[Αθήνα] Ανταπόκριση από την παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο εργασίας

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η παράσταση διαμαρτυρίας που καλούσαν σωματεία και ομοσπονδίες έξω από το υπουργείο εργασίας για τις 12.30. Νωρίτερα προηγήθηκε και συγκέντρωση των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού. Η σημερινή ημέρα είχε κηρυχθεί ως «ημέρα δράσης για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων».

Τη συγκέντρωση πλαισίωσαν περίπου 80 άτομα. Καθόλη τη διάρκεια η παρουσία των μπάτσων ήταν εμφανής, με τακτικές εμφανίσεις περιπολικών που έπαιζαν το ηχογραφημένο μήνυμα και έφευγαν. Εμείς από την πλευρά μας βρεθήκαμε εκεί στηρίζοντας με την παρουσία μας και μοιράζοντας την εφημερίδα Άπατρις, όπως κάνουμε συστηματικά σε πολλές γειτονιές της Αθήνας από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το νέο φύλλο (https://apatris.info/topics/issues/44/).

Έχουμε πλέον ως δεδομένο πως είναι προ των πυλών η προσπάθεια να μετακυλήσουν το κόστος και αυτής της «κρίσης» στις πλάτες μας, πράγμα που σημαίνει πως η επίθεση στον κόσμο της εργασίας νομοτελειακά θα ενταθεί. Να δημιουργήσουμε τα αναχώματα στην επιχειρούμενη επέλαση του κεφαλαίου. Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά!

Ανάμεσα στα αιτήματα των σωματείων είναι:

· Απαγόρευση των απολύσεων – Κανένας κομμένος μισθός – Καμία χαμένη άδεια- Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και όχι των αφεντικών.

· Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για μαύρη εργασία σε καθεστώς αναστολής

· Άμεση πλήρης καταβολή του Δώρου Πάσχα

· Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας

· Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα

· Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

· Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων

Να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο!

πρωτοβουλία από τη συντακτική ομάδα Αθήνας