[Κρήτη] Δράσεις ενάντια στην κρατική καταστολή (11-13/05)

Χανιά

11/05

Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στην απεργιακή πορεία στην Αθήνα, και τον σοβαρότατο τραυματισμό διαδηλωτή καλείται στα Χανιά άμεσα πορεία από αριστερές οργανώσεις στις 19:00 το απόγευμα στην αγορά. Ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται και έφτανε γύρω στα 60 άτομα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Ταξική Πορεία (ΚΚΕ μ-λ) αποφάσισαν να ξεκινήσουν την πορεία γνωρίζοντας ότι ερχόταν κι άλλος κόσμος.

Η πορεία ξεκίνησε, και τα αντιμπατσικά συνθήματα που φωνάζονταν με ένταση από τον κόσμο κάλυπταν τις ντουντούκες τους. Σε κάποιους όμως δεν άρεσε αυτό, και θέλοντας να εκτονώσουν τα πράγματα, όπως συνηθίζουν να κάνουν σε ανάλογες καταστάσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν, σταμάτησαν την πορεία στην πλατεία 1866 με σκοπό να τη στρίψουν προς το λιμάνι. Στο σημείο αυτό ξεκινάει ένα σόου τσακωμού μεταξύ των αριστερών, όπου κάποιοι επέμεναν να πάμε στο λιμάνι και κάποιοι στο μπατσομέγαρο.

Κάποια στιγμή αναρχικοί, αριστεροί και ανένταχτος κόσμος πήραν την πρωτοβουλία και συνέχισαν την πορεία κανονικά, αφήνοντας σύξυλους γύρω στους 15 αριστερούς που μάζεψαν τα πανό τους και έφυγαν. Η πορεία που όλο και αυξανόταν σε αριθμό, αγγίζοντας γύρω στα 250-300 άτομα, συνεχίστηκε μέσα από γειτονιές (κτελ, δημαρχείο, αποκορώνου, δικαστήρια, ηρώων πολυτεχνείου, άνω κουμ καπί, τάφρος, αγορά). Εργαζόμενοι, άνεργοι φοιτητές, μαθητές, μετανάστες, ενώθηκαν σε ένα ενιαίο μπλοκ χωρίς πανό, ντουντούκες και καθοδηγητές. Η πορεία ήταν δυναμική, με ένταση, πάθος και ασταμάτητα αντικατασταλτικά, αντιφασιστικά και άλλα συνθήματα.

12/05

Γύρω στα 50 άτομα πραγματοποιούν μικροφωνική στην πλατεία της Αγοράς, όπου και διαβάστηκαν κείμενα σχετικά τόσο με την καταστολή της απεργιακής πορείας, όσο και για τα ρατσιστικά πογκρόμ στην Αθήνα.

13/05

Καλείται ξανά πορεία από τον Σύλλογο Φοιτητών και την ΕΛΜΕ. Η πορεία ξεκίνησε με γύρω στα 150 άτομα με τον σύλλογο φοιτητών στην κεφαλή της πορείας, από πίσω να ακολουθεί ΕΛΜΕ, ΚΚΕ (μ-λ) και τέλος το αναρχικό μπλοκ (γύρω στα 50 άτομα). Η πορεία έκανε τον κλασσικό κύκλο και κατευθύνθηκε προς τα δικαστήρια. Τα αντιμπατσικά συνθήματα που φωναζόντουσαν ήταν έντονα και γράφονταν συνθήματα στους τοίχους. Φτάνοντας στα δικαστήρια αποφασίζεται να συνεχιστεί η πορεία προς το μπατσομέγαρο, ενώ κάποιος κόσμος αποχωρεί. Στη διασταύρωση Σφακιανάκη και Νεάρχου γίνεται επίθεση σε περιπολικό που βρισκόταν στα νώτα της πορείας. Οι μπάτσοι πετούν δακρυγόνα και οι ασφαλίτες συλλαμβάνουν έναν διαδηλωτή. Εν τέλει η πορεία επιστρέφει στην αγορά. Κατά τη 01:00 το βράδυ ο συλληφθέντας περνάει από εισαγγελέα. Γύρω στα 35 άτομα συγκεντρώνονται έξω από τα δικαστήρια. Ενώ φτάνουν οι πρώτοι, απ’ έξω περιμένουν μπάτσοι και ασφαλίτες με κράνη φορεμένα και σχολιάζοντας τον κόσμο προκλητικά. Την ίδια ώρα έρχεται και κλούβα με διμοιρία η οποία στέκεται σε μικρή απόσταση από τον κόσμο. Μετά από λίγη ώρα βγαίνει ο συλληφθέντας μαζί με τον δικηγόρο, και ενώ του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για 4 βαριά πλημμελήματα.

Ηράκλειο

Η πορεία στο Ηράκλειο ξεκίνησε περίπου στις 19:30 με πολύ κόσμο, περίπου 400-500 άτομα. Υπήρχε πανό κάποιων συλλόγων που είχαν ψηφίσματα, αριστερές οργανώσεις, αναρχικοί και ανένταχτοι και κάποιοι μετανάστες. Η πορεία είχε αρκετά καλό παλμό και κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή. Πολλοί μπάτσοι ακολουθούσαν από πίσω και από τα πλάγια στενά. Πετάχτηκαν επίσης αυγά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Ρέθυμνο

Στις 18:30 ξεκίνησε να μαζεύεται κόσμος στο δημαρχείο του Ρεθύμνου. Μια ώρα μετά περίπου ξεκίνησε πορεία και ακολούθησε μεγάλη διαδρομή τόσο στην καινούργια όσο και στην παλιά πόλη. Υπήρχε παλμός. Περίπου 150 άτομα. Οι μπάτσοι άφαντοι εκτός από τον ζητά και τους τροχονόμους που ρύθμιζαν την κυκλοφορία. Η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο κατά τις 9 παρά, όπου και τελείωσε.