Δεν χρειάζεται να ξέρεις μουσική για να παίξεις… Χρειάζεται απλά να τη γουστάρεις

Η μουσική ανεξάρτητα από τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου είναι κάτι που διακατέχει την καθημερινότητά του. Έτσι, κράτος και κεφάλαιο, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν κάθε πτυχή της ζωής μας, σίγουρα δεν θα την ξεχνούσαν. Η μουσική βιομηχανία λοιπόν έχει καταφέρει να τη μετατρέψει σε ένα από τα πιο επικερδή εμπορεύματά της. Εμείς είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που σιχαθήκαμε τη σύγχρονη κουλτούρα της μουσικής, βαρεθήκαμε να πληρώνουμε για να παίζουμε, βαρεθήκαμε να πληρώνουμε για να ακούμε… Η αυτοοργάνωση της μουσικής είναι ακόμη ένα μέρος του πολύμορφου αγώνα απέναντι στους εξουσιαστές μας. Εναντιωνόμαστε σε κάθε αφεντικό που προσδοκεί να κερδοσκοπήσει σε βάρος της δημιουργικότητάς μας, η οποία έχει σκοπό να εκφράσει τόσο τις ανησυχίες και τα όνειρά μας, όσο και να αφυπνίσει και να προβληματίσει την κοινωνία στην οποία απευθυνόμαστε. Απορρίπτουμε κάθε λογική ανάθεσης σε νταβάδες της μουσικής (παραγωγούς, μάνατζερς, χορηγούς, μπράβους και όλων των ειδών παράγοντες). Ο μονόδρομος της μουσικής βιομηχανίας δεν υπάρχει για μας …αποφασίσαμε να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Έτσι δημιουργήσαμε το σπιρτόκουτο, ένα αυτοδιαχειριζόμενο στούντιο το οποίο στεγάζεται στο κατειλημμένο στέκι Αντιδραστήριο στο ΤΕΙ Λάρισας. Ο λόγος που στεγάστηκε εκεί είναι διότι στοχεύει στην έμπρακτη εφαρμογή της έννοιας της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης και γενικότερα της πολύμορφης επίθεσης ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, ιδέες που ταυτίζονται με έναν κατειλημμένο χώρο, και από τη στιγμή που κάποια από τα άτομα της συνέλευσης του στούντιο στεγάζονται πολιτικά εκεί, ήταν η πρώτη επιλογή μας.

Η διαχείρισή του θα γίνεται συλλογικά, συντροφικά και αυτοοργανωμένα μέσω συνελεύσεων τόσο για τα άτομα που ξεκινάμε να το φτιάχνουμε όσο και για την κάθε μπάντα που θα παίζει. Το στούντιο ανήκει σε όλους/όλες εμάς που δεν γουστάρουμε να πληρώνουμε τον κάθε ιδιοκτήτη στούντιο και δισκογραφικής, σ’ όλους/όλες εμάς που βαρεθήκαμε τους πορτιέρηδες και τα εισιτήρια στα λάιβ, που σιχαθήκαμε τα σταριλίκια, την ποζεριά και κάθε ναρκισσιστική τάση που φέρνει μπροστά τον διαχωρισμό τόσο μεταξύ των καλλιτεχνών όσο και μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν καμιά θέση στο στούντιο άτομα με ομοφοβικές, σεξιστικές, ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις… όλα τα είδη μουσικής εννοείται είναι ευπρόσδεκτα.

Το σπιρτόκουτο θέλουμε να γίνει ένας χώρος ανοιχτός για όλους/όλες. Αποφασίσαμε να το λειτουργήσουμε φυσικά χωρίς αντίτιμο, αλλά με ελεύθερη συνεισφορά. Αυτό δεν σημαίνει τσάμπα, αλλά αφήνουμε στην ευχέρεια του καθενός/μιάς να δώσει όσα θέλει και όσα μπορεί, κατανοώντας ότι το κάθε εγχείρημα, εκτός από πολιτική, χρειάζεται και οικονομική στήριξη. Όχι για προσωπικό μας κέρδος άλλα για τα διαχειριστικά του έξοδα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλήρες λειτουργικό στούντιο τα οποίο θα μπορεί να καλύψει μια ηχογράφηση αλλά και μακροπρόθεσμα, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, ένα ολόκληρο λάιβ.

Από τα στούντιο και τις κιθάρες… στους δρόμους και τις πέτρες!

Αυτοδιαχειριζόμενο στούντιο Σπιρτόκουτο
για επικοινωνία: spirtokoutostudio.espivblogs.net