Αυτοοργανωμένο αθλητικό σωματείο Τραβέρσο

Για όνομα του συλλόγου μας επιλέξαμε έναν ναυτικό όρο. Τραβέρσο είναι η άσκηση της μέγιστης δυνατής κόντρας που μπορεί να επιδείξει ένα σκάφος ενάντια στον άνεμο, και όταν το κύμα χτυπά τη μάσκα του. Ως εγχείρημα, έχουμε και εμείς να πλεύσουμε κόντρα σε πολλές λογικές και αντιξοότητες. Επιδιώκουμε αφενός να πλεύσουμε ενάντια στη λογική και τις αξίες του μοντέρνου αθλητισμού, και τις σχέσεις που διαρθρώνονται γύρω από αυτή. Αφετέρου, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε μια σειρά αντικειμενικών δυσκολιών, ξεκινώντας ένα εγχείρημα τέτοιου τύπου σε ένα μέρος σαν την Κέρκυρα, όπου δεν έχει υπάρξει ξανά κάτι παρόμοιο.
Τραβέρσο λοιπόν και με αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση, διαρκή αντίσταση θα πλεύσουμε ενάντια σε όλους τους ανέμους, ενάντια σε όλους τους καιρούς.

 

Τι μας ώθησε στη δημιουργία του συλλόγου

Η πρωτοβουλία της δημιουργίας ενός αυτοοργανωμένου αθλητικού σωματείου γεννήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων με διαφορετική αφετηρία στα σκεπτικά τους. Άλλοι είχαν σιχαθεί τον μοντέρνο αθλητισμό, στον οποίο όλα είναι εμπόρευμα, άλλοι θεωρώντας ότι η αυτοοργάνωση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, συνεπώς και στον αθλητισμό, και άλλοι από την αγάπη για τη μπάλα που παιζόταν σε αλάνες, και το βόλεϊ που παιζόταν πηδώντας κάγκελα στα σχολικά μας χρόνια. Όλοι και όλες συμφωνούμε όμως ότι τον αθλητισμό θα τον κάνουμε με τους δικούς μας όρους, μακριά από λογικές κέρδους και χασούρας, μακριά από μανατζεριλίκια, μακριά από οτιδήποτε τον μετατρέπει σε παιχνίδι κερδοφορίας για τα αφεντικά. Σε αντίθεση με τον μοντέρνο αθλητισμό, δικός μας στόχος δεν είναι η με κάθε τρόπο νίκη. Στον ανηλεή ανταγωνισμό που προστάζουν τα αφεντικά, εμείς απαντάμε με αλληλεγγύη. Σε έναν κόσμο που οι λογικές του κέρδους θέλουν να επιβάλουν κοινωνική έρημο, εμείς ποτίζουμε τα άνθη των συλλογικών μας αρνήσεων μέσω της δημιουργίας. Δύναμη στο να ξεκινήσουμε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα μας δίνει και το γεγονός ότι βλέπουμε γύρω μας να ανθίζουν πολλά αυτοοργανωμένα αθλητικά σωματεία.

 

Τρόπος λειτουργίας του συλλόγου

Βάση του εγχειρήματος είναι η εβδομαδιαία ανοικτή συνέλευση. Μέσα στη συνέλευση παίρνονται οι αποφάσεις, εκεί ζυμωνόμαστε, εκεί επιλύεται οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύψει. Τόσο η συνέλευση, όσο και το προπονητικό κομμάτι λειτουργούν με βάση την αυτοοργάνωση, την οριζοντιότητα και την αλληλεγγύη. Μακριά από λογικές ανάθεσης, μιλάμε και πράττουμε εμείς οι ίδιοι για εμάς, αντιλαμβανόμενοι ότι μόνο αν αυτενεργούμε μπορούμε να δούμε βελτίωση της ζωής μας. Στο εγχείρημα αυτό δεν χωρά κανενός είδους σεξισμός, φασιστικές αντιλήψεις, πρακτικές και τάσεις επιβολής εν γένει. Θέλουμε να χτίσουμε ένα εγχείρημα το οποίο θα λειτουργεί σαν μικρογραφία της κοινωνίας που θέλουμε, σαν κύτταρο ενός κόσμου που παλεύει να γεννηθεί. Έναν κόσμο που δεν θα χωρά αντικοινωνικές και κανιβαλικές αντιλήψεις και πρακτικές. Λειτουργούμε χωρίς διαχωρισμούς σε φύλα, σεξουαλικές προτιμήσεις και εθνικότητες. Είμαστε όλοι και όλες ίσοι και ίσες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι προπονήσεις μας είναι μεικτές. Η χρηματοδότηση γίνεται από εμάς και όσους στέκονται αλληλέγγυοι στο εγχείρημα, και δεν θα υπάρξουν ούτε μικροί ούτε μεγάλοι χορηγοί. Επιδιώκουμε επίσης με όχημα την ομάδα να παρέμβουμε μέσα στον κοινωνικό ιστό, είτε με διάφορες δράσεις, είτε στους αγώνες που θα παίζουμε με τους δικούς μας όρους, θέλοντας να δείξουμε ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν επιδιώκουμε να λειτουργούμε με διάφορα δίπολα όπως άντρας-γυναίκα, καλός-κακός παίκτης, κερκίδα-ομάδα, αλλά ως συλλογικότητα, αδιαίρετα, ως σύνολο.

 

Ρόλος Διοικητικού συμβουλίου. Αντίφαση ή προσπάθεια υποσκελισμού του;

Ένας από τους στόχους του συλλόγου είναι να κατέβει στο πρωτάθλημα. Μπορεί ως εκ τούτου να μας κατηγορήσει κάποιος ότι αντιφάσκουμε. Η αντίφαση φαινομενικά έγκειται στο γεγονός ότι από τη μια λειτουργούμε αυτοοργανωμένα και οριζόντια, ενώ από την άλλη υποχρεούμαστε να έχουμε Δ.Σ. Θέλουμε, λοιπόν, να τονίσουμε ότι οι ρόλοι του Δ.Σ. θα είναι μόνο στα χαρτιά, διακοσμητικοί και δεν θα εφαρμοστούν ποτέ. Αναγκαζόμαστε να πατήσουμε πάνω σε αυτή την ίσως υπαρκτά αντιφατική συνθήκη μόνο και μόνο για να μπορέσουμε ως ομάδα να αθληθούμε με δικούς μας όρους και να παρέμβουμε στην κοινωνία. Με λίγα λόγια, το γεγονός ότι θα έχουμε ένα διακοσμητικό Δ.Σ. δεν θα επηρεάσει ούτε στο ελάχιστο τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

Γιατί δεν έχει σημασία απλώς να κλωτσάς την μπάλα, αλλά με ποιους όρους το κάνεις.

Συλλογικοποίηση, αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη