Εφοπλιστές – Πολιτικοί – Δικαστικοί – Μπάτσοι – ΕΥΠ & Ο Έλεγχος της ηρωίνης

Το βαπόρι από την Περσία

Τον Ιούνη του 2014, έπειτα από πληροφορίες των αµερικανικών αρχών δίωξης ναρκωτικών (DEA) και συντονισµένες επιχειρήσεις του λιµενικού, πιάνονται 2,1 τόνοι ηρωίνης υψηλής καθαρότητας – η µεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη- που βρισκόταν στα αµπάρια του πλοίου “Noor 1”. Την ώρα που κατρακυλούσαν διεθνώς οι τιµές του πετρελαίου, κάποιοι έλληνες εφοπλιστές και συνεργάτες τους φαίνεται ότι προτίµησαν την ηρωίνη…

Η σύλληψη του πλοίου στη Σαλαµίνα, πυροδότησε µια σωρεία δολοφονιών σε Ολλανδία, Βέλγιο, Ντουµπάϊ, Τουρκία (8 νεκροί συνολικά) και δύο µμυστήριους θανάτους µαρτύρων/κατηγορούµενων. Ο πρώτος θάνατος αφορούσε έναν τούρκο, προφυλακισµένο στον Κορυδαλλό για την υπόθεση Noor 1, φερόµενο ως εγκεφάλο του κυκλώµατος διακίνησης ηρωίνης στο Βέλγιο. Ο δεύτερος, τον θάνατο ενός µέλους του πληρώµατος, που βρισκόταν «ύπο προστασία» στο ΑΤ Δραπετσώνας και η κατάθεση του έκαιγε κάποιους κατηγορούµενους. Παράλληλα, εξαφανίστηκε  τόσο ο µεταφραστής των δικαστηρίων που εµπλέχτηκε στην υπόθεση, όσο και η γυναίκα του, η οποία κατείγγειλε την εξαφάνισή του.

Το ίδιο επεισοδιακή ήταν και η δίκη. Η πρόεδρος που αρχικά ορίστηκε παραιτήθηκε χωρίς προφανή αιτία, ενώ προς το τέλος της δίκης, άλλος ένας από τους δικαστές της υπόθεσης έλαβε δέµα βόµβα. Η εισαγγελέας, που είχε προτείνει ισόβια για µια µερίδα κατηγορούµενων, έσπασε το χέρι της και κατείγγειλε απειλές προς αυτήν και την οικογένειάς της.

Στη δίκη παραπέμφθηκαν 32 άτοµα. Δύο εξ αυτών κρίθηκαν ένοχοι για ενεργό συµµετοχή στη µεταφορά της ηρωίνης. Πρόκειται για τον Μάκη Γιανουσάκη (ισόβια, και 9 χρόνια) και τον Γιώργο Μπουρδούβαλη (ισόβια και 8 χρόνια) γνωστό και ως «captain George». Ο πρώτος είναι εφοπλιστής, και µέχρι πριν την κατάσχεση του φορτίου, ήταν και ενοικιαστής  του Noor 1. Στη βίλα της πρώην γυναίκας του, στη Φιλοθέη, είχαν βρεθεί 500 κιλά ηρωίνης. Ο Μπουρδούβαλης ήταν ναυλοµεσίτης στο Ντουµπάι. Είχε µεσολαβήσει για τη µίσθωση του ναρκόπλοιου και για το ταξίδι του από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα στην Ελευσίνα, ενώ ήταν και ο καπετάνιος του πλοίου. Ανάµεσα στους λοιπούς καταδικασθέντες ήταν και ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας της ΠΑΕ Ολυµπιακός, Αιµίλιος Κοτσώνης (υπέυθυνος προµηθειών). Ο Κοτσώνης είναι στένος συνεργάτης του προέδρου του Ολυµπιακού Β. Μαρινάκη και είχε µεσολαβήσει στη σύσταση της εφοπλιστικής εταιρείας µε την επωνυµία Arab Waves, µε έδρα τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, που είχε υπό την κατοχή της το πλοίο. Μέσα από τους λογαρισµούς της Arab Waves θα πληρωνόντουσαν όσοι συµµετείχαν στη µεταφορά της πρέζας. Ο Κοτσώνης, στην κατάθεση του, παραδέχτηκε τη στενή του συνεργασία µε τον Β.Μαρινάκη, αλλά επέµενε ότι ήταν µόνο για πετρελαϊκά ζητήµατα. Κατα τη διάρκεια της προφυλάκισης, κάποιοι κατηγορούµενοι κατείγγειλαν απειλές για τη ζωή τους και εκτόξευαν αλληλοκατηγορίες ή ξερνούσαν νέα στοιχεία. Για παράδειγµα, ο Γιαννουσάκης µεταξύ άλλων έχει αναφέρει πως ο Μαρινάκης παρακολουθούσε τις κινήσεις του Κοτσώνη, ως στενού του συνεργάτη. Επίσης, ο πρόεδρος του Ολυµπιακού είχε ενηµερωθεί από το πρώην στέλεχος της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ και για το Noor 1.

Για το φορτίο της πρέζας φαίνεται να ήταν ενήµερη και η ΕΥΠ. Από τον Ιούνη του 2012 και για ένα τρίµηνο, η ΕΥΠ κατέγραψε ύποπτες συνοµιλίες κατά τη διάρκεια παρακολουθήσεων για στηµένα παιχνίδια (δες πιο κάτω στο 4). Στις υποκλοπές διάφοροι νυν κατηγορούµενοι για το Noor 1, συζητούσαν µεταξύ τους, µε δικαστικούς και µε τον Μαρινάκη. Αποτελεί µυστήριο αν και γιατί η ΕΥΠ σταµάτησε τις υποκλοπές ενώ ανακάλυπτε τυχαία µια σειρά από νέα στοιχεία, τόσο για το Noor 1, όσο και για τα «στηµένα» που υποτίθεται πως ερευνούσε. Παραπέρα, είναι θολό και άγνωστο αν υπάρχουν και επιπλέον «παράνοµες» υποκλοπές από την ΕΥΠ, που κρατιούνται στα αρχεία της υπηρεσίας ως διαπραγµατευτικό χαρτί εκβιασµών. Μέσω αυτών, η ΕΥΠ άλλοτε επιλέγει ποιοι επιχειρηµατίες του παράνοµου κεφαλαίου θα διεκπεραιώνουν και ποιοι θα µένουν έξω από τις «δουλειές» πελάτών/συνεργατών της υπηρεσίας. Άλλοτε, µε το ίδιο χαρτί «στρατολογεί» νέους πληροφοριοδότες. Στην εν λόγω υπόθεση, ορφανός παραµένει ο ρόλος του ηγέτη της οργάνωσης. Ρόλος, που θα µπορούσε να αποδοθεί σε κάποιον µε ζεστό χρήµα και πρόσωπο στην αγορά, ας πούµε έναν εφοπλιστή, πρόεδρο οµάδας, του οποίου  ο «αχυρανθρωπός» του είναι ήδη καταδικασµένος για την ηρωίνη…

Πίσω από τα δημοσιεύματα και τις δηµοσιογραφίστικες έρευνες, η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται αλλού:

1. Το Noor 1 δείχνει πως η πρέζα είναι ένα πολύ σηµαντικό  και κερδοφόρο εµπόρευµα στην καπιταλιστική αγορά. Τόσο σηµαντικό, που µια υπερδύναµη (ΗΠΑ), µαζί µε τους συµµάχους της (ΝΑΤΟ) εισβάλλουν στο Αφγανιστάν, υπό το πρόσχηµα «φέρνουµε τη δηµοκρατία, πολεµώντας την τροµοκρατία». Στην πραγµατικότητα επιδιώκουν (µεταξύ άλλων γεωστρατηγικών στόχων) να θέσουν υπό τον έλεγχό τους, πρώτα την παραγωγή (πρωτογενής τοµέας), έπειτα την επεξεργασία (δευτερογενής τοµέας) και τέλος την παγκόσµια διανοµή (τριτογενής τοµέας/logistics) της πρέζας και των λοιπών πόρων της περιοχής. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν από τέτοιου είδους πολεµικές επιχειρήσεις, σαν τις αντίστοιχες που έγιναν για τον έλεγχο της κοκαϊνης στη Λατινική Αµερική. Στο παγκόσµιο εµπόριο πρέζας οι ιθύνοντες νόες φοράνε κουστούµια και είναι ευυπόληπτοι επιχειρηµατίες/επενδυτές. Οι έλληνες εφοπλιστές, οι πιο ισχυροί στην υφήλιο, εµπλέκονται σε τέτοιες βρωµοδουλειές, µαζί µε κρατικές υπηρεσίες εγχώριες και µη (αµερικανική δίωξη ναρκωτικών, ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ). Γεγονός που το καταδεικνύει και η υπόθεση µε το κοντέινερ γεµάτο µπανάνες και 700 κιλά κοκαΐνη, προερχόµενο από τη Λατινική Αµερική. Το πλοίο που το µετέφερε έφτασε κατά λάθος στο λιµάνι της Καβάλας και έτσι βρέθηκε η κοκαΐνη.

2. Ο κύκλος του εµπορεύµατος ηρωίνης είναι τεράστιος. Αφού ο χοντρέµπορας πουλήσει σε µικρότερους χοντρέµπορους, αυτοί την σπάνε σε ειδικά εργαστήρια, την επεξεργάζονται και την ετοιµάζουν για την πιάτσα. Έπειτα, η πρέζα µεταπωλείται σε έµπορους,  ύστερα σε «ψιλικατζήδες» και από τους «ψιλικατζήδες» στα βαποράκια. Έτσι τροφοδοτείται µια αγορά µε σταθερή ή αυξανόµενη ζήτηση. Με αυτό τον τρόπο εδραιώνεται ένα τεράστιο κύκλωµα διακίνησης, που ξεκινάει από το Αφγανιστάν και τελειώνει στις πιάτσες της Ευρώπης. Το γεγονός πως η ηρωίνη είναι παράνοµο προϊόν, όχι µόνο εκτοξεύει την τιµή της αλλά και αναπαράγει το καπιταλιστικό σύστηµα ποικιλοτρόπως. Αµέτρητοι άνθρωποι αρρωσταίνουν από τη χρήση, ένα µέρος από αυτούς, οι πιο φτωχοί, σαπίζουν, αδρανοποιούνται κοινωνικά, εξοντώνονται  σιγά – σιγά ή παραµένουν στη ζωή ως ζόµπι µε µοναδικό στόχο να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Αυτό µε τη σειρά του προκαλεί έναν ατέρµονο κύκλο παραβατικότητας. Θρέφει µε αυτό τον τρόπο δικηγορικά και αστυνοµικά κυκλώµατα, τη δικαστική πλέµπα και τέλος τροφοδοτεί τον πληθυσµό των φυλακών µε εξαρτηµένους κρατούµενους, υποχείρια των σωφρονιστικών αρχών.

Οι έγκλειστοι «έµποροι ναρκωτικών» στην πλειοψηφία τους είναι χρήστες ή «αυτοφωράκηδες». Δηλαδή τα άτοµα που το κύκλωµα ηρωίνης χαρίζει ως τρόπαια στην αστυνοµία. Καταδίδονται σε αυτήν, ώστε να περάσουν δίπλα τους ή κοντά τους πολλαπλάσιες ποσότητες  ναρκωτικών.

3. Οι χειρισµοί των ελληνικών διωκτικών αρχών προκαλούν µια σειρά από ερωτήµατα για τον τρόπο εµπλοκής τους αλλά και εν τέλει για τις γενικότερες σχέσεις τους µε την (ναρκο)µαφία.  Έχουµε και λέµε:

α) Δεν έγινε άρση του τραπεζικού απορρήτου για κανέναν από τους κατηγορουµένους.

β) Δεν έγινε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για τους βασικούς κατηγορούµενους κατά τις ηµέρες που το Noor 1 έκανε το ταξίδι από τον Περσικό κόλπο προς τον ελλαδικό χώρο.

γ) Δεν ζητήθηκαν τα βίντεο ούτε από τις κάµερες που υπήρχαν στα σπίτια γύρω από τη βίλα της Φιλοθέης, ούτε από τις κάµερες ασφαλείας των ξενοδοχείων «Grand Resort» και «Χίλτον», όπου διέµεναν οι αλλοδαποί συνεργάτες στη διακίνηση των ναρκωτικών.

δ) Δεν υπήρξε αίτηµα δικαστικής συνδροµής προς τις αρµόδιες αρχές της Αιγύπτου, προκειµένου να διαβιβαστούν τα σχετικά έγγραφα και να διακριβωθεί ποιος κατέβαλε το αντίτιµο για τη διέλευση του πλοίου από τη διώρυγα του Σουέζ.

ε) Δεν εκδόθηκε νοµιµοποιητικό βούλευµα για τις καταγραφείσες τηλεφωνικές συνοµιλίες που αφορούν την υπόθεση του Noor 1, τις οποίες είχε καταγράψει η ΕΥΠ κατά τη διάρκεια έρευνας των «στηµένων».

στ) Οι λιµενικοί που ήταν υπεύθυνοι στην υπόθεση του Noor 1 λίγο έλλειψε να µετατεθούν από την υπηρεσία τους, παρόλο που η έρευνα ήταν σε εξέλιξη.

4. Η εµπλοκή του Β. Μαρινάκη.

