τώρα και πάντα και όπως το σαράντα τη φτώχεια και τον φασισμό θα πολεμάμε πάντα.

..άλλωστε είναι και τα δύο παιδιά του ίδιου πατέρα – του καπιταλισμού. Οι εκφάνσεις του είναι ολοφάνερες σε όλες τις πτυχές της πραγματικότητας και περισσότερο στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, που τίθενται σε ισχύ όλα του τα όπλα:

Πολιτικές τρομοκρατίας που πλασάρονται, φτωχοποίηση των πληθυσμών, πόλεμοι, οικονομικά μέτρα των «θεσμών», συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και κυρίως, το μακρύ του χέρι – ο φασισμός (βλέπε Ουκρανία, Χρυσή Αυγή, ISIS).

Η πολιτική αυτή συγκυρία μας βρίσκει πλέον οικονομικά εξαθλιωμένους, με την ΕΕ να παίζει ζάρια με μνημόνια στο κεφάλι μας, με την εργασία να έχει αντικατασταθεί από την επισφάλεια και την ανεργία, τα σπίτια μας σε πλειστηριασμούς και τις τράπεζες να χαμογελάνε κλέφτικα. Κι αν αυτή είναι η καθημερινότητά μας εδώ, παραμένει οικεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ακόμα κι αν η εικόνα αυτή δεν περνάει από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες.

Εν αντιθέσει, οι εικόνες που περνάνε είναι δραματοποιημένα στιγμιότυπα προσφύγων στα νησιά, αποκομμένα από τα αίτιά τους και στυλιζαρισμένα σαν όχι κάτι περισσότερο από μια καιρική καταστροφή. Ο πόλεμος όμως είναι φυσικό ακόλουθο μια στρατηγικής που οδηγείται από την δίψα για νέες κατακτήσεις και κέρδη των ισχυρών του κεφαλαίου και των υπαλλήλων τους – των κρατών. Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων που επιχειρούν να γλιτώσουν από περιοχές όπου οι πόλεμοι, η φτώχεια και η καταστροφή αποτελούν μόνιμη συνθήκη, αυτό που συναντούν δεν είναι παρά μία πολύ γηραιά ήπειρο-φρούριο. Οι φράχτες που σηκώνονται ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ευρώπη βοηθάνε να εισέλθει μόνο ο κατάλληλος αριθμός φθηνού εργατικού δυναμικού, ενώ ένα άλλο κομμάτι της αντιμεταναστευτικής πολιτικής αφήνεται στην -προετοιμασμένη κατάλληλα- κοινή εθνολουσμένη γνώμη.

Οι εξουσιαστές της Ευρώπης, με κύριο σύμμαχο τα ΜΜΕ και με πρόσχημα το σαθρό επιχείρημα της εθνικής ενότητας και της ανασφάλειας, σιγοντάρουν την επέλαση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του συντηρητισμού και εν τέλει του εκφασισμού της κοινωνίας. Έτσι, ανάμεσα στην ανασφάλεια για τον βιοπορισμό και τον φόβο, καλλιεργείται το έδαφος για όλων των ειδών τα φασιστικά μορφώματα, που λειτουργούν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης και αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα και τον αληθινό εχθρό.

Ο φασισμός όμως εμφανίζεται με πολλές όψεις. Είτε με τα εθνικιστικά σιχάματα της Χρυσής Αυγής και άλλων ναζιστικών γλίστρων που σουλατσάρουν στα στενά, ξερνώντας ημιμάθεια απ’ τις φαλτσέτες τους (όπως την επίθεση στη κατάληψη Νοταρά, τις συγκεντρώσεις φασιστών με την ενεργή συγκάλυψη της αστυνομίας σε Μυτιλήνη, Ρέθυμνο και Ν. Ηράκλειο), είτε με κοινωνικό προσωπείο, με τις δήθεν «λαϊκές» επιτροπές κατοίκων (όπως το πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα, την παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Τυμπακίου Κρήτης).

Κάπου εκεί εμφανίζεται ως «Σωτήρας» των φοβισμένων- χρεωμένωνο «κύριος» Αρτέμης Σώρρας. Αναζητώντας μια εύκολη λύση, με χαρακτηριστικά βαθιά χαραγμένα από όλα τα εξουσιαστικά και πατριαρχικά στερεότυπα ενός «ηγέτη»: Τη σαπίλα του λευκού, πλούσιου, αρτιμελήάνδρα, την εικόνα του κυρίαρχου αρσενικού· εμφανίστηκε με μαγαζάκια σε κάθε γωνιά αυτού του τόπου. Διαχωρίζοντας τους ανθρώπους σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας (κανονικοί-ανάπηροι, έλληνες-ξένοι) και προωθώντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό, προτάσσοντας την απαλοιφή των «αδύναμων», έκανε τη συνάντησή μας αναπόφευκτη.

Επιλέξαμε να επιτεθούμε συμβολικά τα ξημερώματα στις 16/11 στα γραφεία του Αρτέμη Σώρρα, στην οδό Τσούντας (περιοχή Κατσαμπά), χρησιμοποιώντας την ελάχιστη ποσότητα εμπρηστικής ύλης, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των περιοίκων. Η κίνηση αυτή αποτελεί κομμάτι του συνολικού αγώνα απέναντι σε φασιστικά μιάσματα που προσπαθούν να βρουν χώρο στην τοπική κοινωνία, και εθνικιστικά μορφώματα, όπως αυτό, που δυναμιτίζουν με μίσος και ρατσισμό τον κόσμο.

Για μας, γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων είναι οι σχέσεις καταπιεστή-καταπιεζόμενου που φέρνει η ταξική διάρθρωση της καπιταλιστικής πατριαρχικής κοινωνίας, όπως αυτή έχει επιβληθεί.

