Σχετικά με τους διωκόμενους μετανάστες (από Πέτρου Ράλλη και Μόρια)

Exif_JPEG_420

Στις 23 Μάη θα ολοκληρωθεί η δίκη των διωκόμενων μεταναστών της Πέτρου Ράλλη, και θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Ελπίζοντας να ιδωθούμε και εκτός δικαστικών αιθουσών και κρατητηρίων με όσους βιώνουν στο πετσί τους τους κρατικούς χειρισμούς, επιχειρείται ανασκόπηση της υπόθεσης και των νοημάτων που φέρει:

Τέλη Μάη 2017 οι μετανάστες ζητούν ενημέρωση για την πορεία της κράτησής τους. Αυτονόητη απορία, δεδομένου ότι κάθε φορά που πραγματοποιείται συγκέντρωση έξω από τα κρατητήρια της Π. Ράλλη, μετανάστες φωνάζουν και ρωτούν για το άγνωστο της κράτησής τους, αφού βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι. Η απάντηση από τους ανθρωποφύλακες ήταν να τους ξυλοφορτώσουν άγρια, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα χέρια. Για τη συγκάλυψη του ξυλοδαρμού στήθηκε αμέσως δικογραφία εναντίον τους. Μια αντανακλαστική κίνηση στην οποία κατέφυγαν οι βασανιστές για να «δικαιολογήσουν» τη βία τους. Βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας κατά την διάρκεια του ξυλοδαρμού αποδεικνύει τα παραπάνω. Οι δύο μπάτσοι, κατά τη διάρκεια της δίκης, κατάπιαν τη γλώσσα τους στις ερωτήσεις της έδρας, ενώ ο αρχίμπατσος Μπαρμπαλιάς δεν πανικοβλήθηκε ούτε στιγμή, παρά τις συνεχείς αντιφάσεις στις οποίες έπεφτε (π.χ. αναγνώρισε τους 4 από τους 8 παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει ότι φόραγαν fullface – !- κάτι που φαίνεται και στο βίντεο ότι δεν ισχύει). Το τελευταίο μας δείχνει πως αυτό είναι πάγια τακτική της αστυνομίας – δείρε, δείρε όποιον μιλάει και μετά πες καμιά βλακεία να τα μπαλώσεις. Για τα τελευταία, οι 8 διωκόμενοι μετανάστες εστάλησαν σε φυλακές ανά την Ελλάδα, προφυλακισμένοι για 11 μήνες ήδη, ενώ μέχρι να γίνει η δίκη θα κλείσουν χρόνο (εκτός του χρόνου κράτησης που είχε εκτίσει ο καθένας στα κολαστήρια της Π. Ράλλη).

Το ίδιο καλοκαίρι εφαρμόζεται έντονη βία και καταστολή στους εξεγερμένους μετανάστες στη Μόρια της Μυτιλήνης, που διαμαρτύρονται -και αυτοί- για την πορεία των αιτήσεων ασύλου τους (και την καθυστέρηση πληροφόρησης). Μία ώρα μετά η αστυνομία συλλαμβάνει στον σωρό 35 μετανάστες, κρίνοντας κυρίως από το χρώμα δέρματός τους, προφυλακίζοντας τους 30. Το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλη και έκρινε ενόχους τους 32 από τους 35 διωκόμενους για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε 11 αστυνομικούς, και για απόπειρα πρόκλησης σε άλλους 13. Τους επέβαλε ποινή 26 μηνών, εφέσιμη, με τριετή αναστολή. Κατατέθηκαν εφέσεις και για τους 32. Στις προηγούμενες συνεδριάσεις οι μπάτσοι έπεσαν και πάλι σε αντιφάσεις, χρονικές αποκλίσεις και προφανή ψέματα.

Οι μετανάστες και οι μετανάστριες, ερχόμενοι σε αυτό το κομμάτι της γης, βρίσκονται σε μια καλοσχεδιασμένη (από το κράτος) κατάσταση διαχείρισης, που το μόνο που εξασφαλίζει είναι ένα αόριστο πλαίσιο κράτησης, με μόνη δικαιολόγηση ότι δεν έχουν χαρτιά. Η Πέτρου Ράλλη αποτελεί κομβικό σημείο στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της επίσημης μεταναστευτικής πολιτικής, και οι συνθήκες εγκλεισμού που επικρατούν εκεί μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν πρότυπο για τη διαχείριση όλων των μεταναστών. Αντίστοιχα, οι μετανάστες και οι μετανάστριες στα κέντρα «φιλοξενίας» βρίσκονται διαρκώς απομονωμένοι από τον κοινωνικό ιστό, υπό την διαρκή απειλή απέλασης ή μεταφοράς σε κέντρο κράτησης.

Το κράτος, ανεξάρτητα από προεκλογικές διακηρύξεις και ανθρωπιστικά προσωπεία, φυλακίζει, ξυλοκοπεί, καταστέλλει αγώνες, ξαναφυλακίζει και δικάζει.

Από τον Συντονισμό συλλογικοτήτων και ατόμων ενάντια στα κέντρα κράτησης:

«Γιατί απέναντι σε οποιονδήποτε εγκλεισμό, ακόμα και σε αυτόν με το πιο ανθρωπιστικό προσωπείο, η αντίσταση, από την πιο μικρή καθημερινή πράξη μέχρι την πιο βίαιη εξέγερση, δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε παράνομη, είναι απλά δίκαιη.

Όσο μετανάστες και μετανάστριες στοιβάζονται σε κελιά και κέντρα κράτησης, εμείς θα στεκόμαστε δίπλα τους.

Όσο άνθρωποι διαχωρίζονται με βάση τα έγγραφα που βρίσκονται στην τσέπη τους ή τη χώρα προέλευσής τους, εμείς θα φωνάζουμε ότι τα σύνορα είναι χαρακιές στο σώμα της γης, και θα παλεύουμε για να τις εξαλείψουμε».

Καμία δίωξη στους διωκόμενους μετανάστες

Αλληλεγγύη σε όσους αντιστέκονται»

Βίντεο για τις δύο υποθέσεις:

http://ssaekk.espivblogs.net/2018/04/09/8-διωκόμενοι-μετανάστες-απο-πέτρου-ράλ/

http://musaferat.espivblogs.net/2018/03/24/αλληλεγγύη-με-τους-35-διωκόμενους-μεταν/