Ποιος κρύβεται πίσω από την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera;

To 2015 o Βασίλης Διγάλακης, τότε πρύτανης του πολυτεχνείου Κρήτης, καλεί στα Χανιά τον Don Marom, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα βρεθούν μαζί να συμμετέχουν στο Master in Technology & Innovation Management του Πολυτεχνείου Κρήτης. Τον Γενάρη του 2017, 20 μέρες προτού λήξει η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, ιδρύεται η εταιρία που έμελλε να υπογράψει τη σύμβαση για την ενοικίαση και μετατροπή του κτιρίου της Rosa Nera1 σε ξενοδοχείο, η BELVEDERE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. Μια εταιρία που αν ακολουθήσει κανείς τα ίχνη της φτάνει μέχρι την Κύπρο και το Ισραήλ σε ένα εκτενές δίκτυο υπεράκτιων εταιριών. Σε αυτό, πέραν διάφορων ανδρεικέλων που φαίνονται τα ονόματά τους σε χιλιάδες άλλες τέτοιες εταιρίες, θα ξεχωρίσει κανείς τρία πρόσωπα: τον Don Marom, τον «ακαδημαϊκό», τον Shay Brosh, τον «κτηματομεσίτη», και τέλος τον Moshe Luna, τον C.E.O.

Το 2016 τοποθετείται στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του πολυτεχνείου Κρήτης (Ε.Α.Δ.Π.Τ.Π.)2 ο Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, πρώην δημοτικός σύμβουλος Χανίων και πολιτικό πρόσωπο. Μόλις αναλαμβάνει καθήκοντα προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την εκμίσθωση των κτιρίων στον λόφο Καστέλι. Ο Κ. Πρωτοπαπαδάκης είναι μέλος της εταιρίας, εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας, που βρίσκεται σε αυτή με την ιδιότητα του εκπροσώπου του δήμου Χανίων, και θα αντικαταστήσει την προηγουμένη υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου που κατείχε αυτή τη θέση. Ένας ακόμα παλιός γνώριμος του Β. Διγαλακή καθώς πέρα από τον κοινό πολιτικό χώρο τον οποίο μοιράζονται, στέγαζαν τα γραφεία τους και στο ίδιο κτίριο. Ο Κ. Πρωτοπαπαδάκης λειτουργεί εταιρία συμβουλευτικής για επιχειρήσεις, σε σχέση με την περιβαλλοντική αλλά και αναπτυξιακή νομοθεσία, με ένα μακρύ πελατολόγιο ξενοδοχειακών μονάδων. Ο δρόμος είναι πλέον στρωμένος και έναν χρόνο αργότερα θα υπογράψει τη σύμβαση εκποίησης των κτιρίων στον λόφο Καστέλι, κερδίζοντας τη δική του θέση στο σκάνδαλο BELVEDERE.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, στις 5 του Σεπτέμβριου το έτος 2020, αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στην κατάληψη Rosa Nera, όπου συλλαμβάνουν δεκαέξι συντρόφους και συντρόφισσες. Ακολουθεί αυθόρμητη πορεία που οδηγεί σε συνέλευση, και αργότερα σε κάλεσμα σε συγκέντρωση. Η συγκέντρωση μετατρέπεται σε μεγάλη πορεία με την συμμετοχή 600 ανθρώπων, ενώ η πορεία το βράδυ ξεπερνάει τους 1500. Μια απίστευτη δυναμική κόσμου, ο οποίος διαδήλωσε φωνάζοντας συνθήματα για την υπεράσπιση των καταλήψεων και την αλληλεγγύη στην Rosa Nera. Στην επόμενη πορεία που καλείται μια βδομάδα μετά, η συμμετοχή θα ξεπεράσει τα 2500 άτομα, και ένα πολύμορφο κίνημα υπεράσπισης της κατάληψης, αλλά και εναντίωσης στην ξενοδοχοποίηση, έχει μόλις πάρει θέση.

Κάπως έτσι η τοπική εξουσία, δηλαδή ο δήμος Χανίων και συγκεκριμένα ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μετά από μια κατάληψη στο δημαρχείο και αντεγκλήσεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, νιώθουν τον κλοιό να στενεύει. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι άμοιροί ευθυνών, αφού ο δήμος συμμετείχε στην Ε.Α.Δ.Π.Τ.Π., και πέρα από την τοποθέτηση του κατάλληλου ατόμου την κατάλληλη στιγμή, έκανε ό,τι μπορούσαν για να στρώσει το έδαφος για την εκκένωση της κατάληψης και τη δημιουργία του ξενοδοχείου στον λόφο Καστέλι. Δεν παύει στενός συνεργάτης του δήμαρχου να είναι ο Παντελής Πετσετάκης, λογιστής της εταιρίας BELVEDERE αλλά και της Klein Group, με έδρα το Ισραήλ, η οποία έχει αναλάβει την αναζήτηση επενδυτών για τη δημιουργία του ξενοδοχείου στον λόφο Καστέλι, ενώ ο δήμαρχος έχει εκφράσει επανειλημμένως τη στήριξή του στο πρόσωπο του συνεργάτη του.

