Άλλη μια ΡΗΞΗ με το κατεστημένο

Λίγα λόγια για τον αθλητικό σύλλογο «ΡΗΞΗ Λιβαδειάς»

 
Η ιδέα για τη δημιουργία αθλητικού συλλόγου ήταν ο κοινός τρόπος σκέψης ανθρώπων από διαφορετικές παρέες και γειτονιές, που συχνάζουν σε διαφορετικά στέκια, αλλά αγαπούν το ποδόσφαιρο και σιχαίνονται την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού. Οι συζητήσεις σε πηγαδάκια και καφενεία συνεχώς πλήθαιναν, για την ανάγκη δημιουργίας μιας ομάδας που θα είναι «Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ». Ονειρευτήκαμε την ομάδα η οποία δε θα έχει αρχηγούς και τσιράκια, δε θα έχει χορηγούς και διαφημίσεις, θα παίζει μπάλα επειδή το γουστάρουμε, θα έχει οπαδούς που θα παίρνουν μέρος στις αποφάσεις του συλλόγου και, το κυριότερο, θα αγωνίζεται ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού που μαστίζει την κοινωνία μας. Έτσι φτάσαμε στο σημείο πλέον να κινούμε τις πρώτες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί αυτή η πολύ όμορφη ιδέα- προσπάθεια. Ξεκινήσαμε τις συνελεύσεις και μέσα από οριζόντιες διαδικασίες, καταλήξαμε στο όνομα της ομάδας καθώς και στα χρώματα που αυτή θα έχει. «ΡΗΞΗ» με τους εαυτούς μας, όντας θύματα, «ΡΗΞΗ» με την κοινωνία που τρομοκρατεί, «ΡΗΞΗ» με όσους δε σέβονται τον όρο «άνθρωπος». Κάπως έτσι η ιδέα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά για τη δημιουργία μιας ερασιτεχνικής ομάδας. Παίρνοντας ως παράδειγμα την ανάλογη προσπάθεια που έχουν καταφέρει να πραγματοποιήσουν σύλλογοι στον ελλαδικό χώρο (Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας, Αυτόνομη Πατρών, Απείθαρχος Ιωαννίνων, Ελευθεριακός Βόλου, Τηγανίτης Ηρακλείου, Μαρίνος Αντύπας Λάρισας, Αστέρας Εξαρχείων), μπαίνουμε κι εμείς στη διαδικασία δημιουργίας αυτοοργανωμένου αθλητικού συλλόγου.
Αηδιασμένοι από τον πολιτισμό της υπερκατανάλωσης που επιβάλλεται στους αθλητικούς χώρους, μετατρέποντάς τους σε χώρους όπου το αλισβερίσι με προαγωγούς, εμπόρους και μάνατζερ είναι απλά αποδεκτό και δεδομένο. Αηδιασμένοι με τους παίκτες-«κινητές διαφημίσεις» στο όνομα του κέρδους, τα στημένα παιχνίδια και τις συμφωνίες που γίνονται από τα πριν και υπογείως, αηδιασμένοι με όλους αυτούς που υποτάχθηκαν στους θεούς των bet-shops. Σιχαθήκαμε τη βία, τον υποτιθέμενο πόλεμο μεταξύ μεγαλοπαραγόντων για δικά τους συμφέροντα. Σιχαθήκαμε να μας ντύνουν με τον ρόλο του πελάτη.

 
Ονειρευόμαστε μια ομάδα που θα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό και αντιεμπορευματικό χαρακτήρα. Δεν δεχόμαστε χορηγούς και διαφημίσεις, γι’ αυτό και η χρηματοδότηση του συλλόγου θα γίνεται μέσω των συνδρομών των μελών και μέσω εκδηλώσεων (πάρτι, συναυλίες κτλ), καθώς και από την υποστήριξη των φιλικά προσκείμενων προς την ομάδα ατόμων. Δε θα έχει κανέναν ιδιοκτήτη και κουμανταδόρο και οι παίκτες θα παίζουν με βάση το ποιος είναι ο καλύτερος, ποιος είναι σε φόρμα, ποιος ξεσάλωσε λιγότερο ή περισσότερο το προηγούμενο βράδυ και όχι το ποιος έχει το μεγαλύτερο συμβόλαιο ή τον καλύτερο ατζέντη– μέσον. Ονειρευόμαστε μια ομάδα που παίκτες και φίλαθλοι θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα ρυθμίζουν την πορεία και τους στόχους της. Έναν αυτοοργανωμένο αθλητικό σύλλογο με οριζόντια και αντί-ιεραρχική δομή, που η λειτουργία του θα στηρίζεται στις συνελευσιακές διαδικασίες, βάση των οποίων θα παίρνονται και οι αποφάσεις. Βασισμένοι στη λογική της συνδιαμόρφωσης και της ισότητας μεταξύ των μελών της, οποιοσδήποτε λοιπόν μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα ανεξαρτήτως φύλου, σεξουαλικών προτιμήσεων, εθνικής προέλευσης, δόγματος ή θρησκείας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, αρκεί να σέβεται και να προάγει τις αξίες που έχουμε συναποφασίσει.

 
Δηλώνουμε συμμετοχή στο πρωτάθλημα χωρίς να έχουμε σαν αυτοσκοπό τη νίκη. Στόχος μας είναι να περνάμε καλά τόσο στον αγωνιστικό χώρο, όσο και στην κερκίδα, στις συνελεύσεις και στις εκδηλώσεις. Επειδή η μπάλα κυλάει, καθώς και η ζωή, τα καθημερινά κοινωνικά ζητήματα δε μας αφήνουν αδιάφορους. Όσο αντέχουν τα συκώτια μας θα είμαστε αλληλέγγυοι σε όσους-όσες βιώνουν την αδικία και νιώθουν εκμεταλλευόμενοι. Κλωτσιές όχι μόνο στη μπάλα, αλλά και σε κάθε ρατσιστή, σεξιστή, εξουσιαστή και φασίστα.

 
Με πάθος για υγιές ποδόσφαιρο, όρεξη για αυτοοργάνωση, προτάσσοντας τον αντιφασισμό και τον αντιρατσισμό, προχωράμε θέλοντας να κάνουμε άλλη μια ΡΗΞΗ με το κατεστημένο.

 

ΡΗΞΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

πληροφορίες: https://www.facebook.com/ΡΗΞΗ-Λιβαδειας-182659435437156