Θέλουμε κοινωνίες ελεύθερες, αταξικές και αλληλέγγυες, οριζόντιες και συμμετοχικές, χωρίς εξουσίες,σύνορα και κράτη.

…ομάδα από τα δίπλα

Πέρα-πέρα

πηγή: athens.indymedia.org

Αθήνα

Αθώες κρίθηκαν στις 16/12 από το τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών και οι τελευταίες 11 οροθετικές γυναίκες (τρεις εξ αυτών μετά θάνατον), που είχαν προσαχθεί, διαπομπευτεί δημόσια και υποβληθεί σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο τον Μάιο του 2012 σε μια επιχείρηση σκούπα, ενορχηστρωμένη από τους τότε υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι κατηγορίες περί βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατέρρευσαν, καθώς κανένα στοιχείο δεν αποδείκνυε ούτε ότι εκδιδόντουσαν, ούτε ότι γνώριζαν για την οροθετικότητα τους. Στα πλαίσια μιας κατάπτυστης προεκλογικής εκστρατείας, τα θύματα μετατρέπονται σε θύτες,απενοχοποιώντας τους «ευυπόληπτους» έλληνες οικογενειάρχες-πελάτες, θυμίζοντας μας για πολλοστή φορά ότι οι κάθε λογιών εξουσιαστές είναι ικανοί κυριολεκτικά να πατήσουν επί πτωμάτων, προκειμένου να μαζέψουν ψήφους. Να σημειώσουμε ότι η μήνυση που κατέθεσαν πέντε εκ των γυναικών και τέσσερις σχετικές με την υπόθεση Μ.Κ.Ο. κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ, των αστυνομικών που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση σκούπα και γενικά κατά παντός υπευθύνου, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει απορριφθεί από τον εισαγγελέα εφετών.

Ελαιώνας

Μέρες δημοκρατίας, μέρες Ευρώπης, ένδοξες μέρες για τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, καθότι, όπως καταγγέλλεται, το παζάρι των ρακοσυλλεκτών της οδού Αγίου Πολυκάρπου στον Ελαιώνα δέχθηκε, στα μέσα Νοέμβρη, εκκαθαριστικό χτύπημα από ΜΑΤ και μπουλντόζες. Στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής βρέθηκαν εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες, μουσουλμάνοι, Ρομά, πολύτεκνοι, άνεργοι και ανάπηροιπου περιμένουν να βγάλουν ένα μεροκάματο από το παζάρι των ρακοσυλλεκτών. Ο Δήμαρχος Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, και η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, προχώρησαν σε μια εκκαθαριστική επιχείρηση με ΜΑΤ και μπουλντόζες σε βάρος των ρακοσυλλεκτών, με έντονα ρατσιστικά χαρακτηριστικά και τη σφραγίδα της ηθικής απαξίωσης των φτωχών και ευπαθών ομάδων της πόλης της Αθήνας και της περιφέρειας της Αττικής.

Αρνούμενοι να δώσουν λύση διευθέτησης των ζητημάτων που υπήρχαν στη λειτουργία του παζαριού, οδήγησαν στη λύση της εκκαθάρισης με τα ΜΑΤ και τις μπουλντόζες.

Μπροστά σε περιπολικά και κορδέλες της τροχαίας βρέθηκαν και εκατοντάδες φτωχοί άνθρωποι που έφταναν στην Αγίου Πολυκάρπου για να προμηθευτούν αναγκαία είδη από το παζάρι αυτό.

Απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων με αστυνομικό στη θέση του συνοδηγού(!) κουβάλαγαν την πραμάτεια που είχαν πατήσει πιο πριν μπουλντόζες, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας εμπόδιζαν τους ρακοσυλλέκτες να στήσουν τους πάγκους τους.

Η κίνηση Περιφέρειας και Δήμου έρχεται μετά από μήνες αέναων κοκορομαχιών για τo ζήτημα της κακής λειτουργίας του παζαριού, πριν αποφασίσουν να απευθυνθούν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη δοθείσα, τελικά, Σολομώντεια λύση.

Το ζήτημα που είχε προκύψει στον χώρο είναι το γεγονός πως είχαν αυξηθεί δυσανάλογα οι πωλητές για τον χώρο του παζαριού, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς το πόσα στρώματα συνεχίζουν να φτωχοποιούνται όσο η κρίση βαθαίνει. Δήμος και Περιφέρεια επέλεξαν, λοιπόν, ως λύση τη βίαιη διάλυση του παζαριού, αντί μιας διευθέτησης σε συνεργασία με άλλους συλλόγους ρακοσυλλεκτών και εξεύρεση νέων χώρων.

Το σωματείο ρακοσυλλεκτών «Ο Ερμής», που δεν αντιμετωπίζει πρώτη φορά τέτοια προβλήματα, ιδρύθηκε το 1992 από Έλληνες Μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, και αριθμεί σήμερα πάνω από 3.000 μέλη, με 500+ οικογένειες πολυτέκνων να περιμένουν από αυτό και τα παζάρια του κάποια στοιχειώδη έσοδα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Το παζάρι στον Ελαιώνα λειτουργεί εδώ και δυόμιση χρόνια σε χώρο πρώην σκουπιδότοπου, με τα μέλη του Σωματείου να εγκαθιστούν χημικές τουαλέτες και να αναλαμβάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων και την περιφρούρηση του χώρου, ενώ χιλιάδες φτωχοί άνθρωποι προμηθεύονται από αυτό είδη πρώτης ανάγκης.

Και εις κατώτερα.

Πηγή: luben.tv