Διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης στην απεργία πείνας των κρατουμένων στη φυλακή της πόλης Butzbach της Γερμανίας

Το Μάιο του 2014 το σωματείο κρατουμένων GG/BO ιδρύθηκε στη φυλακή Tegel του Βερολίνου. Από τότε εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 70 φυλακές στη Γερμανία και την Αυστρία και πάνω από 800 κρατούμενοι, γερμανοί και μετανάστες, άνδρες και γυναίκες, έχουν «προσχωρήσει» σε αυτό. Το GG/BO είναι ένα αυτόνομο σωματείο βάσης για όλους τους έγκλειστους εργάτες, ανεξαρτήτως φυλής ή φύλου. Οι βασικές απαιτήσεις του είναι: εδραίωση του κατώτατου μισθού στα 8,5 ευρώ/ώρα, κοινωνική ασφάλιση και συνδικαλιστική ελευθερία για όλους τους κρατούμενους.

Το GG/BO εναντιώνεται στη συνθήκη εκμετάλλευσης των εργατών μέσα στο γερμανικό σύμπλεγμα της φυλακής-βιομηχανίας. 45.000 από τους συνολικά 65.000 κρατούμενους δουλεύουν, σε 12 από τις 16 γερμανικές ομοσπονδιακές πολιτείες και υπόκεινται στον καταναγκασμό της εργασίας, πληρώνονται ένα με δύο ευρώ την ώρα ενώ οι απεργίες καθώς και άλλες εργατικές κινητοποιήσεις διώκονται ως στάσεις/ανταρσίες. Εκτός από τη διοίκηση του ομοσπονδιακού κράτους, αυτοί που επωφελούνται από την φτηνή εργατική δύναμη των κρατουμένων στην «Κίνα της Γερμανίας» είναι οι τοπικές βιομηχανίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Από την 1η του Δεκέμβρη διακόσιοι κρατούμενοι, πολλοί εκ των οποίων είναι μέλη του GG/BO, έχουν μειώσει τους ρυθμούς εργασίας τους -επιβραδύνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την παραγωγή- και έχουν ξεκινήσει μία συλλογική απεργία πείνας. Τα αιτήματα τους είναι:
•   Κατώτατος μισθός στα 8,5 ευρώ ανά ώρα και επίδομα ανεργίας για όλους του κρατούμενους που δεν απασχολούνται
•   Κοινωνική ασφάλιση
•   Συνδικαλιστική ελευθερία και αναγνώριση του GG/BO σαν συνδικάτο
•   Παύση των διώξεων των μελών και των αγωνιστών του GG/BO
•   Κατάργηση της καταναγκαστικής εργασίας
•   Αλληλεγγύη εντός και εκτός (σ.τ.μ. των τειχών)

Τις μέρες πριν και μετά την έναρξη της απεργίας πείνας, οι αγωνιστές κρατούμενοι στο Butzbach δέχτηκαν την καταστολή από τις ίδιες τις αρχές της φυλακής: απομονώσεις, έφοδοι-επιδρομές στα κελιά, συνεχείς μεταγωγές, παραβιάσεις και «εξαφανίσεις» γραμμάτων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

Παρόλο που το GG/BO δεν τοποθετεί στο στόχαστρο της κριτικής του την ίδια τη φυλακή σαν θεσμό και περιορίζει τα αιτήματά του σε απτές βελτιώσεις των συνθηκών ζωής και εργασίας «πίσω απ’ τα κάγκελα», εμείς στηρίζουμε τον αγώνα τους. Για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων ενάντια στις φυλακές στη Γερμανία, οι κρατούμενοι ενώνονται στη βάση διεκδικήσεων ενός καθαρά ταξικού αγώνα. Μαζί με τους μετανάστες ανήκουν στο πιο υποτιμημένο και επισφαλές κομμάτι της εργατικής τάξης της Γερμανίας. Η απεργία πείνας των κρατουμένων της φυλακής του Butzbach αποτελεί την πρώτη ανοιχτή σύγκρουση του GG/BO, την πρώτη συλλογική απεργία πείνας κρατουμένων στη Γερμανία την τελευταία εικοσαετία και δείχνει μία πρωτοφανή κλιμάκωση του ταξικού αγώνα μέσα στις γερμανικές φυλακές.

Καλούμε τους συντρόφους μας και όλους τους ανυπότακτους κρατούμενους στο εξωτερικό να στηρίξουν την απεργία πείνας των κρατουμένων στο Butzbach
•   Στέλνοντας γράμματα στον εκπρόσωπο του GG/BO στη φυλακή του Butzbach, Jürgen Rößner (Jürgen Rößner / GG/BO-Sprecher JVA Butzbach / Kleeberger Str. 23 / 35510 Butzbach / Germany)
•   Αναδεικνύοντας την απεργία πείνας στις πόλεις και τις φυλακές τους
•   Προβαίνοντας σε δράσεις αλληλεγγύης και στέλνοντας μας φωτογραφίες από αυτές
•   Οξύνοντας τον δικό τους αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τον εγκλεισμό

Jena, εγχείρημα αλληλεγγύης στο GG/BO
http://gefangenensolijena.noblogs.org/