Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #38

Κατά την διάρκεια των περασμένων μηνών έλαβε χώρα στην Κένυα μία πολυήμερα απεργία. Με πάνω από 100 μέρες απεργίας, οι οδηγοί ταξί σε διάφορες εταιρείες (όπως η γνωστή πια σε εμάς Uber) διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις των μισθών τους. Παρά τις απειλές και τους εκφοβισμούς συνέχιζαν να κατεβαίνουν στο δρόμο, καλύπτοντας τις πινακίδες των αμαξιών τους, για την μη αναγνώριση της ταυτότητάς τους και συνεπώς την αποφυγή δίωξης. Το αξιοσημείωτο είναι πως μέσα στα αιτήματά τους συμπεριέλαβαν και την μείωση του κόστους που έπρεπε να πληρώνουν στις εταιρείες όσοι χρησιμοποιούσαν τα ταξί, αποδεικνύοντας στην πράξη πως ο αγώνας τους δεν είχε μόνο συντεχνιακά κριτίρια ή αφετηρία.
(Πηγή: https://libcom.org/news/uber-drivers-kenya-indefinite-strike-21092017)

Black Lives Matter: Μετά την αθώωση του μπάτσου Jason Stockley, που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Anthony Lamar Smith λόγω του χρώματος του δέρματός του, οι δρόμοι γέμισαν για δύο μέρες στο St Louis. Με ποικίλες δράσεις στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απαξίωση της ζωής των ανθρώπων με βασική διάκριση το χρώμα του δέρματός τους. Οι δράσεις εκτείνονταν από συγκρούσεις με μονάδες καταστολής, αποκλεισμούς τουλάχιστον δύο εμπορικών κέντρων προκαλώντας άμεση οικονομική καταστροφή, την κατάληψη μικροφώνων σε άλλο εμποριό κέντρο αλλά και το ρίξιμο μπογιών στο σπίτι του Δημάρχου στοχοποιώντας πολιτικά πρόσωπα.
(Πηγή: https://libcom.org/news/two-days-protests-st-louis-after-jason-stockley-verdict-17092017)

Κατά την διάρκεια διεξαγωγής του αναρχικού φεστιβάλ βιβλίου στο Houston τον Σεπτέμβρη, φασιστοειδή επιτέθηκαν στους παραβρισκόμενους, οι οποίοι ενήργησαν με ψυχραιμία. Οι διοργανωτές, ακουλουθώντας τις αποφάσεις που είχαν πάρει σχετικά με την περιφρούρηση του χώρου και με την βοήθεια όσω είχαν επισκεφθεί τον χώρο αντιλήφθηκαν την παρουσία των φασιστών και ασφάλισαν τον χώρο, από όλες τις πλευρές κλείνοντας καλά τις πόρτες. Τα φασιστοειδή προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο, τραγούδησαν τις βλακείες τους και αποχώρησαν μετά από δέκα λεπτά ανήμποροι να προκαλέσουν κάποια ζημιά στους παραβρισκόμενους. Οι διοργανωτές απολογίζουν θετικά την έκβαση, προσέλευση και διεξαγωγή του φεστιβάλ.
(πηγή: https://houstonanarchistbookfair2017.wordpress.com/)