Η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά η μνήμη μας είναι κοντή

Σε καιρούς κρίσης φαίνεται ότι η «εσωτερική» μας κρίση είναι μεγαλύτερη, που μας κάνει να βλέπουμε παντού φαντάσματα και πλαστούς εχθρούς, αποφεύγοντας να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα και να ψάξουμε τις πραγματικές αιτίες και τους αληθινούς μας εχθρούς.

Θυμόμαστε όλοι λοιπόν το ’90 το κύμα μεταναστών, κυρίως από την αλβανία, που ήρθε στην ελλάδα για να βρει δουλειά. Πώς τους αντιμετώπισαν οι περισσότεροι έλληνες τότε; Όπως και κάθε μετανάστη, με τους χειρότερους όρους εκμετάλλευσης. Τους έδωσαν τις βαριές δουλειές στα χωράφια, στις οικοδομές, στην καθαριότητα, σε άθλιες συνθήκες και με εξευτελιστικά μεροκάματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, βίωσαν επί χρόνια τον ρατσισμό, αφού τους κατηγόρησαν ότι παίρνουν τις δουλειές από τους έλληνες, ότι αύξησαν την εγκληματικότητα κ.λπ. Ποιος άλλωστε ξεχνάει τη φοβερή φράση, που έδινε και έπαιρνε στα στόματα όλων, «Αλβανός είσαι;», όταν θέλανε να πούν σε κάποιον ότι φέρεται ανέντιμα, ή τα αμέτρητα ρατσιστικά ανέκδοτα που κυκλοφορούσαν, τις νυχτερινές περιπολίες και απαγορεύσεις κυκλοφορίας στα χωριά, τους ξυλοδαρμούς και τη ρουφιανιά στους μπάτσους.

Το τραγικό όμως δεν είναι μόνο ότι όλα αυτά ξεχάστηκαν από κάποιους, αφού έτσι τους βόλευε, το τραγικό είναι ότι μεγάλο μέρος των τότε μεταναστών που έτυχε να είναι αλβανοί, φαίνεται ότι ξέχασε τι πέρασε, αφού κατάφερε να ενσωματωθεί στην κοινωνία και να βγάλει λεφτά. Ακόμα τραγικότερη βέβαια είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει αυτό το κομμάτι, στο πρόσφατο κύμα μεταναστών που τυγχάνει τώρα να είναι αφρικανοί και ασιάτες. Έτσι έχουμε περιστατικά όπου αλβανοί εκδηλώνουν όλο το ρατσιστικό μένος απέναντι στους νέους μετανάστες, όπως ακριβώς είχε αντιμετωπίσει τους ίδιους και μεγάλο μέρος των ελλήνων στο παρελθόν, όπως είδαμε με τις συλλογές υπογραφών ελλήνων και μη καταστηματαρχών για την εκδίωξη άλλων μεταναστών στον άγιο Παντελεήμονα. Ατάκες του στυλ «να πάνε σπίτια τους», «είναι παράνομοι», «έρχονται εδώ για να κλέβουν», «βρωμιάρηδες» δεν ακούγονται μόνο από τους ελληναράδες πλέον, αλλά και από πολλούς μετανάστες, όπως αλβανούς, που μένουν χρόνια στην ελλάδα.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και η δήλωση του πρόεδρου των Αλβανών που ζουν στα Τρίκαλα, Βάιου Ντίμπρα, ο οποίος ζητά τον «επαναπατρισμό (απέλαση δηλαδή) των λαθρομεταναστών»: «Η οικονομική κρίση που περνάει η ελλάδα μας έχει επηρεάσει όλους…’χάνουμε μεροκάματα και βρισκόμαστε σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση. Άνθρωποι που ήρθαμε και εγκατασταθήκαμε στην ελλάδα, ακολουθήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, στείλαμε τα παιδιά μας στα σχολεία, βρισκόμαστε τώρα στο χείλος του γκρεμού και στα όρια της επιβίωσης… Για τις ελάχιστες δουλειές που υπάρχουν πια προτιμούν όλοι τους λαθρομετανάστες, κυρίως από Πακιστάν και χώρες της Ασίας και της Αφρικής, οι οποίοι παίρνουν χαμηλά μεροκάματα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Με αυτά που γίνονται δεν μπορεί παρά να συμπεράνουμε ότι έχουμε πιάσει πάτο και δυστυχώς όχι μόνο οικονομικά….Ο κοινωνικός κανιβαλισμός είναι δίπλα μας, και σε πολλούς ήδη ενσωματωμένος.

Ε ναι λοιπόν έλληνα, ο εχθρός σου είναι ο μετανάστης, άλλοτε αλβανός, τώρα πακιστανός ή αφρικανός, και όχι αυτοί που σε εξουσιάζουν και κινούν τα νήματα έτσι ώστε εσύ να φτωχαίνεις και να εξαθλιώνεσαι!

Ε ναι λοιπόν αλβανέ, ο εχθρός σου είναι οι νέοι μετανάστες, «μελαμψοί» και «σχιστομάτες», και όχι τα αφεντικά που σε ξεζούμιζαν τόσα χρόνια και ξεζουμίζουν τώρα κι αυτούς!

Ε ναι λοιπόν αυστραλέ, τώρα που έρχονται οι έλληνες για να βρουν δουλειά στη χώρα σου οι εχθροί σου θα ‘ναι αυτοί, όπως και στο παρελθόν (1910-1920) ήταν για τους αμερικάνους, και όχι ο καπιταλισμός που η κρίση του χτυπάει σιγά-σιγά και την πόρτα σου.

«Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες περίπου 1.000 Ελληνες έφτασαν με τουριστικές βίζες στην Αυστραλία, αναζητώντας εργασία, στέγη και μια καλύτερη ζωή, ενώ από τον Ιούνιο ο αριθμός των ελλήνων μεταναστών που έφτασε στη μακρινή χώρα αγγίζει τους 3.000. Διαμένοντας σε ξενώνες, και με τους Αυστραλούς να τους αντιμετωπίζουν ως λαθρομετανάστες, καθώς δεν έχουν άδεια εργασίας, παλεύουν τώρα να βρουν μια δουλειά ώστε να παραμείνουν στη χώρα» (Πρώτο Θέμα, 27/11/2011).

Οι Από Κάτω αυτού του κόσμου αλληλοσπαραχτείτε, βάσει εθνικότητας ή χρώματος, για να κάνετε να γελούν και να τρίβουν για άλλη μια φορά τα χέρια τους οι ισχυροί αυτού του κόσμου.

tarantula