Ανακοίνωση κρατούμενων για την κινητοποίηση στον Κορυδαλλό

Το δημόσιο ΙΕΚ Κορυδαλλού λειτουργεί εδώ και δυόμισι χρόνια εντός της φυλακής του Κορυδαλλού. Η αλήθεια είναι όμως ότι καταφέρνει να λειτουργεί κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς ο πυρήνας του «σωφρονιστικού» συστήματος δεν επιθυμεί ούτε το δημόσιο ΙΕΚ, ούτε το ΣΔΕ (σχολείο δεύτερης ευκαιρίας), αλλά ούτε και τα άλλα επιβοηθητικά για τους κρατούμενους προγράμματα (π.χ. ΟΚΑΝΑ). Δεν τα θέλουν και για αυτό τα σαμποτάρουν με κάθε ευκαιρία. Για εμάς όμως, όλα αυτά τα προγράμματα λειτουργούν αφενός ανακουφιστικά, σπάζοντας τη μίζερη καθημερινότητα της φυλακής, και αφετέρου ευεργετικά, αφού η παρακολούθησή τους μειώνει το χρόνο της ποινής.

Ας μη γελιόμαστε, ο πυρήνας του σωφρονιστικού συστήματος είναι τιμωρητικός και φασιστικός και αν κάτι μπορεί να δράσει ανακουφιστικά εντός του, τότε θα στρέφεται και εναντίον του. Ας αφήσουν λοιπόν οι κάθε λογής «προοδευτικοί» τα μεγάλα λόγια στη βουλή και τα τηλεπαράθυρα, για δήθεν ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την παιδεία στις φυλακές, γιατί κάθε προσπάθεια από μεριάς μας να ενταχθούμε σε τέτοιες δομές περνάει από χίλια κύματα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Μαρτίου, τέσσερις συγκρατούμενοί μας πέρασαν από το συμβούλιο της φυλακής, καθώς είχαν αιτηθεί να ενταχθούν στο ΙΕΚ, και η εισαγγελέας Σταματίνα Περιμένη απέρριψε τις αιτήσεις τους. Το ίδιο συνέβη με έναν ακόμα συγκρατούμενό μας στις 21 Μαρτίου.

Οι τέσσερις πρώτοι συγκρατούμενοι μας ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 18 Μαρτίου, ο πέμπτος στις 22 Μαρτίου, όλοι με αίτημα να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις τους. Θεωρούμε το αίτημα τους δίκαιο και στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα τους, καθώς το πρόσχημα πίσω από το οποίο οχυρώθηκε η εισαγγελέας Περιμένη (με την κάλυψη του Υπουργείου Δικαιοσύνης) για να απορρίψει τις αιτήσεις τους (όπως και για άλλους), ήταν το γεγονός ότι οι πέντε συγκρατούμενοί μας, δεν είναι χρεωμένοι στη φυλακή του Κορυδαλλού. Βέβαια πουθενά δεν είναι γραμμένο, ούτε στον ποινικό αλλά ούτε και στον σωφρονιστικό κώδικα, ότι το να είναι κάποιος «χρεωμένος» στη φυλακή του Κορυδαλλού αποτελεί προϋπόθεση για να ενταχθεί στο ΙΕΚ. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και πρακτικά μέσα από τις πολλές περιπτώσεις συγκρατουμένων μας, που ενώ δεν ήταν «χρεωμένοι» στην φυλακή του Κορυδαλλού, έγιναν δεκτοί σε προγενέστερα ΙΕΚ και σήμερα φοιτούν κανονικά σε αυτά.

Απαιτούμε την ικανοποίηση του αιτήματος των πέντε απεργών πείνας, ώστε να μπορέσουν να φοιτήσουν στο ΙΕΚ, και μέχρι να συμβεί αυτό αρνούμαστε να κλειστούμε στα κελιά μας για την μεσημεριανή καταμέτρηση. Δεσμευόμαστε ότι θα οξύνουμε τις κινητοποιήσεις μας αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η εισαγγελέας Περιμένη συνεχίσουν να βασανίζουν τους συγκρατούμενούς μας. Μάλιστα, η τελευταία σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιώντας συνοπτικές διαδικασίες και αστείες δικαιολογίες έχει ταλαιπωρήσει για πληθώρα θεμάτων πολλούς από εμάς. Να υπενθυμίσουμε στο υπουργείο, αλλά και στην ίδια, ότι η «εύρυθμη» λειτουργία της φυλακής βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αποσυμπίεση των κρατουμένων. Συνεπώς, ένα άτομο που λειτουργεί με τρόπο που αυξάνει τις πιέσεις στην καθημερινότητά μας, δεν αποτελεί τον κατάλληλο άνθρωπο για τη θέση της εισαγγελέως της φυλακής.

Κρατούμενοι Α, Γ και Δ ακτίνων της φυλακής Κορυδαλλού, 30/3/2017

 

Η απεργία πείνας των 5 κρατουμένων στο Κορυδαλλό έληξε τελικά μετά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Από τη Παρασκευή 28 Απρίλη μπαίνουν στο καινούργιο τμήμα του ΙΕΚ, ύστερα από 18 μέρες απεργίας.

Πηγή: athens.indymedia.org