[Αθήνα] Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε

Γνωρίζω ότι δεν τους υπολογίζετε γιατί η Αυλή είναι οπλισμένη, σας ικετεύω όμως να μου επιτρέψετε να σας αναφέρω ότι πρέπει να τους υπολογίζετε πολύ, κάθε φορά που οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι το πάν. Να σε ποιό σημείο βρίσκονται: κι αυτοί αρχίζουν να μην υπολογίζουν τα στρατεύματά σας γιατί το κακό είναι ότι η δύναμή τους υπάρχει μέσα στην φαντασία τους και μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη σιγουριά ότι, εν αντιθέσει προς όλα τα άλλα είδη ισχύος, όταν φτάσουν σ’ ένα ορισμένο σημείο, μπορούν να κάνουν ό,τι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν.

Καρδινάλιος του Ρετζ

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων, χρήση χημικών, αύρες, κρότου λάμψης. Επιθέσεις από όλες τις ομάδες της αστυνομίας. Πολλαπλές εξακριβώσεις και αναίτιες προσαγωγές. Κυνηγητά σε δρόμους, «καρτέρια» σε σταθμούς μετρό. Μπάτσοι αμολήθηκαν με εντολή να ικανοποιήσουν όλα τους τα σαδιστικά ένστικτα. Ο κρατικός μηχανισμός φαίνεται να πραγματοποίησε ένα πείραμα σήμερα, υπό την ευνοϊκή συνθήκη των μέτρων για την πανδημία.

Η πανδημία δεν πάτησε pause στον ταξικό πόλεμο, αντ’ αυτού έδωσε πάτημα σε κράτος και κεφάλαιο να ισχυροποιήσουν τη θέση τους και να πειραματιστούν με κάθε τρόπο. Τα αφεντικά δεν σταμάτησαν να εκμεταλλεύονται, το κράτος δεν σταμάτησε να νομοθετεί και να θεσμοθετεί νέες απαγορεύσεις και περιφράξεις. Αν κάτι έδειξε η σημερινή μέρα –επέτειος του πολυτεχνείου– είναι ότι μιλάμε πραγματικά για πόλεμο. Ο συντεταγμένος στρατός της αστυνομίας, έκανε μια μεγάλη επίδειξη δύναμης, ειδικά στην πρωτεύουσα, όπως και μια πρόβα για περαιτέρω καταστολή των διαδηλώσεων.

Τις τελευταίες μέρες τα κυβερνητικά φερέφωνα μετέφεραν πως το κέντρο θα ναι «αστακός», και πως δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στις διαδηλώσεις. Ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τους μπάτσους πριν καν φτάσει εκεί. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος το επιχείρησε, κόντρα στον φόβο που επιχειρεί να διασπείρει το κράτος, παρά την αστυνομοκρατούμενη πόλη.

Το «τείχος της δημοκρατίας»* (sic), διαχώρισε τη θέση του –όπως και όφειλε άλλωστε– από τον κόσμο που κατέβηκε στους δρόμους τη σημερινή μέρα. Παρά τις δηλώσεις για τις εξελίξεις γύρω από την πορεία του πολυτεχνείου και την κριτική στην κυβέρνηση, τα αντιπολιτευτικά κόμματα συντάχθηκαν πλήρως με την καταστολή που ακολούθησε. Δώσαν το παρόν, κάνοντας ακόμα ένα μνημόσυνο τις πρωινές ώρες στο πολυτεχνείο, παίζοντας τον ρόλο τους στον ιστορικό επαναπροσδιορισμό της εξέγερσης και στη φαινομενική διαμάχη της εξουσίας.

Στην Αθήνα, παρ’ όλη την προσπάθεια της αστυνομίας με κάθε τρόπο, κόσμος συγκεντρώθηκε στο κέντρο. Διαλύθηκε υπό τις συνεχείς επιθέσεις των μπάτσων, από τα Προπύλαια με αύρες, δακρυγόνα και κρότου λάμψης στην Ομόνοια, μηχανές ΔΕΛΤΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου και στα στενά του Μεταξουργείου. Στις ανατολικές συνοικίες πραγματοποιήθηκε πορεία 100-150 ατόμων σε Βύρωνα Παγκράτι Καισαριανή, η οποία κατέληξε συντεταγμένα υπό την ασφυκτική πίεση των μπάτσων στο σκοπευτήριο, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα να την διαλύσουν. Αυθόρμητες πορείες και συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αγία Παρασκευή, το Περιστέρι, την Κυψέλη, τον σταθμό Λαρίσης και τα Σεπόλια.

Το κράτος πειραματίζεται πάνω μας. Επιχείρησε, και κατάφερε τελικά, να στρατιωτικοποιήσει ολόκληρες πόλεις. Από την άλλη, φαίνεται ότι ακόμα και υπό την ευνοϊκή συνθήκη των γενικευμένων απαγορεύσεων, έχοντας φέρει μπάτσους ακόμα και από τη Λαμία, δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις ούτε να εμπεδώσει τον τρόμο όπως επιχειρεί. Πορείες γίνανε, αυθόρμητα.

Αυτό που μας δείχνει η σημερινή μέρα, είναι ότι όλα είναι δυνατά, ότι ο εχθρός δεν είναι τόσο ισχυρός όσο θα ‘θελε να δείχνει. Η σημερινή μέρα ήταν ένα πείραμα αλλά και μια μπλόφα, ότι το κράτος μπορεί να ελέγξει απόλυτα τις αντιστάσεις των από κάτω, την ίδια ώρα που επιχειρεί την ισοπέδωση των ζωών τους. Ο χρόνος είναι τώρα και ο τόπος είναι εδώ. Να μην τους αφήσουμε να περάσουν από πάνω μας.

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ

* Τίτλος που χρησιμοποιήθηκε από την ΕΦ.ΣΥΝ. για να προσδιορίσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με τον ρόλο τους στην καταδίκη της Χ.Α. και κατ’ επέκταση του φασισμού.

λαρουε