Ο Μαρινάκης, ως πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυµπιακός έχει τη δυνατότητα να ξεπλένει χρήµατα από παράνοµες δραστηριότητες. Ως γόνος βουλευτή (ο πατέρας του υπήρξε για δύο τετραετίες βουλευτής µε την νέα δηµοκρατία) είχε την «ευκαιρία» για γνωριµίες, άκρες και επιρροές στην πολιτική εξουσία.  Ως εφοπλιστής, είναι από τους ισχυρότερους παγκοσµίως (το 2012 η νορβηγική ναυτιλιακή εφηµερίδα “Τrade Winds” τον κατέταξε στην 31η θέση). Έχει εκλεγεί δηµοτικός σύµβουλος Πειραιά µε τους περισσότερους σταυρούς, κατεβαίνοντας µε τον συνδυασµό του δικού του ανθρώπου Μώραλη, νυν δήµαρχο του Πειραία, του οποίου η υποψηφιότητα δηλώθηκε τελευταία στιγµή. Ο Μώραλης κέρδισε τις εκλογές έχοντας την αµέριστη στήριξη του προέδρου και συνεπώς του φίλαθλου κόσµου του Ολυµπιακού. Ακόµα και σήµερα ο Β. Μαρινάκης συµπεριφέρεται ως σύγχρονος Νονός. Πληρώνει και εξαγοράζει συνειδήσεις και ανθρώπους, κάνοντας εξυπηρετήσεις και δένοντας τους «ωφελούµενους» µε υποχρεώσεις. Είναι συντηριτικός και τηρεί ευλαβικά το «πατρίς- θρησκεία- οικογένεια». Ως πρόεδρος του Ολυµπιακού, κάνει δωρεές προς την εκκλησία και τον δήµο Πειραιά, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να εµφανίζεται δηµόσια µε την οικογένεια του, µε τον µητροπολίτη Πειραιά, το παπαδαριό και παράγοντες του δήµου. Ταυτόχρονα το παίζει φιλάνθρωπος, όπως όλοι του συναφίου του, µοιράζοντας ρούχα, τρόφιµα και επιταγές σε πρόσφυγές, σε οργανώσεις ΑΜΕΑ κτλ. Το µόνο που λερώνει το προφίλ που έχει επιµελώς χτίσει, είναι πως κατηγορείται για διεύθυνση εγκληµατικής οργάνωσης που συστηµατικά έστηνε παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήµατος ποδοσφαίρου, υπόθεση που βρίσκεται ακόµη υπό διερεύνηση.

Γιατί κόπτεται ο Μαρινάκης για τον Πειραία; Διότι, ο Πειραιάς αποτελεί την είσοδο των εµπορευµάτων από όλο τον κόσµο για τις αγορές της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Έλεγχος του λιµανιού δίνει τεράστιες δυνατότητες, ώστε µαζί µε την µεταφορά των νοµίµων εµπορευµάτων να γίνονται «δουλειές της νύχτας» και λαθρεµπόριο παντός είδους.

