Κείμενο συλληφθεισών/έντων του 9.84

Ζούμε στην εποχή της νέας κανονικότητας, τόσο στρεβλής που μπορεί να εμπεριέχει την εικόνα των ξεσπιτωμένων παιδιών από τις μεταναστευτικές καταλήψεις σαν αποκατάσταση της ομαλότητας και της τάξης. Τόσο αποκρουστικής που ενσωματώνει τους καμένους ανθρώπους στην Μόρια, σαν απόδειξη στην  ιδεολογική επιχειρηματολογία του «δεν χωράνε άλλοι».

Την Τρίτη 01/10, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84, δεχτήκαμε επίθεση από αστυνομικές μονάδες των ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ. Αυτή η επίθεση είχε και σαν αποτέλεσμα την προσαγωγή  και εν τέλει τη σύλληψή μας. Αυτό είναι το τίμημα για μια ελάχιστη απάντηση στην κατασταλτική επιχείρηση που λαμβάνει χώρα στα Εξάρχεια και στην πλατεία Βάθης, στις γειτονιές και τα σπίτια μας.

Αντικείμενο της παρέμβασης που έγινε κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Αθήνα, μ’ ακούς;», ήταν να διαβαστεί ένα κείμενο αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και σε όσους έχουν πληγεί από τις τελευταίες κατασταλτικές επιχειρήσεις. Σκοπός της παρέμβασης ήταν το σπάσιμο του μονοπωλίου της ενημέρωσης που έχει επιβληθεί από αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα και την πολιτική θέληση να εξαγοράσουν σχεδόν το σύνολο της εγχώριας δημοσιογραφίας. Από την κεντρική εξουσία που θέλει ακόμα και το ΑΠΕ, την πρωταρχική πηγή δηλαδή των ειδήσεων, να ελέγχεται κατ’ ευθείαν από το πρωθυπουργικό γραφείο προκειμένου να λογοκρίνονται, να διαστρεβλώνονται και να εξαφανίζονται όσες ειδήσεις ή πληροφορίες μπορούν να διαταράξουν την κοινωνική ισορροπία.

Για του λόγου το αληθές, σχετικά με την σχέση της εξουσίας με την αλήθεια, η σύλληψη μας πραγματοποιήθηκε μετά από μήνυση που κατέθεσε άνθρωπος του Μπακογιάννη και στην οποία καταθέτει ότι απειλήσαμε ότι θα βάλουμε φωτιά στον σταθμό εξαναγκάζοντας έτσι το προσωπικό  του σταθμού να ικανοποιήσει το αίτημά μας. Βέβαια ο διευθυντής του σταθμού δέχτηκε να γίνει η παρέμβαση στον αέρα με μόνη του απαίτηση απλά να ακούσει πρώτα το ηχητικό (η οποία δεν εισακούστηκε) και δεν χρειάστηκε καμία απολύτως πίεση για να συμφωνήσει ενώ ο παρουσιαστής της εκπομπής δήλωσε δημόσια ότι δεν ασκήθηκε καμία απολύτως βία.

Με τη σύλληψή μας θεμελιώνεται λίγο ακόμα το ιδεολογικό οικοδόμημα που τοποθετεί μια νεφελώδη νομιμότητα, σαν ιερή αγελάδα στο βάθρο της. Μια έννοια τόσο άνευ ουσίας που θεωρεί ηθικό και δίκαιο ένας μαφιόζος-επιχειρηματίας να αγοράζει πέντε κανάλια και δέκα εφημερίδες και να τις βάζει να λένε τα ίδια πράγματα αλλά παράνομη μια τέτοια δεκάλεπτη παρέμβαση, που θεωρεί ηθικό και δίκαιο να αφήνεις ένα σπίτι να σαπίζει άδειο, αλλά παράνομο να μείνει μέσα σε αυτό ο άστεγος που κοιμάται ακριβώς απ’ έξω.

Εμείς οι συλληφθείσες/έντες του 9.84, σαν μέλη της συνέλευσης καταλήψεων, συλλογικοτήτων, μεταναστών/-τριών, διεθνιστών/-τριών και αλληλέγγυων, έχουμε πάρει θέση στην κοινωνική σύγκρουση που λαμβάνει χώρα. Κόντρα στη ναρκισσιστική αντίληψη των νεο-ακροδεξιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εξουσία, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν ακόμα γειτονιές που δεν είναι όλα τα σπίτια airbnb, υπάρχουν ακόμα πλατείες που δεν είναι γεμάτες τραπεζοκαθίσματα, υπάρχουν ακόμα κατειλημμένοι χώροι, και φυσικά θα υπάρχουν όσο εκφράζουν κοινωνικές ανάγκες. Αυτή είναι η ουσία του πράγματος: για αυτό ήρθαν οι μπάτσοι στα Εξάρχεια, στον 98.4, στην Βάθης, για να επιβάλλουν την πλήρη εμπορευματοποίηση της καθημερινότητας – την ομαλή κυκλοφορία του χρήματος, αυτό σημαίνει η αποκατάσταση της τάξης στα Εξάρχεια και αυτό ακριβώς αντιμαχόμαστε.

Οι συλληφθείσες/έντες από την παρέμβαση στον Αθήνα 9.84