Πες τους Γιαγιά, αν δεν αλλάξει η μαγιά, ζυμάρι δεν φουσκώνει, στο δίκιο θα σκαλώνει

Αύγουστος 2019 και στο Μεξικό χιλιάδες γυναίκες ξεσηκώνονται ενάντια στους μπάτσους, τους σεξιστές και την πατριαρχία, μετά από την αποκάλυψη δύο υποθέσεων βιασμών κοριτσιών από ένστολους. Η πρώτη αφορούσε τον βιασμό μίας 17χρονης έξω από ένα πάρτυ, στις 03/08/19 στο Azcapotalco, από 4 μπάτσους, μέσα στο περιπολικό τους! Η δεύτερη υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια λίγο μετά την πρώτη, όταν στο κέντρο της ίδιας πόλης, σε ένα μουσείο, βιάστηκε μία 16χρονη από -τι έκπληξη- αστυνομικό. Η δημόσια κατήγορος παραδέχθηκε λίγες μέρες αργότερα ότι κανείς δεν διώχθηκε από αυτούς και έτσι ξέσπασε η οργή. Θέλοντας να εκφράσουν την οργή τους, στον δρόμο κατέβηκαν χιλιάδες γυναίκες σε διάφορες πόλεις, ενώ στην πόλη του Μεξικό οι πορείες ήταν ιδιαίτερα δυναμικές και επιθετικές προς σύμβολα του καπιταλισμού. Κατευθύνθηκαν προς τη Γενική Εισαγγελία, σπάζοντας τις πόρτες τους εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Οι σταθμοί μετρό είχαν την τιμητική τους, καθώς σπάστηκαν πολλά μηχανήματα, διαφημιστικές πινακίδες, τζάμια τρένων κοκ. Ακόμα, βάφτηκαν πολλοί τοίχοι, βανάκια αστυνομίας σπάστηκαν, ενώ έγινε επίθεση σε μνημεία σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε αστυνομικό τμήμα όπου κάηκε ο δεύτερος όροφος. Τις αμέσως επόμενες μέρες, υπό τον φόβο της οργής των διαδηλωτριών, 6 μπάτσοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα (και αυτό ήταν όλο). Ο θεσμός της δικαιοσύνης έπαιξε τον ρόλο του, επισφραγίζοντας την κουλτούρα του βιασμού και την υποτίμηση του γυναικείου σώματος. Γιατί η συνταγή είναι γνωστή: λίγο εξουσία, λίγο αντρίλα, μία πρέζα σεξισμός, μπόλικο κράτος και καμπόσο παραμύθι ότι η αστική δικαιοσύνη θα… βάλει μία τάξη.  

Πες μου Μαμά, γιατί όταν αλλάζω σινεμά το έργο δεν αλλάζει;

Η παραπάνω συνταγή δεν είναι τυχαία, είναι δοκιμασμένη από το καπιταλιστικό οικοδόμημα, για την ανατροφοδότηση ενός φαύλου κύκλου επιβεβαίωσης της σεξιστικής βίας, των γυναικοκτονιών, της πατριαρχίας.

Απρίλης 2017 και αθωώνονται όλοι οι κατηγορούμενοι ομαδικού βιασμού στην Ξάνθη και μάλιστα παμψηφεί.

Οκτώβρης 2019 και στην Κροατία χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν, μετά τη δικαστική απόφαση με την οποία αφέθηκαν ελεύθεροι οι πεντε ύποπτοι βιασμού και ψυχολογικής κακοποίησης μίας 15χρονης, με συνθήματα όπως «Θυμωμένες και Μαχητικές», «Πάλη» κοκ.

Οκτώβρης 2019 και στην Χιλή, κατά τα εξεγερσιακά γεγονότα ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων του μετρό και την κάθοδο του στρατού στον δρόμο, γίνεται λόγος από τους εξεγερμένους για 15 βιασμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις συλληφθέντων (μέσα σε διψήφιο αριθμό χιλιάδων συλληφθέντων)

Σεπτέμβριος 2019 και στην Αθήνα οι δολοφόνοι νοικοκυραίοι της Zackie oh ακόμα σουλατσάρουν στη Γαμβέττα.

Οκτώβρης 2019 και οι μπάτσοι δελτάδες βασανιστές, που έσβηναν τσιγάρα πάνω σε συλληφθέντες αντιφασιστικής περιπολίας, που γύμνωναν τις συντρόφισσες προσβάλλοντάς τες με σεξιστικά σχόλια, που χρησιμοποιούσαν τέιζερ και δεν ντράπηκαν, αθωώνονται.

Τουλάχιστον, τέλος Σεπτέμβρη, και στο Μεξικό ακόμα τα σπάνε, αμφισβητώντας οτιδήποτε εξουσιάζει, διευρύνωντας τα ερωτήματα που τέθηκαν μετά την κοινοποίηση των παραπάνω.

Τέλος Οκτώβρη και στη Χιλή, στον Λίβανο, στο Εκουαδόρ,  η φωτιά καίει ακούραστα και οι αδερφές μας είναι στους δρόμους.

Καλή δύναμη, και στα δικά μας!

Λάμια Λίλιθ