Μικρά μεγάλα εσωτερικά νέα #15

Απαγόρευση συναθροίσεων

Το τελευταίο δίμηνο, στην πλατεία Συντάγματος, το κράτος επιχειρεί να επιβάλλει στην πράξη ουσιαστική απαγόρευση συνάθροισης, με εντελώς απρόκλητες επιθέσεις των ΜΑΤ, ώστε να διαλυθεί το συγκεντρωμένο πλήθος. Ιδού και μια μαρτυρία (11/09) και ειδικά για μια μέρα που δεν υπήρχε καμία συγκέντρωση:

«Αυτήν τη στιγμή στο πεζοδρόμιο της πλατείας Συντάγματος, απέναντι από τη Βουλή, απαγορεύεται η συνάθροιση έστω και δύο ατόμων… χωρίς να υπάρχει καμία συγκέντρωση …Η πεντάλεπτη συζήτησή μου με έναν διερχόμενο πολίτη, διακόπηκε κατόπιν αστυνομικής συστάσεως/εντολής να απομακρυνθούμε από τον χώρο πάραυτα, με το επιχείρημα ότι η παρουσία μας εκεί συνιστά συγκέντρωση, παράνομη στο μέτρο που δεν έχει ζητηθεί η σχετική άδεια από την αστυνομία…

~Δ. Κοσμίδης

Το Δημόσιο μεγαλοπελάτης των εταιρειών σεκιούριτι

Παρά τον υψηλό αριθμό αστυνομικών που διαθέτει η Ελλάδα (σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο διεθνώς), φαίνεται ότι συμμετέχει δυναμικά στο παγκόσμιο «πάρτι» των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας (σεκιούριτι), με χρήματα του ελληνικού λαού.

Πελάτες των εταιρειών σεκιούριτι είναι οι πάντες: υπουργεία, κυβερνητικοί οργανισμοί, κρατικοί φορείς, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, λιμάνια, αεροδρόμια, εταιρείες, τράπεζες και ιδιώτες (π.χ. ΗΣΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» κ.ά.). Τα τελευταία δύο χρόνια, εννέα υπουργεία της ελληνικής κυβέρνησης ξόδεψαν για παροχή προστασίας από ιδιωτικές εταιρείες περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ! Το 2009, η Ελλάδα διέθετε έναν ιδιωτικό στρατό 30.000 «σεκιουριτάδων» (σήμερα εκτιμώνται περί τους 45.000), έναντι 50.000 που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα φαίνεται να «επενδύει» στην ιδιωτική ασφάλεια, χρηματοδοτώντας τις εταιρείες σεκιούριτι (περίπου 2.000) με περίπου 100-120 εκατ. ευρώ ετησίως!

Διεθνής της καταστολής

Το «μνημόνιο κατανόησης» για την ίδρυση του Συντονιστικού Κέντρου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ στις 07/08/2011. Το μνημόνιο καθιερώνει ένα ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο στις Βρυξέλλες (υπό αμερικανική διοίκηση), που θα τίθεται πάνω από τα κράτη-μέλη. Στις δικαιοδοσίες του θα είναι και η δυνατότητα ανάληψης αποστολών ακόμη και εντός των χωρών-μελών «σε καιρό ειρήνης και κρίσεων».

Όταν πρόκειται για καταστολή λεφτά υπάρχουν

Λεφτά υπάρχουν, αν είναι να προστατέψουν την εξουσία και τον πλούτο αυτών που έχουν μαζέψει όλη την εξουσία και τον πλούτο. Υλοποιείται το επόμενο διάστημα πρόταση της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων για προμήθεια δεύτερου ειδικού πυροσβεστικού οχήματος, και κατασκευή δύο επιπλέον μεταλλικών κιγκλιδωμάτων (φράχτες), παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» τον περασμένο Ιούνιο. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 500.000 ευρώ. Επιπλέον, πρόκειται να προσληφθούν από την αστυνομία 2.000 νέοι ειδικοί φρουροί, προκειμένου να ενισχυθεί η μηχανοκίνητη μονάδα ΔΙΑΣ.

Η Frontex δολοφονεί

Ένας μετανάστης έπεσε νεκρός από πυρά της Frontex στον Έβρο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Στις 25/08 το πρωί, ομάδα μεταναστών επιχείρησε να περάσει από τον Έβρο στην Ελλάδα όταν οι δυνάμεις της Frontex άνοιξαν πυρ εναντίον τους, βουλιάζοντας ένα από τα φουσκωτά στο οποίο επέβαιναν 10 μετανάστες. Ωστόσο, ένας μετανάστης που περίμενε στην τουρκική πλευρά για να επιβιβαστεί, δολοφονήθηκε από σφαίρα που δέχθηκε στην πλάτη.