Σκάσε και κολύμπα

Στιγμές απείρου κάλλους αντικρίσαμε τον περασμένο Μάιο στην πλαζ των Αλυκών όπου ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μαζί με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους έκαναν το μπάνιο τους. Η τολμηρή αυτή κίνηση έγινε με σκοπό να αποδείξει ο εν λόγω δήμαρχος ότι η θάλασσα είναι πεντακάθαρη  όπως άλλωστε  υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τις  μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ δεν υπάρχουν υπερβάσεις σε ρύπανση που προκλήθηκε από λύματα. Πράγματι λοιπόν τολμηρή η κίνηση αυτή καθώς τον ίδιο μήνα οδηγήθηκαν μέσω του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό κόλπο 1.600 κυβικά μέτρα ανεπεξέργαστου λύματος από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Βόλου και έχουν καταγραφεί υποψίες  ρύπανσης από αγωγό ομβρίων διαφόρων βιομηχανιών στην Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, ο οποίος καταλήγει στην αποστραγγιστική τάφρο, που μεταφέρει παρεμπιπτόντως μέσω των νερών της Κάρλας, το περιεχόμενό της στη θάλασσα. Γιατί λοιπόν τόσος υπερβάλλων ζήλος;

Εδώ και πολύ καιρό δίνεται στο Βόλο μία μάχη ενάντια στην πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ και του νέου σχεδίου κανονισμού άρδευσης που προβλέπει μεταξύ άλλων  χλωρίωση του νερού και τοποθέτηση υδρομετρητών σε χωριά του Πηλίου. Παρά τις οργισμένες αντιδράσεις των συνελεύσεων των κατοίκων από όλα τα χωριά του Πηλίου, οι οποίες δεν  αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην ΔΕΥΑΜΒ να διαχειρίζεται την άρδευση, ο Δήμαρχος προχώρησε στην υλοποίηση των αποφάσεων της ¨προληπτικής απολύμανσης¨  και απείλησε με μηνύσεις εναντίον τους,  κακουργηματικού μάλιστα χαρακτήρα.

Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει η κίνηση κατοίκων Πηλίου και Βόλου « η ΔΕΥΑΜΒ είναι ένας αφερέγγυος οργανισμός, ο οποίος έχει δημιουργήσει με την πολιτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους του ΠΣ με την κακή ποιότητα του πόσιμου νερού, με τις τεράστιες απώλειες του δικτύου ύδρευσης και την τιμολογιακή πολιτική της. Πέραν αυτού, το νέο ΔΣ του Δήμου Βόλου θα αποφασίζει για την πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ με γνώμονα το ¨συμφέρον¨ της πόλης και την εφαρμογή της ¨ενιαίας διαχείρισης των υδάτινων πόρων¨, δηλαδή με την προσαγωγή των νερών του Πηλίου στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΜΒ. Ο κάτοικος ωστόσο του χωριού, δεν θα έχει δραστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, καθώς είναι δεδομένη η μεγάλη πλειοψηφία των Δ.Σ που αντιπροσωπεύουν το αστικό κέντρο και η παντελής σχεδόν απουσία της περιφέρειας στα όργανα που αποφασίζουν».

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στο βιολογικό καθαρισμό Βόλου με υπηρεσιακά σημειώματα και επίσημες εκθέσεις που έχουν αποστείλει στη διοίκηση καταγγέλλουν ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων καταρρέουν από ελλείψεις σε υλικά και επαναλαμβανόμενες βλάβες σε 12 μονάδες, χωρίς όμως να έχουν πάρει κάποια απάντηση ή χρηματοδότηση για επισκευή.

