Για το πρόσφατο μακέλειο στη Σουρούτς της Τουρκίας

Σήμερα θρηνούμε την απώλεια φίλων και συντρόφων και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια διεθνή επαναστατική πάλη στη μνήμη τους. Το μεσημέρι, στη συνοριακή πόλη Σουρούτς στο τουρκικό Κουρδιστάν, μια βόμβα κομμάτιασε τα σώματα κομμουνιστών, σοσιαλιστών και αναρχικών που πήγαιναν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του Κομπάνι. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί περισσότεροι είναι οι τραυματίες. Ένα μέλος της Ομοσπονδίας μας ήταν παρόν βοηθώντας στην προετοιμασία της εκστρατείας υποστήριξης της ανοικοδόμησης του Κομπάνι και της Ροτζάβα, αλλά δεν τραυματίστηκε από την έκρηξη. Μισή ώρα μετά τη βομβιστική επίθεση, η Σουρούτς δονήθηκε για μια ακόμη φορά, καθώς μια δεύτερη βομβιστική επίθεση εκδηλώθηκε στα σύνορα με το Κομπάνι. Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ήταν επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που σταμάτησαν οι δυνάμεις της αυτοάμυνας και έτσι περιορίστηκαν τα θύματα.

Το ταξίδι προς το Κομπάνι οργανώθηκε από τη μαρξιστική-λενινιστική οργάνωση Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonunun (SGDF). Η οργάνωση ένωσε τη νεολαία -ολόκληρες οικογένειες- από όλη την Τουρκία και ακόμη παραπέρα, για να δοθεί επαναστατική υποστήριξη στην αναπτυσσόμενη κοινωνική επανάσταση στο Συριακό Κουρδιστάν. Σχεδόν 300 άνθρωποι ετοιμάζονταν να διασχίσουν τα σύνορα, στα οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο, για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της πόλης, να μάθουν για τις πολιτικές εξελίξεις της και να συνδέσουν τους αγώνες της τουρκικής Αριστεράς με το κουρδικό κίνημα.

Μετά τη βομβιστική επίθεση, οι πρώτες δυνάμεις που ανταποκρίθηκαν ήταν τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα του κατοχικού τουρκικού κράτους που προέλασαν στο δρόμο μπροστά από το Πολιτιστικό Κέντρο Αμάρα για να μπλοκάρουν τις διεξόδους και να προτάξουν τα όπλα τους στους άρτι τραυματισθέντες και τους σοκαρισμένους επαναστάτες. Πήρε τόση ώρα για να έρθουν τα ασθενοφόρα, ώστε χρειάστηκε να οργανωθούν ιδιωτικά αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο. Ο στρατός και η αστυνομία έφτασαν στον τόπο των συμβάντων μέσα σε λίγα λεπτά, καταφέρνοντας να σχηματίσουν μια γραμμή ειδικών αστυνομικών δυνάμεων πριν από την άφιξη των πρώτων ασθενοφόρων. Η εγρήγορσή τους αυτή δεν θα πρέπει να αποτελέσει καμία έκπληξη, δεδομένου ότι είχαν αρχίσει να παρενοχλούν τα λεωφορεία των επαναστατών που έφταναν στο Σουρούτς εκείνο το πρωί, παρακολουθώντας πολλούς από αυτούς, και τηλεφωνώντας στις οικογένειές τους λέγοντας ότι οι νεαροί συγγενείς τους επρόκειτο να ενταχθούν σε τρομοκρατικές δυνάμεις στη Ροτζάβα.

Αυτό δείχνει τη στάση του κράτους και είναι ενδεικτικό μιας θλιβερής πραγματικότητας: η Τουρκία συνεχίζει την δολοφονική της πολιτική έναντι των Κούρδων και αυτή η επίθεση μπορεί να θεωρηθεί ως εκπλήρωση της υπόσχεσης του Ερντογάν να σταματήσει τη Ροτζάβα με κάθε μέσο. Κατά τους προσεχείς μήνες το Μαύρο Ρόδο θα συνεχίσει να διευρύνει τη συμμετοχή του σε οργανωτικές επιτροπές και δίκτυα αλληλεγγύης στη Ροτζάβα. Ελπίζουμε στην υποστήριξή σας.

Ζήτω η Ροτζάβα! Η Ροτζάβα ζει!

Διεθνής Γραμματεία της Αναρχικής Ομοσπονδίας Μαύρο Ρόδο (Black Rose)
20 Ιούλη 2015