[Χανιά] Ανταπόκριση από την πορεία ενάντια στο «νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο»

Κατατέθηκε προς ηλεκτρονική διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο από τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια περιλαμβάνει την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, την αναβάθμιση του πειθαρχικού δικαίου εντός του πανεπιστημίου, και την οριοθέτηση της πρόσβασης/εισαγωγής στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με αυτό το νομοσχέδιο το ελληνικό κράτος επιδιώκει να ενισχύσει τον ταξικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου, να προχωρήσει την αποστείρωσή του, και να ανακόψει κάθε διαδικασία πολιτικής ζύμωσης, διαφορετικής και ανατρεπτικής σκέψης και δραστηριότητας στο εσωτερικό του.

Εν όψει του νομοσχεδίου, η καλεσμένη συγκέντρωση την Πέμπτη 14/01 στα Χανιά αριθμούσε γύρω στα 150 άτομα και εξελίχθηκε σε πορεία. Πορεύτηκαν τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΕΛΜΕ Χανίων, των Αγωνιστικών Κινήσεων, του ΣΕΚ, της συνέλευσης αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera, του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Πολυτεχνείου Κρήτης και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με πιο μαζικά τα τρία τελευταία.

Αρχικά η πορεία κόπηκε από την αστυνομία στο ύψος της πλατείας Κοτζάμπαση, και κατόπιν διαπραγματεύσεων ο δρόμος άνοιξε. Ακολουθήθηκε το κεντρικό δρομολόγιο που περνάει από την πλατεία 1866 και τα «νέα καταστήματα», καταλήγοντας ξανά στην Αγορά.

ΟΥΤΕ ΤΕΙ, ΟΥΤΕ ΑΕΙ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ
Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ, Ή ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

συντακτική ομάδα Χανίων | εφημερίδα δρόμου Άπατρις