Ακάθεκτος όμως όπως πάντα ο Μπέος  προκάλεσε τον εισαγγελέα να παρέμβει στην υπόθεση των λυμάτων ρίχνοντας τις ευθύνες στους εργαζόμενους και δηλώνοντας ότι εκείνοι δημιουργούν το πρόβλημα “γιατί τους κόψαμε επιδόματα και υπερωρίες”. Συνέχισε ακόμα προκλητικά λέγοντας ότι «ο μόνος κίνδυνος για τον Παγασητικό είναι από όλους αυτούς τους βρωμιάρηδες που προσπαθούν να δυσφημίσουν την πόλη. Αυτοί λοιπόν να μείνουν στα βρώμικα σπίτια τους και μακριά από τον Παγασητικό”. Σκάσε και κολύμπα δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση.
Ο Βόλος όμως κύριε Μπέο, δεν είναι Σικάγο και παρά τη ρίψη δακρυγόνων, τις διμοιρίες των ΜΑΤ, την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, την ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι και τις ελπίδες σου να συνεδριάσεις με την ησυχία σου μαζί με την τοπική μαφία σου, δεν  σου χαρίστηκε το Μάρτιο ούτε θα σου χαριστεί ποτέ. Το αναρχικό και αντιεξουσιαστικό κίνημα και όσοι δεν δέχονται απλά να σκάσουν και επιλέγουν να συλλογικοποιήσουν τις αντιστάσεις τους, έχουν αποδείξει ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τίποτα αναπάντητο.

Το θέμα του νερού στο Βόλο άλλωστε έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς η Κίνηση Πολιτών για το Νερό (watervolo.blogspot.gr) με τη συμμετοχή της στη διεθνή συνάντηση των κινημάτων για το νερό  στη Θεσσαλονίκη που οργανώθηκε από το “ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ”, τόνισε την ανάγκη της περαιτέρω ενδυνάμωσης του κινήματος και της ενεργοποίησης της “Πανελλήνιας Συμμαχίας για το νερό” . Χαρακτηριστικά  δηλώνουν ότι οι επαφές αυτές δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχτούν δεσμοί αλληλεγγύης ανάμεσα στα κινήματα σε όλο τον κόσμο και  να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η επίθεση που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις πολυεθνικές εταιρείες ενάντια στα δημόσια αγαθά και τις δημόσιες υπηρεσίες γενικότερα, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού.

Τέλος, λίγα λόγια όσον αφορά την έντονη δυσωδία που έχει παρατηρηθεί στο Βόλο εκτός από τη βρώμα του Παγασητικού.
Σε εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις της ΒΙ.ΠΕ. τη διαχείριση της οποίας δεν μπορεί να αναλάβει ο φορέας που έχει ήδη συσταθεί από το 2008 καθώς εκκρεμεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, κάηκαν ζωντανοί δύο νεαροί αθίγγανοι Βούλγαροι πριν μερικούς μήνες από έκρηξη μονάδας αζώτου. Ο εκλεγείς από το 53% των δημοτών δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, το 2011 συνελήφθη με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε αγώνες και αποφυλακίστηκε ένα χρόνο μετά με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών με καταβολή εγγύησης ύψους 300.000 ευρώ. Στις 24 Μάη φέτος, η δημοτική αρχή του Δήμου Βόλου παραχώρησε την αίθουσα του πρώην δημαρχείου Διμηνίου για εκδήλωση με τηλεφωνική παρέμβαση του προφυλακισμένου Π. Ηλιόπουλου μέλους της φασιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Καθόλου τυχαία  κίνηση αφού τουλάχιστον τρεις χρυσαυγίτες είχαν εκλεγεί μέσα στους δέκα συμβούλους του νικητή Μπέου ήδη από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο μητροπολίτης Θεοφόρος Ιγνάτιος, πνευματικό τέκνο του ιερού Καλλινίκου της περιβόητης χουντικής ‘Χρυσοπηγής’ του οποίου τα γένια ευλογούν όλοι οι παραπάνω, όσο και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Πατσιαντάς, που τον επισκέφθηκε προεκλογικά, έχει εμπλακεί στα περίφημα εκκλησιαστικά σκάνδαλα του 2005 και την γλίτωσε σχεδόν αναίμακτα.
Το αν θα ξανατολμήσουν λοιπόν να κάνουν μπάνιο μες το καλοκαίρι δεν μπορούμε να το ξέρουμε αλλά το γιατί ακόμα επιπλέουν είναι πλέον ξεκάθαρο.

ManoRoco