Το 2011 ο Μαρινάκης, µέσω των αχυρανθρώπων του στους οργανωµένους οπαδούς του ολυµπιακού, λάνσαρε το σύνθηµα «NO POLITICA», που κέρδισε έδαφος µέσα στις κερκίδες του Γεώργιος Καραϊσκάκης. Η πολιτική αυτή παγκοσµίως δίνει το έδαφος, ώστε οι οπαδοί να  φλερτάρουν ανοικτά µε φασιστικές ιδέες και πρακτικές. Διότι αυτοί που λανσάρουν το «NO POLITICA» επιδιώκουν οπαδούς χωρίς κριτική σκέψη, άβουλους, να θαυµάζουν και να υπακούουν τους ισχυρότερους. Φυσικό επακόλουθο είναι να αναχαιτίζονται οπαδικές εκδηλώσεις ριζοσπαστικοποίησης και αμφισβήτησης του συστήµατος.  Αυτή η τακτική του Προέδρου έγινε η µαγιά ώστε να κατασκευαστεί µια εφεδρική στρατιά, που στο όνοµα της οµάδας από οπαδοί γίνονται µισθοφόροι, έτοιµοι να υπερασπιστούν τα συµφέροντα του αφεντικού τους. Γεγονός που δεν άργησε να συµβεί, όπως θα δούµε παρακάτω.
Την ίδια περίοδο, 2012-2013, οι νεοναζί της χρυσής αυγής απολάµβαναν απροκάλυπτα την πλήρη ασυλία από όλους τους κρατικούς µηχανισµούς. Ο έλεγχος του λιµανίου µπήκε στο στόχαστρο των νεοναζί κάνοντας εµφανή την παρουσία τους: δηµιουργία ταγµατών εφόδου στις συνοικίες του Πειραιά, εµπρησµοί και επιθέσεις σε σπίτια µεταναστών εργατών, επίθέσεις σε συνδικαλιστές της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάµατος, ίδρυση φασιστικού σωµατείου στη ζώνη που εκτελεί χρέη γραφείου ευρέσεως εργασίας µόνο για έλληνες µε µεροκάµατο 18 ευρώ/8ωρο κ.α.. Μαρινάκης και χρυσή αυγή, αµφότεροι ένωσαν τις δυνάµεις τους για να εξυπηρετήσουν τα συµφεροντά τους. Ο οπαδικός στρατός έβρισκε µεροκάµατο στις δουλειές των νεοναζί, που ανέβαιναν σε ψήφους και ο πρόεδρος κατακτούσε σιγά-σιγά τον έλεγχο του λιµανιού και των πέριξ. Χαρακτηριστική της δαιδαλώδους και κατ εξακολούθηση συνέργειας του Προέδρου µε την χ.α. είναι η περίπτωση του βουλευτή Κούζηλου. Ο υποπλοίαρχος Νίκος Κούζηλος ήταν πρώην καπετάνιος στο Κύθνος, δηλαδή το όνοµα του σαπιοκάραβου πριν βαφτιστεί Noor 1! Ο κοριός της ΕΥΠ έχει πιάσει τον Κοτσώνη να εκμυστηρεύεται σε συνεργάτη του ότι σκέφτεται να πει στον Κούζηλο να αναλάβει το καράβι και να το φέρει µέχρι την Αίγυπτο. Κοτσώνης και  Κούζηλος ήταν «συναγωνιστές» και σε άλλα µετερίζια, αφού το πρωτοπαλίκαρο της χ.α. στον Πειραιά ήταν µπλεγµένος και σε οπαδικές συγκρούσεις. Επιπλέον, Κούζηλος και Λαγός έκαναν ότι µπορούσαν το 2012-13 για να διαλύσουν τα σωµατεία των λιµενεργατών και να δηµιουργήσουν εργοδοτικά σωµατεία. Ο Κούζηλος, µαζί µε άλλους φασίστες,  προφυλακίστηκε µετά τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα (αποφυλακίστηκε τον Αυγουστο του 2016). Τότε οι κρατικές αρχές αποφάσισαν για τους δικούς τους λόγους να βάλουν φρένο στην ασυλία των νεοναζί και δηµοσιοποίησαν την εµπλοκή µπάτσων, αστυνοµικών τµηµάτων (Αιγάλεω, Νίκαια, Δραπετσώνα, Αγ. Παντελεήµονας κ.α) και εφοπλιστών (Ρέστης, Πάλης) µε τους χρυσαυγίτες.

Το ψάρι βρωµάει από το κεφάλι

Ο Μαρινάκης δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα για τους προέδρους των ΠΑΕ των ελληνικών οµάδων. Είναι γνωστό πως ο Αλαφούζος έγινε εφοπλιστής ψωνίζοντας κοψοχρονιά «καράβια µε το κιλό» από την κατεστραµµένη Ρουµανία. Οµοίως, ο Μελισσανίδης πλούτισε κάνοντας λαθρεµπόριο πετρελαίου, κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέµου στον κόλπο. Φαίνεται εν τέλει πως το ποδοσφαιρικό πρωτάθληµα αποτελεί ένα τεράστιο πλυντήριο ξεπλύµατος χρήµατος από τις παράνοµες δραστηριότητες των κατά τα άλλα ευυπόληπτων προέδρων. Ένας κανόνας που ισχύει παγκόσµια και όχι µόνο για την ελλάδα.

Στην εν λόγω υπόθεση του Νoor 1, όπου είναι ανακατεµένοι πολιτικοί, δικαστές, ΕΥΠ, µπάτσοι, χρυσαυγίτες, εφοπλιστές, η DEA, δηµοσιογράφοι και πολλά άλλα καθάρµατα, δεν  θα «λάµψει» όλη η αλήθεια. Όλοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι «ευυπόληπτοι πολίτες» και κάνουν το παιχνίδι τους πάνω στις ζωές µας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λάµπει είναι η σαπίλα του συστήµατος. Ένας φαύλος κύκλος που αναπαράγεται µε τη βία, την εκμετάλλευση και την υπακοή στην εξουσία, ένας κύκλος που θα σπάσει όταν θα πάρουµε τις ζωές στα χέρια µας και θα αποφασίζουµε εµείς για εµάς.

Αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Άνω-Κάτω Πατησίων