Σε μια προσπάθεια να μπει ταφόπλακα σε έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο, και να απογυμνωθεί η δημοσιά συζήτηση για τον λόφο Καστέλι από τα πολιτικά περιεχόμενα της κατάληψης, ο δήμαρχος εμφανίζει την πρόταση για δημιουργία βιβλιοθήκης στον λόφο.3 Παράλληλα, τροφοδοτεί τα τοπικά Μ.Μ.Ε και το facebook με ένα πλήθος μακετών, που περιλαμβάνουν από πάρκα, χώρους αθλητισμού και ανοιχτούς δημοσίους χώρους μέχρι εκθεσιακούς χώρους, χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης καθώς και ένα υπαίθριο θέατρο 650 θέσεων, σε όλη την πόλη, σε οικόπεδα αλλά και κτίσματα που μένουν για δεκαετίες αναξιοποίητα. Επιδιώκει να κλείσει το μάτι στην τοπική κοινωνία, λέγοντας ότι οι ανάγκες πολιτισμού, αθλητισμού, κοινωνικοποίησης αλλά και συνύπαρξης στον δημόσιο χώρο, ανάγκες που κάλυπτε η κατάληψη, μπορούν να αφομοιωθούν από τον δήμο, από τη στιγμή που απολέσουν τα στοιχεία της αυτοργάνωσης, της αντιεμπορευματικότητας αλλά και της κριτικής στο υπάρχον. Βεβαία αυτές οι ανάγκες δεν ήταν διαχωρισμένες από τον συνολικό αγώνα εναντία σε κάθε εξουσιαστική δομή, εναντία στις διακρίσεις του φύλου, της φυλής, και της τάξης που προσπαθούν να μας επιβάλουν, και εν γένει στον αγώνα εναντία στην εκμετάλλευση των ζώων μας.

Το ερώτημα όμως του ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την υπόθεση, που όσο ξεδιπλώνεται αρχίζει να θυμίζει το «νυχτερινό δελτίο» του Πέτρου Μάρκαρη, δεν επιδέχεται μια απάντηση. Ο Β. Διγαλάκης, ο Κ. Πρωτοπαπαδάκης και ο Π. Σημανδηράκης είναι όλοι τους πρόσωπα, τα οποία τα οποία βρεθήκαν σε μια συγκυρία που το κράτος -μετά από έναν κύκλο παγκόσμιας καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και των αγώνων ενάντια σε αυτή- ξεδιπλώνει μια εκστρατεία εκκενώσεων των καταλήψεων, προσπαθώντας να γκρεμίσει κάθε ανάχωμα που στήθηκε απέναντι στην αναδιάρθρωση, ενώ παράλληλα προχωράει το “project” ολοκλήρωσης του πανεπιστημίου-επιχείρησης, που συνδέεται με την αγορά και που αποτελεί ακόμα μια εταιρία. Σε αυτήν τη συγκυρία δεν διστάζουν να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, με απώτερο στόχο να κερδίσουν πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Κάπως έτσι μπορεί και να εξηγηθεί πώς ο Β. Διγαλάκης από πρύτανης σε ένα μικρό περιφερειακό πανεπιστήμιο κατάφερε να γίνει υφυπουργός παιδείας. Καθώς και το γιατί δεν δίστασε να προκηρύξει διαγωνισμό για να ένα κτίριο που τελούσε υπό κατάληψη, ώστε να το πουλήσει φθηνά στα αφεντικά που δεν θα διστάσουν να το κάνουν ξενοδοχείο. Ώστε να ολοκληρωθεί η ονείρωξη της ανάπτυξης….

1 Το κτίριο της κατάληψης Rosa Nera ή όπως αρέσκεται να το αποκαλεί ο καθημερινός τύπος κτίριο της μεραρχίας, μαζί με τους παλαιούς Στρατώνες, τις Παλαιές Φυλακές καθώς και την αυλή τους (που μέχρι να εκκενωθεί η κατάληψη ήταν δημόσιος χώρος) αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο κτιρίων στον λόφο Καστέλι, που ως τέτοιο έχει εκμισθωθεί για τη δημιουργία του ξενοδοχείου.

2στην οποία έχουν μεταβιβαστεί το κτίριο της κατάληψης, τα γειτονικά κτίρια μαζί με την αυλή αλλά και όλα κτίρια του πολυτεχνείου εκτός του πανεπιστημιακού campus.

3τη στιγμή μάλιστα που ο δήμος έχει αγοράσει νεοκλασικό κτίριο και έχει ολοκληρώσει τις μελέτες για δημιουργία βιβλιοθήκης.